Pirha esitteli yt-neuvotteluiden lopputuloksen: Ylöjärven vuodeosastolle Ikaalisten potilaat: ”Vuodeosasto on jo tällä hetkellä täydellä käytöllä ja sen henkilöstö on kuormittunut”

Pirkanmaan hyvinvointialue aloitti syyskuussa suuret yt-neuvottelut, jotka päättyivät viikko sitten erimielisinä. Yt-neuvottelut koskivat koko Pirhan henkilöstöä eli noin 20 000 henkilöä.
Pirha haluaa osana säästötoimenpiteitään sulkea Ikaalisten vuodeosaston, josta potilaat ohjataan jatkossa Ylöjärvelle ja Hämeenkyröön. (Arkistokuva)

Yt-neuvotteluiden lopputuloksesta Pirha kertoi tänään keskiviikkona. Aluehallitus päättää esityksestä tulevan maanantain 20.11. kokouksessaan. Tässä vaiheessa ei ole kuitenkaan tulossa lomautuksia, ja työntekijät saavat pitää henkilöstöetuutensa.

Neuvotteluiden lopputuloksena Pirha esittää, että vuonna 2024 kuluja vähennetään pysyvästi 42 miljoonaa euroa. Vähennettävänä on 240 henkilötyövuotta, joka Pirhan mukaan saadaan toteutettua ilman lomautuksia ja pääosin ilman irtisanomisia. Vähennystarve vastaa 12 miljoonaa euroa.

Pirhan mukaan välitöntä potilas- tai asiakastyötä tekeviä ei lähtökohtaisesti esitetä irtisanottavaksi, mutta heidän työtehtävänsä ja työpaikkansa voivat vaihtua.

Myös asiakas-, ICT- sekä asiantuntijapalveluiden ostoja vähennetään noin 24 miljoonaa euroa.

Pirha esittää lisäksi, että toimitiloja vähennetään sekä varsinaisessa palvelutuotannossa että tukipalveluissa.

Keskeisenä osana Pirhan säästötoimenpiteitä on palveluverkkouudistus, jossa terveyspalveluja keskitetään. Näin osa kunnista menettää terveysasemansa tai vuodeosastonsa. Esimerkiksi Kuhmoisessa ja Ikaalisissa Pirha haluaa sulkea vuodeosastot ensi vuoden kesäkuuhun mennessä, mikä tietää potilaiden määrän kasvua Ylöjärven ja Hämeenkyrön vuodeosastoilla.

Myös Kurun terveyskeskus on Pirhan lakkautuslistalla, ja sen toiminta halutaan korvata tulevaisuudessa liikkuvilla palveluilla.

Lue myös: Kurun terveysasema sulku-uhan alla – Hyvinvointialueen mukaan kurulaisia palvelisivat jatkossa Ylöjärven, Virtain tai Parkanon toimipisteet

Iso kolaus hoitoalalle

Hoitajien ammattijärjestöt Super ja Tehy ovat arvostelleet Pirhan tuoreita linjauksia. Superin pääluottamusmies, ylöjärveläinen Aki Leppänen sanoo, ettei Pirhan säästötalkoita olisi hoitoalalla kaivattu.

– Sote-alalla on oltu pitkään kuormittuneita. Toki näin isossa organisaatiossa (Pirha) muutoksia oli odotettavissa, mutta tällä niukalla rahoituksella tulee olemaan omat vaikutuksensa.

Leppänen sanoo, että hänen erityishuolensa kohdistuu Pirhan palveluverkkouudistukseen, joka tuo mukanaan muutoksia henkilöstön työpaikkoihin ja työtehtäviin. Osalla työntekijöistä matka työpaikalle voi kasvaa huomattavasti, mikä luo taloudellisia haasteita.

Leppänen huomauttaa lisäksi, että palvelujen sulkeminen synnyttää automaattisesti painetta muihin paikkoihin, joissa terveyspalveluja edelleen annetaan.

– Ensi vuoden aikana esitetään vuodeosastojen lakkauttamista Ikaalisissa ja Kuhmoisissa. Tämä tarkoittaa Ylöjärven osalta sitä, että vuodeosastomme kuormittuu. Vuodeosasto on jo tällä hetkellä täydellä käytöllä ja sen henkilöstö on kuormittunut.

Leppänen sanoo, että Pirhan säästösuunnitelmat ovat iso kolaus koko hoitoalalle.

– Erityisen huolissani olen alan houkuttelevuudesta. Meillä on jo nyt työntekijäpula, eivätkä tällaiset asiat vaikuta positiivisesti. Moni miettii tällä hetkellä alalla pysymistä, ja kynnys lähteä on matala, koska monella muullakin alalla on tällä hetkellä pulaa työntekijöistä.