Leikkaus valtionosuuksiin tuli Ylöjärvellekin yllätyksenä – ”Vaikutus olisi kahden miljoonan euron suuruusluokkaa”

Valtionvarainministeriö yllätti kunnat viime perjantaina tiedottamalla, että valtionosuuksiin tehdään ensi vuodelle 415 miljoonan euron leikkaus.

Leikkaus liittyy sote-uudistuksen verorahoituksen tarkistuslaskentaan. Nyt julkistettu leikkaus saattaa aiheuttaa monissa kunnissa suuria ongelmia, koska ensi vuoden talousarviot on jo valmisteltu ja valtuustoissa hyväksytty. Näin myös Ylöjärvellä.

Pauli Piiparinen kommentoi kuntien valtionosuuksiin luvassa olevia yllätysleikkauksia. (Arkistokuva)

– Tämä leikkaus tuli täytenä yllätyksenä. Nyt odotamme virallisia lisätietoja valtiovarainministeriöstä, Ylöjärven kaupunginjohtaja Pauli Piiparinen toteaa.

Kuluvaan vuoteen luvassa oleva leikkaus ei tuo muutoksia, mutta ensi vuoteen sillä on vaikutusta.

– Jos asia etenesi tiedotteen mukaisesti niin vaikutus Ylöjärven valtionosuuksiin olisi kahden miljoonan euron suuruusluokkaa. Emme vielä tiedä, onko se näin suoraviivaista vai onko esimerkiksi kunnittaista vaihtelua. Pitää odottaa lisätietoja, Piiparinen selvittää.

Jos vaikutus on edellä mainitun suuruinen niin Ylöjärven kaupungin talousarviota päivitettäisiin ensi vuonna muutostalousarviokäsittelyssä.

– Mikäli tämä leikkaus on tarkoitettu pysyväluontoiseksi muutokseksi niin se heikentää kaikkien kuntien tulopohjaa. Sitten pitää miettiä, missä suhteessa tarkistetaan menopuolta ja missä suhteessa tulopuolta, Piiparinen pohtii.

Kuntaliiton mukaan perjantaina kerrottu leikkaus tarkoittaa noin 80 euroa jokaista kuntalaista kohden.

– Sen kurominen umpeen tarkoittaisi keskimäärin 0,33 prosenttiyksikön nostoa kunnallisveroon, kuntatalouden johtaja Sanna Lehtonen Kuntaliitosta kertoi Helsingin Sanomille.