Tämän vuoden mysteeripukki on oikeasti joulupukki! Arvaa ylöjärveläisen pukin henkilöllisyys ja voita palkinto

Ylöjärven Uutisten joulupukki vuosimallia 2023 esittäytyy – mutta tuttuun tapaan anonyymisti. Arvaa haastattelun perusteella, kuka ylöjärveläinen on kyseessä ja voit voittaa palkinnon. Osallistumisohjeet löydät jutun lopussa.
Tämän vuoden mysteerijoulupukki työskentelee oikeasti joulupukkina. Hän on työskennellyt myös Ylöjärvellä Pilkingtonilla.

Heipä hei pukki, mitäs sinulle kuuluu näin joulun alla?

– Hyvää kuuluu. Perheen kanssa olen viettänyt aikaa. Sitten olen käynyt paljon metsässä pyöräilemässä, olen tykästynyt ajelemaan pimeässä.

Vai niin. Missä ajelet?

– Soppeenharjulla. Toivon, että sinne pääsisi pian myös hiihtämään.

Tykkäät siis liikkua paljon?

– Näin on. Tykkään käydä myös Lamminpäässä uudella ulkokuntosalilla. Keli kuin keli, niin mene sinne. Eli sateella ja pakkasella myös. Siellä on todella hyvät laitteet, joilla pystyy tekemään ilmaiseksi ihan täyden reenin.

Myös työsi on melko liikunnallista. Näkyykö pian lähestyvä joulun aika jollakin tavalla työssäsi?

– Joulukuu on kiireisempi kuin muut kuukaudet. Ja jouluaatto vielä erikseen. Olen kiertänyt joulupukkina ammattimaisesti joka joulu 13 vuotta, ja viimeiset kahdeksan vuotta pelkästään Ylöjärvellä. Ekat pukkikeikat taisin heittää vuonna -95. Teen pukinkeikkaa myös erilaisissa tapahtumissa.

– Työni vuoksi joulu on ollut perheessämme vasta joulupäivänä, koska jouluaatto menee pukin hommissa. Veljeni on ollut minulle aina kuskina, ja itse luen lappuja, minne olemme menossa ja ketä osoitteessa asuu. Tuttuja perheitä on tullut vuosien varrella paljon.

– Tänä vuonna lapseni toivoi, että olisin jouluaaton kotona. Heitän siis pukkikeikkaa aattona vain kotikylällä ja sitten menin hyvissä ajoin kotiin perheen kanssa.

Joulupukkimme leipätyö sijoittuu liikunta-alalle.

Joulupukin tamineet ovat sinulle siis enemmän kuin tutut. Millainen joulupukki olet ja mikä pukkina olemisessa on hienointa?

– Mystinen, mutta helposti lähestyttävä. Riippuu pukkikeikan pituudesta, millaisella äänellä puhun. Jos keikka on lyhyt, on ääni erilainen. Pitkällä keikalla puhun omalla äänelläni. Tämä pukki ei myöskään laula.

– Hienointa on lahjojen jakaminen ja nähdä lasten into. Ja ylipäätään lasten kanssa juttelu.

Pitääkö paikkansa, että soittelet perheille myös videopuheluita joulupukkina?

– Kyllä, aloitin sen korona-aikana. Olen soittanut yli sata pukkipuhelua suomalaisille perheille yli kymmeneen eri maahan, muun muassa Bahrainiin, USA:han, Espanjaan, Saksaan ja Ranskaan.

– Myös tänä jouluna soitan perheille pukkipuheluita. Ihmiset kertovat yleensä etukäteen perheestään ja lahjatoiveistaan ja niiden pohjalta puhun.

Miten perheessänne vietetään joulua?

– Kokoonnumme isolla porukalla, jossa on omat vanhemmat, vaimon vanhemmat, vaimon sisko perheineen ja omat lapset. Eli meitä on vähintään 13 ihmistä. Tulen joka vuosi pukkikuteissa myös oman perheen luo.

– Ruokavastuu on meillä vaimollani ja kokoamme joulupöydän olohuoneemme biljardipöydän päälle.

Tuleeko biljardia pelailtua paljonkin?

– Isäni osti sen vuonna 1993. Siitä asti se on kulkenut mukana. 14 vanhasta saakka olen siis sitä pelaillut, ja nuorena yötä päivää. Kotona Hämeenkyrössä meillä kävivät pelailemassa omat ja veljeni kaverit.

Hankitteko perheessänne joululahjoja?

– Pojat on toivoneet Pleikkari vitosta, tytöt taas jotain yöpukua ja semmoista.

– Olemme sopineet vaimon kanssa, ettei osteta toisillemme mitään, mutta silti ostetaan. En haluaisi ostaa mitään materiaa, vaan vaikkapa jotain elämystä, teatteria tai tatuointia.

Ilmeisesti tykkäät itsekin tatuoinneista?

­– Ensimmäisen tatuoinnin otin vuonna 2017 ja juuri tatuoitiin rinta. Vaimon kanssa meillä on sormuksen tilalla tatuoinnit nimettömissä. Sitä ei kiukuspäissään heitetä pois.

Tää vuonna joulupukki heittää pukkikeikkaa vain kotikylällään, kun tavallisesti hän on viilettänyt kuskinsa kanssa ympäri Ylöjärveä.

Millaisia joulutekoja olet tehnyt?

– Olen lahjoittanut esimerkiksi näitä pukkipuheluita. Viime jouluna soitin videopuheluita Taysiin sairaiden lasten perheille. Harmitti, että olisin voinut tehdä niitä puheluita paljon enemmän, mutta ilmeisesti Taysissa tieto ei kulkenut.

Joulupukin työn ohella teet ympäri vuoden tiivistä yhteistyötä lasten kanssa. Kerro joku aktiviteetti, mitä lasten kanssa voi keksiä kotona, jos joulunpyhinä iskee tekemisenpuute?

– Perheen kesken voi pelata vaikkapa liikunta-aliasta. Sitä varten voi hommata ison kasan kertakäyttölautasia, joihin kirjoitetaan erilaisia sanoja tai piirretään kuva pelaavien lasten iästä riippuen. Valmiit lautaset voi laittaa vaikka eri huoneeseen, josta vuorossa oleva pelaaja hakee aina selitettävän lautasen.

– Pelin tekeminen on halpaa ja sen askartelu jo itsessään yhteistä tekemistä.

Millaisia jouluterveisiä lähettäisit vielä loppuun ylöjärveläisille?

– Koitetaan käyttää paikallisten yritysten palveluja jouluna, ja rauhoitutaan pois nettimaailmasta ainakin joulun ajaksi.

Joko selvitit pukin henkilöllisyyden? Näin osallistut kilpailuun:

  • Lähetä arvauksesi Ylöjärven Uutisille sähköpostitse osoitteeseen toimitus@ylojarvenuutiset.fi
  • Laita viestin otsikoksi ”joulupukki”, ja kirjoita viestiin nimiarvauksesi sekä omat yhteystietosi.
  • Oikein vastanneiden kesken arvotaan jouluinen tuotepaketti. Arvonta suoritetaan pe 15. joulukuuta ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.