Kurun Kontiot hiljentyvät jouluun: Vuosi huipentuu lupauksenantoon

Kurussa on ollut partiotoimintaa vuodesta 1946 lähtien, Partiolippukunta Kurun Kontiot on perustettu vuonna 1989. Lippukunnan toiminta kuitenkin hiipui ja syksyllä 1994 ei enää ollut toimintaa. Kontiot heräteltiin hereille uudestaan vuoden 2002 alussa seurakunnan nuorisotyönohjaaja Martti Kauppisen johdolla.
Partiolippukunta Kurun Kontioiden sudenpentulauma ”Sudet” on osallistunut ahkerasti 2023 adventtikalenterin myyntiin. Kuvassa myös Seikkailijoiden Smilla Sieghöertner (takana kesk.). Kuva: Sari Riutta

Kurun Kontioiden lippukunta kuuluu Hämeen partiopiiri ry:n Mäntän alueeseen. Lippukunnassa kokoontuu aktiivisesti tällä hetkellä yksi sudenpentulauma ”Sudet” ja kaksi Seikkailijat-ryhmää: ”Naalit” ja ”Korpinsulat”. Sudenpennut ovat ikäryhmältään 1-3 -luokkalaisia ja Seikkailijat puolestaan 4-6 -luokan tyttöjä ja poikia.

– Vanhempien ikäryhmien osallistujat ovat lähteneet paikkakunnalta pois muun muassa opiskelemaan ja niitä ryhmiä ei nyt ole saatu kasattua, kertoo ohjelmajohtaja Tanja Kauppinen.

Partiolaisten adventtikalenteri on ollut tärkeä osa suomalaisten joulun odotusta jo yli 75 vuoden ajan. Vuotuinen adventtikalenterimyynti on vuoden tärkein varainhankinnan kampanja. Myyntituotto käytetään kokonaisuudessaan partiotoiminnan hyväksi, suurin osa ohjataan lyhentämättömänä partion paikallisyhdistyksille, eli lippukunnille ja alueellisille partiopiireille.

Myyntituotoilla partiolaiset voivat esimerkiksi hankkia retkeilytarvikkeita leireilleen ja vaelluksilleen, alentaa leirimaksuja tai kunnostaa kokoontumispaikkaansa. Kalenterimyynnin yhteydessä lapset ja nuoret oppivat uusien ihmisten ja yhteisen hyvän eteen toimimisesta sekä kaupankäynnistä ja taloudesta.

Kurun Kontioiden kalenterimyynnissä on kunnostautunut jo usean vuoden ajan Seikkailijat-ryhmäläinen Smilla Sieghöertner. Tänä vuonna hänellä on tavoitteenaan saada myynnistä hopeinen tonttumerkki, mikä tarkoittaa vähintään viidenkymmenen kalenterin myyntiä.

– Olen myynyt kalentereita sukulaisille ja tuttaville. Tänä vuonna olen ollut myymässä myös Kurun K-Marketin edessä. Äiti usein lähettää kalentereita myös Saksaan sukulaisille, kertoo viime vuonna vuoden sudenpentu -tunnustuksen saanut Smilla.

Kalenterimyynnin hihamerkin, Tonttumerkin, ansaitsee kahdentoista kalenterin myynnistä. Hopeisen tonttumerkin hihaansa saa kiinnittää viidenkymmenen ja kultaisen tonttumerkin sadan kalenterin myynnistä. Lisäksi kahdenkymmenen kalenterin myynnistä on annettu bonuksena joku tuotelahja.

Sudenpentulauman marraskuun koloillassa askarreltiin joulukortteja Tanja Kauppisen (vas.) opastuksella. Valmiit kortit lahjoitetaan Joulupostia ikäihmisille -kampanjaan. Kuva: Sari Riutta

Joulunajan ohjelmaan Kurun partiolaisilla kuuluu kalenterien myynnin ohella useita tapahtumia. He osallistuvat muun muassa Kurun kappeliseurakunnan joulumyyjäisiin ja Tonttumetsän joulu -tapahtumaan. Tärkeitä tehtäviä ovat vuosittain olleet myös Itsenäisyyspäivän ja jouluaaton kynttilöiden sytytys sankarivainajien haudoille Kurun kirkkopihassa sekä tietysti vuoden kohokohtana lupauksenantotilaisuus.

– Tänä vuonna lupauksenanto on suunniteltu pidettäväksi 11. päivänä joulukuuta Lammasniemen leirikeskuksessa. Luvassa on yhteistä ohjelmaa partiolaisille ja koko perheelle sekä tietenkin perinteinen joulupuurotarjoilu, kertoo Kauppinen.

Kontioiden koloillat ovat joulutauolla lupauksenannon jälkeen ja jatkuvat jälleen tammikuussa. Tuolloin on ohjelmassa ainakin perinteinen Mäntän alueen partiolaisten sählyturnaus. Keväällä on suunnitelmissa tehdä yöretki ja osallistua sudenpentukisoihin.

Halki Euroopan kulkevan Betlehemin rauhantulen voi antaa aineettomana lahjana myös yksityishenkilöille. Kuva: Marjukka Vahantapohja

Betlehemin Rauhantuli

Halki Euroopan kulkeva rauhantuli on perinne, joka sai alkunsa vuonna 1986. Siitä lähtien itävaltalainen lapsi on noutanut liekin Jeesuksen syntymäpaikalta ja lähettänyt sen matkaan.

Eri maiden partiolaiset ovat ottaneet perinteekseen liekin kuljetuksen joulunaikana kirkkoihin, vanhustentaloihin, päiväkoteihin, kouluihin, sairaaloihin, vankiloihin ja erilaisiin tapahtumiin muistuttamaan rauhan tärkeydestä.

Betlehemin Rauhantulen voi antaa aineettomana lahjana myös yksityishenkilöille.

Lisätietoja: lounaissuomi.partio.fi/betlehemin-rauhantuli

SARI RIUTTA