YIlves tasapisteisiin liigakärjen kanssa

Keskiviikon iltaottelussa oli kotikatsomolle nähtävää, kun YIlves otti jälleen suurinumeroisen voiton.
Pelikaverit onnittelevat Heidi Linjamaata. (Kuva: Esa Norvia)

Pirkanmaan paikallisvastustaja valkeakoskelainen Futsal Mad Max joutui taipumaan selkein numeroin 7-1(3-1).

Pirkanmaan futsalvaltikka Naisten Futsal-Liigassa on nyt tukevasti Ylöjärvellä. Kuuden ottelun voittoputki on kartuttanut nopeaan tahtiin pistepottia sarjataulukossa.

YIlves saavutti sarjan ainoana tappiottomana etenevän joukkueen HIFK:n pisteissä, mutta otteluita on kaksi enemmän pelattuna. Muita otteluita ei ennen viikonloppua liigassa pelattu.

Kotijoukkueen kokoonpanossa oli mukavaa nähdä jälleen Mia Pajunen, joka on saanut kolhunsa paranneltua. Pajunen johti joukkueen sisäistä pistepörssiä selvästi ennen loukkaantumistaan viisi ottelua aiemmin.

Vierasjoukkueeen kokoonpanossa merkittävin havainto koski joukkueen maalitykki Sanna-Kaisa Rouskun poissaoloa kentältä.

Ensimmäinen jakso tasainen

Kotijoukkue haki pallon hallintaa pitkillä syöttöketjuilla vierasjoukkueen hakiessa ärhäkän prässipelin avulla nopeampia ratkaisuja.

YIlves olikin ajoittain vaikeuksissa ja maalilla Saara Viitanen sai olla tarkkana terävien vastaiskujen revittyä puolustusmuodon hajalle.

Ottelun avausmaali syntyi ajassa 5:06, kun Tilda Pyykkönen raivasi tiensä MadMaxin puolustusneliön sisään.

Komea parketinnuolijainen kymmenestä metristä sujahti Erika Rantalan vartioiman maalin takanurkkaan lievittäen hetkeksi kotikatsomon jo kohonnutta jännitystä. Maalin jälkeen jatkettiin kamppailua vieraiden prässi-innon laantumatta.

Vahva pyrkimys suoraviivaisiin ratkaisuihin palkittiin tasoitusmaalilla lähitilanteesta ajassa 7:28.

Milla Vuoren terävä nousu pohjapelaajan paikalta johti kovaan laukaukseen ja maalia edeltäneeseen Viitasen jalkatorjuntaan. Elina Pirttijoki oli ensimmäisenä jatkopallossa ja iski pelin tasoihin.

Syksyn edetessä ison roolin YIlveksen kenttäpelissä ottanut Rosa-Maria Siren kuittasi näyttävällä viimeistelyllä takatolpalta ajassa 8:13. Maali oli koko kentällisen näyttö pallollisen yhteispelin osaamisesta ja syöttöketjun päättämisestä pitseihin.

Siren iski toistamiseen saman vaihdon aikana ajassa 8:55. Nyt pelattiin hyökkäyspään rajapotkutilanne maalin edustalle, jossa kantapääohjaus yllätti Rantalan ja tuotti kotijoukkueelle kolmannen maalin.

YIlves johdossa tauolle

Joukkueiden riketilit kasvoivat maltillisesti ja pelilliset hienoudet olivat keskiössä. Rehti, mutta välillä fyysinenkin kamppailu kentällä jatkui, mutta lisämaaleja saatiin nähdä vasta toisella jaksolla.

YIlves siis pääsi tauolle rauhoittavassa, vaikkei vielä mitään ratkaisseessa johdossa.

Toinen jakso alkoi kotijoukkueen hallitessa entiseen tyyliin. Härkäviikon kolmas ottelu tulevana sunnuntaina varmaan vaikutti YIlveksen kokoonpanoon,

Levänneitä jalkoja otettiin mukaan kiertoon ja samalla näytti pelitemmossa muutosta vauhdikkaampaan suuntaan. Ajassa 25:05 oli kantapää jälleen isossa roolissa, kun Heidi Linjamaa iski pallon verkon perukoille kauniilla ohjauksella takatolpan juureen.

YIlveksen kulmapotkutilanteessa pallo kiersi taas pelaajalta toiselle ja pivotpelaajan paikan suvereenisti hallitseva Linjamaa viimeisteli kliinisesti.

Kotijoukkue sai luoduksi hyviä maalitilanteita, mutta välillä MadMax näpsäytti terävällä iskulla selustaan.

Tilda Pyykkönen (YI) ja Henriikka Taavitsainen (MM) kamppailevat pallosta . (Kuva: Esa Norvia)

Viitanen ei kuitenkaan antautunut, vaan otti tarvittavat torjunnat ja käynnisti hyökkäyksiä monipuolisesti välillä itse mukaan nousten.

Vierasjoukkueen etsikkoaika ajoittui viimeisen kympin alkuun, mutta maalihanaa ei enää saatu auki. YIlves sen sijaan sai Jenni Häklin näytteen pivotpelaajan taidosta hänen syöttäessään ahdistettunakin nappipudotuksen Senni Virenin maaliin.

Ajassa 32:14 iski oman luuppinsa jälkitilanteesta maalialueen sisältä Häklin tarjoilun tarkasti maalin takanurkkaan.

Vierasjoukkueen jo hakiessa lentävän maalivahdin avulla kavennusta iski Sini Sutinen Maxien poikkisyöttöön. Suora laukaus tyhjään maaliin ajassa 34:04 kaunisteli lukemia entisestään.

Vielä kerran kostautui vierasjoukkueen ylivoimapeli, kun Esra Erden prässäsi ärhäkkäästi laidalla ja karkasi pallon kanssa läpi.

Hermot hyvin halliten annettu poikkisyöttö maalin edustalle edenneelle Jenni Häklille oli futsalmainen ratkaisu Häklin viimeistellessä tyhjiin.

Ajassa 36:27 syntynyt maali oli ottelun viimeinen ja sinetöi selvät voittolukemat Ylöjärven Ilvekselle.

Kierrätyspeli käyttöön

Pian maalin jälkeen päävalmentaja Vesa Parviaisen otti aikalisän ja päätti ylivoimapelin käynnistämisestä poikkeuksellisesti selkeässä johtoasemassa. Lentävän maalivahdin tehtävän sai Viren, joka ohjasikin ylivoimapeliä järjestykseen.

YIlveksen varmaa kierrätyspeliä testattiin tätäkin erikoistilannetta varten, mutta ainakin se söi ottelukellosta sekunteja tehokkaasti. Jonkin verran MadMax kykeni rikkomaan kierrätystä, mutta vaarallisiksi maalitilanteiksi ei pallon riistoja kyetty jalostamaan.

Ottelu päättyi siis vieraiden sinnikkäästä vastarinnasta huolimatta tilastollisen suosikin selkeään voittoon. Voitto myös vahvisti Pirkanmaan futsalvaltikan sijainniksi Ylöjärven.

Rosa-Maria Sirèn on tehnyt joukkueen toisen maalin. (Kuva: Esa Norvia)

Kauniita maaleja

Päävalmentaja kertoi voitto-odotusten olleen liikaa kotijoukkueen kannalla ja se toi kentällä oman vaikeutensa suorituksiin.
– Pyrimme kuitenkin noudattamaan aiempaa taktiikkaamme, emmekä liikaa vastustajan mukaan lähteneet. Viimeistelimme taas kauniita maaleja ja niistähän kaikki tykkää.

– Edessä on vielä sunnuntain ottelu, jossa joudumme myös kantamaan suosikin raskasta viittaa. Näin lyhyeen jaksoon kolme ottelua kyllä tuntuvat eniten raataneilla. Onneksi kuuden maalintekijämme ilta vahvisti, että meillä on hyvät reservit, vaikka ykköskenttäänkin.

Seuraava YIlveksen ottelu pelataan jo sunnuntaina Salossa. Vastassa on FC Halikko. Vastustaja ei vielä ole murtautunut karsintapelijoukkueeksi, mutta joukkueessa on monta U19 maajoukkueen pelaajaa.

Myös valmentajan vaihdos äskettäin tuonee piristysruiskeen joukkueelle ja pistepussi alkaa karttua. Vaikea ottelu jälleen ennustettavissa, vaikka YIlveksen rutiini onkin ollut joukkueen selkäranka ja kääntänyt pelit voitoiksi.

ANTTI REPONEN