Suomen luonnonsuojeluliiton Ylöjärven yhdistys: ”Toteutettavaksi aiotut harvennushakkuut eivät täytä yleiskaavamääräyksen eikä maisematyöluvan myöntämisen perusteita”

Suomen luonnonsuojeluliiton Ylöjärven yhdistys on jättänyt Ylöjärven kaupungin kaavoitukseen muistutuksen liittyen maisematyölupahakemukseen Soppeenharjulla sijaitsevalla laajalla metsäalueella, jossa yksityinen maanomistaja aikoo tehdä hakkuu- ja harvennustöitä.
Suomen luonnonsuojeluliiton Ylöjärven yhdistys toteaa muistutuksessaan, että Pohjanjärveen rajoittuva arvokas vanhojen metsien alue on maakuntakaavassa osoitettu suojelualueena. (Kuva: Sanna Hillberg)

Muistutuksessaan yhdistys katsoo, että edellytyksiä maisematyöluvan myöntämiselle ei ole ja lupa pitäisi hylätä ”perustuen harjualueen merkittäviin luonto- ja virkistysarvoihin, keskeiseen sijaintiin, maankäyttö- ja rakennuslain pykälään 140 sekä kaupunginhallituksen edellä esitettyyn kantaan harjun merkittävyydestä”.

Yhdistys katsoo, että ”tavallisten talousmetsien periaatteella toteutettavaksi aiotut harvennushakkuut eivät sovellu taajaman lähimetsiin, eivätkä täytä yleiskaavamääräyksen eikä maisematyöluvan myöntämisen perusteita”.

Yhdistys toteaa, että yleiskaavassa alue on varattu VR eli retkeily- ja ulkoilualue merkinnällä, maakuntakaavassa Pohjanjärveen rajoittuva arvokas vanhojen metsien alue on osoitettu suojelualueena ja lisäksi harju on osa valtioneuvoston hyväksymää valtakunnallista maisema-aluetta.

Reilu vuosi sitten yhdistys teki kuntalaisaloitteen ja esitti alueen säästämistä ja hankkimista kaupungin omistukseen.

Vastauksessaan yhdistykselle marraskuussa 2023 kaupunki totesi muun muassa, että ”harjualue on ahkerassa ulkoilu- ja virkistyskäytössä. Alue on maisemallisesti erittäin herkkää aluetta. Laajemman harjualuekokonaisuuden merkitys on virkistyskäytön ja maisema kannalta valtava.”

Yhdistyksen mukaan alueen hankinta täyttäisi sijaintinsa ja merkittävyytensä vuoksi myös kaupungin maapoliittisen ohjelman tavoitteet.

– Lähiluonto on nykyisille ja uusille asukkaille, ja sen turvaamisen pitäisi olla osa kaupungin aktiivista maanhankintaa ja tonttipolitiikkaa. Alueen turvaaminen on myös erinomaisen tärkeä luonnon monimuotoisuuden lisäämisen sekä luontokadon torjunnan ja hiilinielujen kasvattamisen kannalta, muistutuksessa sanotaan.

Lisäksi muistutuksessa todetaan, että Ylöjärven ja koko Tampereen kaupunkiseudun voimakkaan kasvun ja rakentamisen vuoksi metsäkato on ongelma, jota julkisen sektorin pitäisi toimenpiteillään mahdollisimman paljon kompensoida.

– Maankäyttösektorista on tullut päästölähde. Tilanne ei edistä Suomen ilmastolain tavoitteita eikä myöskään Ylöjärven kaupungin omia hiilineutraali kunta, Hinku, tavoitteita, muistutuksessa sanotaan.

Lue myös:  Maisematyölupahakemus vireillä alueella, jonka hakkuita asukkaat ja luonnonsuojelijat vastustavat

Suomen Luonnonsuojeluliiton Ylöjärven yhdistys jätti kuntalaisaloitteen Vuorentaustan-Soppeenharjun avohakkuu-uhan alla olevasta metsästä

Vuorentaustan suosittu ulkoilumetsä on hakkuu-uhan alla: Nyt kuullaan alueen asukkaita, lähipäiväkotia ja kaupunkia