Olisiko sinulla aikaa lapselle tai nuorelle? Moni ylöjärveläislapsi jonottaa omaa tukihenkilöä – ”Etenkin miehiä tarvittaisiin mukaan toimintaan”

Lapsille ja nuorille koulutetaan vapaaehtoisia tukihenkilöitä nyt myös Ylöjärvellä. Koulutus järjestetään marraskuussa.
Tukihenkilö on vapaaehtoistyöntekijä, joka tapaa tuettavaa lasta tai nuorta säännöllisesti mukavan yhteisen tekemisen merkeissä. Tukihenkilöksi etsitään kaikenikäisiä tavallisia, luotettavia ja turvallisia aikuisia, joiden oma elämä on tasapainossa ja joilla on mahdollisuus antaa aikaa lapselle tai nuorelle. (Arkistokuva)

Lastensuojelun asiakasohjaus Luotsin tukihenkilötiimi yhdessä Ylöjärven lapsiperheiden sosiaalityön kanssa kouluttaa Pirkanmaan hyvinvointialueelle uusia tukihenkilöitä lapsille ja nuorille, ja koulutus järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Ylöjärvellä.

Jos olet tasapainoinen ja pitkäjänteinen aikuinen, tule mukaan uusille tukihenkilöille järjestettävään koulutukseen. Varsinkin miestukihenkilöitä kaivataan mukaan toimintaan.

Toiminnasta kiinnostuneille järjestetään marraskuussa kaksiosainen koulutus Perheiden talolla Ylöjärvellä(Mikkolantie 50b). Koulutuksen ensimmäinen osa pidetään to 2.11. ja toinen osa seuraavalla viikolla to 9.11. Koulutus pidetään molempina iltoina klo 17-20. Koulutus on maksuton ja sisältää kahvitarjoilun. Lisäksi koulutukseen kuuluu henkilökohtainen haastattelu myöhemmin, erikseen sovittavana ajankohtana.

Ilmoittaudu mukaan koulutukseen pe 27.10. mennessä sähköpostilla osoitteeseen tukihenkilo@pirha.fi.Kerro ilmoittautumisviestissä nimesi, osoitteesi ja puhelinnumerosi.

Kouluttajina toimivat työntekijät Pirhan tukihenkilötoiminnasta sekä Ylöjärven lapsiperheiden sosiaalityöstä. Lisäksi paikalla on jo toiminnassa mukana olevia tukihenkilöitä, jotka kertovat kokemuksistaan tukihenkilönä toimimisesta.

Lue myös: Oletko luotettava aikuinen ja haluaisit ystävystyä lapsen tai nuoren kanssa? Hae tukihenkilöksi: ”Erityisesti miehiä kaivataan, sillä moni poika toivoo tukihenkilöksi nimenomaan miestä”

Iso tarve koko hyvinvointialueella

Pirkanmaan hyvinvointialueen aloitettua toimintansa vuoden alusta lähtien koko Pirkanmaan vapaaehtoisten tukihenkilöiden koulutuksesta on huolehtinut Asiakasohjaus Luotsin tukihenkilötiimi. Aikaisemmin tukihenkilökoulutuksia on pidetty vain Tampereella, mutta tavoitteena on koko ajan ollut, että koulutuksia pystyttäisiin viemään myös koko Pirkanmaan alueelle.

Niinpä ensimmäinen Tampereen ulkopuolella järjestettävä koulutus pidetään nyt marraskuussa Ylöjärvellä.

Tukihenkilötoiminta on erittäin suosittu ennaltaehkäisevä palvelumuoto, joka oikea-aikaisesti aloitettuna, voi ehkäistä suurempien ongelmien syntyä. Useat perheet elävät ilman tukiverkostoa, joten omaa tukiaikuista jonottavia lapsia on paljon.

Tukihenkilötoiminnasta vastaavan sosiaalityöntekijä Anna-Mari Juneksen mukaan tälläkin hetkellä lähes 60 lasta odottaa omaa tukihenkilöä, joten siksi mukaan toimintaan toivotaankin paljon uusia vapaaehtoisia myös Ylöjärveltä. Ja vaikka koulutuksen käy Ylöjärvellä voi vapaaehtoinen toimia tukihenkilönä myös muissa Pirkanmaan kunnissa.

Tapaamisia noin kaksi kertaa kuukaudessa

Tukihenkilön voi saada 7–17-vuotias Pirkanmaan hyvinvointialueella asuva lapsi tai nuori, joka tarvitsee tuekseen perheen ulkopuolista aikuista ystävää.

Tukihenkilö on vapaaehtoistyöntekijä, joka tapaa tuettavaa lasta tai nuorta säännöllisesti mukavan yhteisen tekemisen merkeissä. Tukihenkilöksi etsitään kaikenikäisiä tavallisia, luotettavia ja turvallisia aikuisia, joiden oma elämä on tasapainossa ja joilla on mahdollisuus antaa aikaa lapselle tai nuorelle. Tukihenkilöllä ei tarvitse olla omia lapsia eikä ammatillista kokemusta lapsista tai nuorista.

– Tukihenkilöksi toivotaan aikuista, jonka kanssa voisi esimerkiksi jutella, tutustua erilaisiin harrastuksiin, käydä uimahallissa tai vaikka saada apua läksyihin. Etenkin miehiä tarvittaisiin mukaan toimintaan. Tälläkin hetkellä tukihenkilöjonossa on paljon poikia, jotka ovat odottaneet yli vuoden juuri miespuolista tukihenkilöä, kertoo sosiaalityöntekijä Anna-Mari Junes.

Tukihenkilöä tarvitsevissa lapsissa on myös erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia, maahanmuuttajalapsia, yksinhuoltajaperheestä tulevia lapsia tai lapsia, jotka ovat yksinäisiä tai joiden vapaa-aikaan kuuluu paljon pelaamista.

Tukihenkilönä toimiminen antaa myös aikuiselle

Tukihenkilölle itselleen toiminta antaa hyvän mielen toisen auttamisesta, mahdollisuuden tärkeän ja joskus jopa elinikäisen ihmissuhteen luomiseen, uusia näkökulmia omaan elämään sekä mukavaa ja merkityksellistä tekemistä vapaa-aikoihin.

Tukihenkilötoiminta tuo tullessaan myös uusia aikuiskontakteja: vertaistukea, tapaamisia toisten vapaaehtoisten kanssa, koulutuksia sekä virkistyspäiviä, joihin voi osallistua yhdessä tuettavan kanssa.

Toiminta on vapaaehtoistyötä, mutta tukihenkilölle maksetaan pieni palkkio ja kulukorvaus korvaamaan tapaamisista aiheutuvia kuluja. Tukihenkilöksi ryhtyvän rikostausta selvitetään lain 148/2014 mukaisesti.