Tämä jättimäinen kiinteistö Näsijärven rannalla tulee pian myyntiin – Alueelle tulossa myös yleinen näyttö kiinnostuneille?

Pirkanmaan hyvinvointialue myy Ylöjärven Ylisellä sijaitsevan entisen kuntoutuskeskuksen julkisella huutokaupalla.  Pirkanmaan hyvinvointialueen hallitus päätti asiasta viime viikon maanantain kokouksessaan.
Ylisen kuntoutuskeskuksen kauppaan sisältyvät kaikki kiinteistöllä sijaitsevat rakennukset nykyisessä kunnossaan irtaimistoineen. (Kuva: Jani Saarenpää)

Ylisen kuntoutuskeskuksen kauppaan sisältyvät kaikki kiinteistöllä sijaitsevat rakennukset nykyisessä kunnossaan irtaimistoineen. Alueeseen kuuluu yhteensä 20 erillisrakennusta, josta valtaosa on purkukunnossa. Lisäksi alueella sijaitsevat arvorakennukset, suojellut kartano, väentupa ja kirkko.

Huutokaupassa on 150 000 euron pohjahinta. Hintavarauksen täyttyessä hyvinvointialue sitoutuu myymään kohteen korkeimman tarjouksen tekijälle.

Mikäli hintavaraus ei täyty, hyvinvointialue voi hyväksyä tai hylätä korkeimman tarjouksen. Huutokauppa on myös ehdollinen siten, että tarjouksen hyväksymisestä tehdään aikanaan erillinen päätös ennen kauppakirjan allekirjoittamista.

Pirkanmaan hyvinvointialueen kiinteistöpäällikkö Saara Vänskän mukaan tarkoituksena on, että kuntoutuskeskus asetetaan huutokaupattavaksi mahdollisimman pian. Vänskä sanoo, että alustavasti kohde on huutokaupattavana vähintään kuukauden.

Lisäksi Pirha saattaa järjestää Ylisen kuntoutuskeskuksen alueella näytön, jossa ostajaehdokkaat pääsevät tutustumaan huutokauppakohteeseen.

– Mahdollisesti tällainen yksi tilaisuus tulee. Päivästä ei vielä ole ollut mitään puhetta, Vänskä sanoo.

Lue myös: Ylisen kuntoutuskeskuksella järjestettii yleinen näyttö: kiinteistö kiinnostaa mahdollisia ostajia, mutta riskit ovat kovat

Purkukuntoisten rakennusten lisäksi kauppaan sisältyvät kuvassa oleva suojeltu Ylisen kartano sekä niin ikään suojellut väentupa ja kappeli. (Kuva: Vilma Kaura)

Kiinteistö oli mennä kaupaksi viime vuonna

Ylisellä sijaitseva entinen kehitysvammaisten kuntoutuskeskus on ollut tyhjillään vuodesta 2015, kun sen asiakkaat ja henkilökunta siirtyivät Pitkäänniemeen.

Alueen aikaisempi omistaja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri yritti aikaisemmin myydä kuntoutuskeskusta tuloksetta, vaikkakin vuonna 2022 kiinteistö oli vähällä mennä kaupaksi.

Ensin kuntoutuskeskuksesta kiinnostui yksityishenkilö, joka tarjosi kiinteistöistä 80 000 euron kauppahintaa. PSHP ei tyytynyt tarjoukseen, vaan järjesti helmikuussa 2022 alueella yleisen näytön, joka poiki yhteensä kuusi myyntitarjousta. Näistä korkein oli Arvorakentajat Oy:n jättämä 674 000 euron tarjous.

Yhtiö kuitenkin perääntyi kaupoista, ja kuntoutuskeskuksen kohtalo jäi jälleen auki.

Myöskään alueen rakennusten purkaminen ei tule kysymykseen. Aikaisemman arvion mukaan purku tulisi maksamaan 1,5 miljoonaa euroa.

Lue myös: Ylisen kuntoutuskeskus on ollut vuosia tyhjillään – video ja kuvat kertovat, miltä alueella näyttää ilmasta katsottuna