Pirkanmaan lapsiperheiden ja hammashoidon palveluverkostoa tiivistetään – Tätä se tarkoittaa Ylöjärvellä

Pirkanmaan hyvinvointialue aikoo vähentää lapsiperheiden- ja hammashoidon palveluverkostoa ja lisätä digi- ja liikkuvia palveluita. Tämä tuo isoja muutoksia myös Ylöjärvelle.

Pirkanmaan hyvinvointialue kertoo tiedotteessaan, että se on valmistanut esitykset lasten, nuorten ja perheiden sekä suun terveydenhuollon palvelujen verkostoiksi. Aluehallitus käsittelee esityksiä kokouksessaan maanantaina 6. marraskuuta.

Pirhan esityksen mukaan neuvoloiden ja opiskeluhuollon palvelut jatkuvat pääsääntöisesti lähipalveluina, mutta omien toimipisteiden rinnalle tulee myös liikkuvia palveluja.

Suun terveydenhuollossa Pirha pyrkii karsimaan erityisesti pieniä hammashoitoloita. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa neljäsosa Pirkanmaan hammashoidon palveluista tuotettaisiin liikkuvilla palveluilla, kuten liikuteltavien koneiden vastaanottopisteillä.

Pirha perustelee tiivistämistarvetta väestön ikääntymisellä ja lasten määrän vähenemisellä.

Suunnitelmat Ylöjärven osalta

Viljakkalan terveysaseman hammashoitolaa uhkaa sulkeminen. (Arkistokuva: Hanna Arkko)

Ylöjärven sote-aseman (terveyskeskuksen) neuvola- ja hammashoitolapalvelut tullaan suunnitelman mukaan säilyttämään ennallaan.

Sen sijaan Kurun, Viljakkalan, Kauraslammen ja Vuorentaustan hammashoitoloita uhkaa sulkeminen. Sulkemisajankohta ajoittuu vuosille 2024–2026. Kurun ja Viljakkalan toimipisteiden yhteydessä sijaitsee myös neuvola.

Toimipisteiden sulkua perustellaan seuraavasti: Viljakkalan hammashoitola on pieni toimipiste, joka sijaitsee kaukana keskustasta. Nykyistä henkilöstöä on  eläköitymässä ja toimipisteessä on rekrytointihaasteita.

Kurun hammashoitola on pieni toimipiste ja kaukana keskustasta. Myös Kurussa on rekrytointihaasteita. Tällä hetkellä toimipisteessä työskentelee osa-aikaisesti työpari. Rakennuksen kuntoluokka on 2, eli se on valmistunut ennen vuotta 1994 ja pinnat ja tekniikka ovat alkuperäiset. Kurussa alkaa liikkuvan palvelun kokeilu vuonna 2024.

Kauraslammen hammashoitola on pieni toimipiste. Siellä on sisäilmaongelma, minkä vuoksi työntekijät eivät halua mennä hoitolaan töihin. Myös tämän toimipisteen kuntoluokka on 2.

Myös Vuorentaustan toimipiste on pieni ja siellä tehdään jatkoselvitys yhdessä muiden palveluiden, muun muassa avo- ja lasten, nuorten ja perheiden palveluiden kanssa.

Lue myös: Kurun terveysasema sulku-uhan alla – Hyvinvointialueen mukaan kurulaisia palvelisivat jatkossa Ylöjärven, Virtain tai Parkanon toimipisteet

Muutokset lasten, nuorten ja perheiden palveluissa

Tällä hetkellä lasten, nuorten ja perheiden palveluja tarjotaan Pirkanmaalla 420 toimipisteessä. Toimipisteiden asukaspohja ja käynti- ja henkilöstömäärät eroavat huomattavasti toisistaan, kuten myös palveluiden saatavuus, toimintamallit ja digitaalisten palvelujen käyttöaste.

Palveluverkko, jota esitetään lapsiperheiden palveluihin, jakautuu fyysisiin toimipisteisiin, liikkuviin palveluihin ja digipalveluihin. Digipalveluissa otetaan käyttöön etävastaanottopalveluja, chattejä, sähköistä ajanvarausta ja verkkolomakkeita.

Pirhan mukaan fyysistä palveluverkkoa tiivistetään, että toiminnallisesti ja taloudellisesti kestävä palvelujen kokonaisuus voidaan turvata maakuntatasoisena. Toimipisteiden aukioloaikoja esitetään laajennettaviksi.

– Neuvoloiden ja opiskeluhuollon palvelut ovat jatkossakin pääsääntöisesti lapsiperheiden lähipalvelua. Pienten kuntien alueilla neuvoloiden vastaanottopaikka voi olla yhteisesti käytettävissä tiloissa esimerkiksi sosiaali- tai opiskeluhuollon palvelujen kanssa, kertoo lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjan johtaja Titta Pelttari.

– Kaikille lapsille ja nuorille tarkoitetuissa lähipalveluissa korostuu tiiviin yhteistyön tarve päiväkotien ja koulujen kanssa. Sen sijaan haasteellisessa elämäntilanteessa olevien perheiden tarvitsema moniammatillinen tuki ja erityispalvelut varmistetaan kaikille pirkanmaalaisille yhdenvertaisesti vain sillä, että näitä erityispalveluja keskitetään. Lisäksi oman palvelutuotannon osuutta erityisesti lastensuojelun laitoshoidossa esitetään vahvistettavaksi, Pelttari jatkaa.

Hammashoitoon liikkuvaa ja digitaalista palvelua

Pirhan tavoitteena on, että suun terveydenhuollossa vuoteen 2035 mennessä kolme neljäsosaa kaikista käynneistä toteutuisi toimipisteissä, joka kymmenes käynti olisi digitaalinen ja liikkuvia palveluja olisi 15 prosentissa käynneistä.

– Tällä hetkellä hammashoidon liikkuvia palveluja tarjotaan lähinnä alakoululaisille. Tavoitteena on lisätä tarjontaa myös muille asiakasryhmille, kertoo suun terveydenhuollon toimialuejohtaja Minna Luoto.

Koululaisten määräaikaistarkastuksia tehdään kouluilla liikuteltavien hoitokoneiden avulla. Päivän aikana saadaan tarkastettua 30–50 prosenttia enemmän potilaita kuin perinteisellä hammashoitolassa tehtävällä mallilla. Voimavaroja voidaan suunnata niille koululaisille, jotka tarvitsevat hoitoa ja/tai erityistä tuke suun omahoidossa.

– Toiminta laajenee kuluvan lukuvuoden aikana kaikkiin muihin paitsi Tampereen kouluihin, joissa se otetaan käyttöön seuravana lukuvuonna.

Hammashoidon palveluverkkoa esitetään tiivistettäväksi koko Pirkanmaalla vuoteen 2035 mennessä, jolloin toimipisteet vähenisivät 53:sta 30:een.

– Toimipisteiden aukioloaikoja esitetään vastaavasti laajennettavaksi, ja se parantaa palveluun pääsyä. Liikkuvilla palveluilla täydennetään palveluita erityisesti haja-asutusalueilla, jossa julkinen liikenne on heikkoa, Luoto toteaa.

Asukastilaisuus maanantaina

Pirha järjestää maanantaina 6. marraskuuta asukas- ja keskustelutilaisuuden, jonka aiheena on erityisesti lasten, nuorten ja perheiden palvelut sekä suun terveydenhuolto.

Tilaisuus järjestetään kello 17.30-19 Ylöjärven kaupungintalon valtuustosalissa ja sitä voi seurata myös verkossa.

Sisäänkäynti valtuustosaliin on kaupungintalon D-ovesta Vanhan Räikän kulmalta.