Ylöjärvi saa ihka ensimmäisen sushiravintolansa, jossa kokeillaan buffetin lisäksi uudenlaista konseptia: ”Jos pitsaankin saa valita itse täytteensä, niin miksei sushiinkin”

Pitkän linjan sushiharrastaja Jelena Kapanen avaa uuden ravintolan marraskuussa.
Asuntilalaiset Jelena (oik.) ja Viktoria Kapanen tutustuivat sushiin yli vuosikymmen sitten Virossa, jossa heidän juurensa ovat. Jelena innostui sushista niin paljon, että opetteli mestariksi sen tekemisessä. Nyt, kun taitoja on hiottu liki 15 vuotta, on aika perustaa oma ravintola Ylöjärvelle Soppeenmäkeen.

Asuntilassa asuvat  Jelena ja Viktoria Kapanen tutustuivat japanilaiseen sushiin ensimmäisen kerran kotimaassaan Virossa yli vuosikymmen sitten. Ensimmäinen sushilajitelma ostettiin ruokakaupan kylmähyllystä, eikä se tehnyt pariskuntaan vaikutusta.

– Ne menivät suoraan roskiin. Ihmettelin, että miten joku voi näitä syödä, Jelena Kapanen muistelee.

Naisen kelkka kuitenkin kääntyi myöhemmin, kun Viktoria kehui työpaikkansa juhlissa maistamiaan ravintolan valmistamia susheja. Sen jälkeen Jelena antoi sushille uuden mahdollisuuden, ja loppu on historiaa: hän innostui sushista ja sen loppumattomista makuyhdistelmistä niin paljon, että opetteli niiden valmistamisen kotona, ja hioi taitojaan tarjoilemalla sushejaan tuttavilleen.

– Aluksihan ne olivat tosi rumia. Mutta nykyisin sushini ovat kuulemma parhaita, mitä he ovat maistaneet, Jelena Kapanen toteaa ja sanoo hioneensa taitojaan liki 15 vuoden ajan.

Kapaset ovat tehneet täyden remontin Mastontien liiketilaan, jossa sijaitsi ennen kauneushoitola.

Nykyisin Kapasten perheessä sushit ovat arkiruokaa siinä missä makaronilaatikkokin. Sushit vain tuppaavat katoamaan jääkapista ennätystahtiin.

– Toinen lapsemme söi sushia ensikerran yksivuotiaana. Jopa ranskanbulldoggimme Bruno tykkää sushista, Jelena Kapanen nauraa.

Myös Kapasten lasten ystävät ovat päässeet Jelenan valmistamien sushiherkkujen makuun. Susheja tarjoillaan nykyään aina pariskunnan 7- ja 10-vuotiaiden lasten syntymäpäivillä.

– Viimeksi oli 400 sushin lajitelma, eikä siitä jäänyt juuri mitään jäljelle. Sushi tuntuu olevan juhlissa aina lasten lemppari, esimerkiksi pitsaa jää aina ylitse, Viktoria Kapanen sanoo.

Yatta Sushin valikoimaan tulee esimerkiksi erilaisia nigirejä, uramakeja, hosomakeja, futomakeja sekä lämpimiä susheja. Ravintolatoiminnan ohella Jelena Kapanen aikoo tehdä yrityksen Instagramiin opetusvideoita, joissa hän näyttää, miten sushia voi valmistaa kotona. (Kuva: Jelena Kapanen)

Liiketila löytyi Soppeenmäestä

Tästä päästäänkin itse asiaan, eli oman sushiravintolan perustamiseen. Jelena Kapanen kyseli alkuvuodesta ylöjärveläisten Facebook-yhteisö Ylöpölinässä, mitä mieltä ylöjärveläiset olisivat paikkakunnalle perustettavasta sushiravintolasta, ja ennen kaikkea, mitä he siellä haluaisivat syödä.

Julkaisu keräsi yli 300 kommenttia, joiden perusteella Jelena Kapaselle tuli tunne, että sushille olisi Ylöjärvellä tilausta.

Haave omasta ravintolasta nytkähtikin liikkeelle loppukesästä, kun sopiva liiketila löytyi Soppeenmäestä aivan Linkin vierestä, entisen kauneushoitolan tiloista.

Tällä hetkellä Kapaset painavat pitkää päivää remontin parissa, sillä koko liiketila on pitänyt uusia. Ravintolaan on rakennettu muun muassa kokonaan sushin valmistukseen suunniteltu keittiö, jossa on omat valmistuspisteensä esimerkiksi gluteenittomille ja vegaanisusheille.

Jelena Kapanen on palkannut ravintolaansa jo yhden työntekijän. Hän saanut yritykselleen sekä starttirahaa että yksityishenkilön rahoitusta.

– Se on uskomatonta, että yksityishenkilö myöntää meille rahoitusta, mutta hän uskoo meihin ja tähän yritykseen, hän sanoo.

Ravintolatoiminnan ohella Jelena Kapanen aikoo tehdä yrityksen Instagramiin opetusvideoita, joissa hän näyttää, miten sushia voi valmistaa kotona. (Kuva: Jelena Kapanen)

Asiakas saa koota omavalintaisen sushin

Yatta Sushi aukaisee ovensa Mastontiellä lauantaina 11. marraskuuta, jolloin susheja myydään euron kappalehintaan. Ravintola on auki maanantaista lauantaihin, lounasajasta iltaan saakka.

Erityistä ravintolassa on se, että se on suunniteltu vain noutoruualle. Paikan päällä susheja ei siis syödä. Jelena Kapanen kertoo, että sushia saa tilattua kätevästi myös ruokakuljetuspalvelu Woltin kautta.

Millainen sushitarjonta ravintolaan on sitten tulossa?

Ravintolaan tulee muun muassa laaja sushibuffet, josta asiakas saa valita omat sushinsa. Jelena Kapanen sanoo olevansa tarkka siitä, että buffetissa susheja ei seisoteta suurta määrää, vaan pienempiä eriä kerrallaan.

– Aina kun joku loppuu, niin tuodaan uusi erä lisää. On tärkeää, että sushi on tuoretta eikä se seiso pöydällä.

Buffetin lisäksi ravintolassa on tilausmenu, jonka erikoisuus on itse koottu sushirulla.

– Jos pitsaankin saa valita itse täytteensä, niin miksei sushiinkin. En ole aikaisemmin muussa paikoissa törmännyt vastaavaan, niin nyt kokeillaan, mitä ihmiset tykkäävät.

Yatta Sushi aukaisee ovensa Linkin vieressä sijaitsevaan liiketilaan Mastontiellä.

Jelena Kapanen sanoo, että Yatta Sushin valikoiman tulee laajasti esimerkiksi erilaisia nigirejä, uramakeja, hosomakeja, futomakeja sekä lämpimiä susheja, joita valmistetaan tilauksesta myös juhliin.

Ravintoloitsija pitää tärkeänä, että susheissa käytetään myös muuta kuin raakaa kalaa.

– Meillä käytetään myös kylmä- ja lämminsavulohta. Itsekään en pidä raa’asta kalasta, joten mielestäni on hyvä, että sille on vaihtoehtoja.

Toinen tärkeä seikka on riisi, jolla sushin kokoa saataisiin helposti suurennettua.

– Monessa ravintolassa sushissa on riisiä ihan hirveästi, mutta meillä ei.