”Murtomäentie on oikein suunnittelun kukkanen” – Rajoitetut pysäköintimahdollisuudet Soppeenmäessä raivostuttavat Ylöjärven Uutisten lukijoita

Kysyimme ylojarvenuutiset.fi:ssä, millaisia ongelmia lukijoillamme on autojen pysäköinnin kanssa Soppeenmäessä. Kyselyyn tuli noin 50 vastausta, joissa ongelman ytimessä kerrotaan olevan pysäköintimahdollisuuden poistuminen Murtomäentieltä, Erkontieltä ja Seijantieltä.
Kyselyyn vastanneiden mukaan kuvassa näkyvä Murtomäentie ja sen poistunut tienvarsipysäköinti on yksi Soppeenmäen pysäköinnin ydinongelmista. (Kuva: Jani Saarenpää)

Ylöjärven Uutiset on saanut tänä syksynä yhteydenottoja Soppeenmäen pysäköinnin ongelmasta, jossa autopaikkoja ei tahdo löytyä kerrostaloalueen asukkaille, puhumattakaan alueella asuvien luona vieraileville.

Kysyimme ylojarvenuutiset.fi:ssä lukijoidemme kokemuksia ja havaintoja siitä, missä parkkitilaa on liian vähän ja millaisia ongelmia se aiheuttaa alueen asukkaille Soppeenmäessä.

Valtaosassa vastauksia kerrottiin, että Soppeenmäessä kerrostaloalueella arkea hankaloittaa erityisesti Murtomäentien, Erkontien ja Seijantien tienvarsipysäköintimahdollisuuden poistuminen. Erityismoitteita keräsi nimen omaan Murtomäentie, jossa mahdollisuus tienvarsipysäköintiin poistui kevyen liikenteen väylän remontin yhteydessä.

Vastausten mukaan Soppeenmäen kerrostaloalueella on tällä hetkellä iso pysäköintiongelma, jossa parkkipaikkoja ei riitä enää asukkaille, saatika vieraille. Vastausten mukaan ongelma ei helpotu tulevaisuudessa, mikäli uusi kerrostalo kohoaa alueelle.

Suitsutusta keräsi myös Matkatien bussipysäkkien läheisyydessä sijaitseva liityntäparkki, jossa parkkitilaa ei vastausten mukaan ole tarpeeksi.

Tällaisia vastauksia kyselyyn tuli

– Ensinnäkin Murtomäentie on oikein suunnittelun kukkanen! Siinä ei ole mitään hyvää! Jalkakäytävä on liian leveä! Siitä olisi voinut tehdä kapeamman ja parkkiruutuja siihen sivuun! Nyt viraita autoja tulee eri talojen pihohin ja asukkaitten parkkiruutuja! Uusia kerrostaloja rakennetaan, mutta ei huomioida parkkialueita! Murtomäentiellä on parkkikielto molemmilla puolilla!!!

– Erkontielle on viimeisien katutöiden yhteydessä tehty liian leveät jalkakäytävät. Erkontie 8 autokatosten kohdalle, jossa nyt on leveä jalkakäytävä, hyvällä suunnittelulla siihen olisi saanut autoille pysäköintipaikkoja. Kadun toisella puolella on jalkakäytävää ihan tarpeeksi. Samoin kävi Murtomäentiellä. Siellä kaikki pysäköintipaikat poistettu. Suunnittelussa on ollut jotain pahasti pielessä. Vihaako suunnittelija autoilijoita?

– Soppeenmäessä ei voi pysäköidä autoa esim. viikonlopuksi muuten kuin Linkin/ Lidlin parkkipaikalle, ja sekin kaiketi on tarkoitettu vain kauppa-asiointia varten – eikä kovinkaan turvallinen paikka auton säilytykseen yön ylitse.Joten ainakin Murtomäentien katuparkkeerausmahdollisuus tulisi palauttaa. Seijantielle rakentuva päiväkoti ja tuleva kerrostalo tulevat räjäyttämään ongelman. Vaikuttanee myös vanhojen asuntojen /tulevien asuntojen myyntiin kun autoille ei yksinkertaisesti löydy paikkoja. Ihmisillä on tarve kulkea myös muualle kuin bussilla Tampereelle.

– Millä voidaan pysäköintiä helpottaa – se onkin hyvä kysymys ! Ylöjärven kaavoitusvirasto on ainoa oikea tähän vastaamaan koska on ongelman luonutkin. Mihin ovat ajatelleet asukkaiden autot sijoitettavan koska varmasti tietävät että melkein kaikilla asukkaista on auto ja jonnekkin ne on parkkeerattava; joko tontille tai kadun varteen /yleiselle parkkipaikalle. Uuden kerrostalon rakennuslupa tulisi peruttaa ja tilalle tehdä parkkialue. Samoin Murtomäentien katuparkkimahdollisuus tulee palauttaa. Nämä auttaisi – mutta ei poista vielä pahenevaa ongelmaa !

– Soppeenmäen yläosan kerrostaloalueen pysäköintimahdollisuudet ovat aivan mitättömät, varsinkin vieraspaikkojen suhteen. Autopaikkoja ei riitä edes kaikille talon asukkaille vaan niihin joudut jonottamaan. Vieraspaikkojen määrä on täysin naurettavaa. Esim. Murtomäentie 4-6 ei ole vieraspaikkoja ollenkaan ja ihmiset pysäköivät autojaan kävelytien varteen sakkojen uhalla. Tämähän kuullostaa jo aivan vitsiltä koko homma. En osaa sanoa minne ja miten, mutta sen tiedän, että ehdottomasti tänne yläsoppeeseen kaivataan pikaisesti lisää pysäköintitilaa. Onko tarkoituksena erakoittaa ihmiset vieraistaan? Saatika sitten että voisit kutsua edes oman kauempana asuvan lapsesi yövierailulle tai järjestää mitään juhlia jonne vieraat saapuvat omalla autolla. Eikä mielestäni ole oikein sekään, että jos olet saamassa vieraita pidemmän matkan takaa ja sinulla on tolppapaikka omalle autolle, niin siirrät sen autosi esim. Elovainion kauppakeskuksen pihaan, että vieraasi pääsevät pysäköimään oman autonsa sinun paikallesi.

– Miksei uusien kerrostalojen alle rakenneta parkkihalleja, niin että olisi vähintään yksi ruutu per asunto plus vieraspaikat yksi per kahdeksan asuntoa? Ihmetellä täytyy, ettei tänäpäivänä osata laskea!

– Vähäisten parkkipaikkojen vuoksi Urpukujan molemmat tienvierustat ovat täynnä autoja. Uusien kerrostalojen asukkaat ja vieraat pysäköivät autonsa tienvarsille. Tämä on aiheuttanut useita vaaranpaikkoja! Tie on todella liukas ja mutkasta ei näe kävelijää tai vastaan tulevaa. Pysäköinninvalvonta ei ole ottanut tätä säännölliseen tarkkailuun useista yhteydenotoista huolimatta, vaikka pysäköinti on ohjeiden vastaista.