Jokaisella on sanottavaa liikenteestä, joten osallistetaan kaikki suunnitteluun

Ville MäkinenLähes jokaisella kulkijalla lienee omasta mielestään paras käsitys siitä, miten liikennejärjestelyt omassa kotikaupungissa pitäisi hoitaa. Liikenteen sujuvuus ja turvallisuus ovatkin yllättävän tärkeitä avaintekijöitä kaupungin viihtyvyydessä ja vetovoimassa.

Lähes tärkein tekijä koko asiassa on joukkoliikenteen sijoittaminen sujuvasti muun liikenteen sekaan – vieläpä niin, että joukkoliikenne palvelee asukkaita mahdollisimman tehokkaasti. Tämä keskustelu nousee esiin vielä monta kertaa uudelleen, kun ratikkasuunnitelmat etenevät.

Samalla kun etenkin päivittäistavarakauppa on Ylöjärvellä kovassa kasvussa, joudutaan pohtimaan isojen markettien merkitystä liikenteeseen. Tähän liittyy myös dynaaminen pysäköinnin hallinta. Autoilijat on ohjattava pysäköimään niin, ettei siitä aiheudu lisää ruuhkaa.

Ja yhtä aikaa, kun mietitään autoilua, on otettava entistä tarkemmin huomioon turvallisten ja houkuttelevien kävely- ja pyöräilyreittien suunnittelu. Kun kevyen liikenteen järjestelmä toimii, se vähentää autoilua ydintaajamissa. Ihmiset tykkäävät liikkua kävellen ja pyöräillen, jos siihen tarjotaan hyvät mahdollisuudet.

Kaikki yllä mainitut toimenpiteet vaativat vahvaa ja saumatonta yhteistyö kaupungin viranhaltijoiden liikennesuunnittelijoiden, luottamushenkilöiden, asukkaiden ja muiden osallistuvien sidosryhmien välillä. Todella tärkeää olisi osallistaa kaupunkilaiset eli liikenteen pääkäyttäjä liikennesuunnitteluun ja päätöksentekoon.