Suomen sodissa vuosina 1939–1945 kaatuneilla on oma kalenteriin merkitty muistopäivä, jota vietetään aina toukokuun kolmantena sunnuntaina. Itsenäisyyspäivä on kuitenkin vähintään yhtä merkittävä päivä kunnioittaa Suomen itsenäisyyden edestä henkensä menettäneitä miehiä ja naisia. Sankarivainajien ja sotaveteraanien ansiosta lippu liehuu 6. joulukuuta.
Sotaleskiksi jäi 30 000 naista, heistä on elossa enää vain kolmisenkymmentä. Sotaorvoistakaan (50 000) ei enää elä kuin joitakin tuhansia. Heidän keski-ikänsä on jo yli 80 vuotta. Sotaveteraaneja on keskuudessamme liki 4 000, heistä sotainvalideja noin 500. Veteraanien keski-ikä on jo 98 vuotta!
Veteraanien määrä harvenee kovaa vauhtia. Näitä ihmisiä emme voi unohtaa niin kauan kuin heitä on vielä keskuudessamme. Veteraaniperintöä on vaalittu sodista lähtien. Nyt veteraanijärjestöt valmistelevat toimintansa muuttamista kohti perinneaikaa ja perinnetiedon tallettamista.
Suomen ehkä tärkein matrikkeli lienee www.sotapolku.fi, johon kootaan tiedot kaikista viime sodissamme palvelleista; kaatuneista, invalidisoituneista ja ehjinä (näennäisesti) sodasta palanneista miehistä ja naisista. Kuka tahansa voi lisätä matrikkeliin tietoja ja valokuvia omista perheenjäsenistään. Näin kansakunnan tärkeä historia säilyy ja siirtyy tälläkin tavalla tuleville sukupolville. Koko sotasukupolven tekemä työ ja uhraukset ovat vaalimisen arvoinen asia. Matrikkeli on jatkuvasti täydentyvä ja vahvasti vapaaehtoistoimintaan perustuva prosessi.
Maailman rauhaa uhkaavat monet sodat. Ukrainassa käytävää sotaa on Suomen kansa ja eduskunta tukeneet ja avustaneet täysin yksimielisesti. Suomalaisilla saattaa olla muuta Eurooppaa herkemmät tuntemukset sotaa käyvää kansaa kohtaan. Erityisesti kaatuneitten omaiset tunnistavat sen hädän ja kauhun, mitä pienet lapset tällä hetkellä sodan keskellä joutuvat kärsimään ja millaisten ongelmien parissa sotalesket joutuvat painimaan.
Sotainvalidien Veljesliitto on ehdottanut valtiovallalle omien kuntous- ja hoivalaitostensa valjastamista Ukrainan sodassa haavoittuneiden ukrainalaisten sotilaiden hoitopaikaksi. Maailma on muuttunut, nyt mitataan ihmisten sietokykyä ja uskoa tulevaisuuteen.
Leena Mankkinen
Kaatuneitten Omaisten Liiton eläkkeellä oleva toiminnanjohtaja