YIlves jätti sarjanousijan nollille

Ylöjärven Ilves näytti kaapin paikan tason mittaukseen saapuneelle PU-62:lle. Joukkueet eivät olleet aiemmin kohdanneet futsalparketilla. Naisten Futsal-Liigassa ensimmäistä vuottaan pelaava mikkeliläisjoukkue kaatui tylysti lukemin 7-0.
Tilda Pyykkönen on juuri ”maalannut”. (Kuva: Esa Norvia)

Tunnustelevan alun jälkeen YIlves karkasi kolmen maalin taukojohtoon ja hallitsi toista jaksoa jo mielin määrin. Kierroksen muita voittajia olivat HIFK, FC Raisio, KaDy jatkoajalla, GFT ja EBK.

YIlves oli nostanut päivän pelaavaan kokoonpanoonsa avausottelussa huilanneita pelaajia: Sini Sutinen, Siiri Kurppa ja maalivahti Helena Unkuri. Laajuutta riittää, sillä kolmikko onnistui mainiosti, kenttäpelaajat maalitilastoon ja Unkurille upea nollapeli.

Vierasjoukkueen kokoonpanossaan oli uhkaava kaksikko. Viime kauden ykkösen pistepörssin mitalistit Eider Ramos Oyarzabal ja jalkapalloliigastakin tuttu Emilia Iskanius olivat arvaamaton tutkapari.

YIlves oli avauskierroksella kohdannut viime kauden mestarijoukkueen ja ottelun heikon alun myötä jäänyt pisteittä. Nyt oli näytön paikka suosikkina otteluun lähteneille ylöjärveläisille.

Ensi jakson alkupuoli oli vaihtelevaa ja vauhdikasta. Kotijoukkueen maalijyvä kaipasi jämäkämpää sihtiä, paikkoja tuhlattiin. Nousijajoukkue näytti yllättävän ennakkoluulottomalta, ja Unkuri joutui venymään hankaliin torjuntoihin. Ensimmäinen kymmenminuuttinen eteni maaleitta ja ottelun suunnan näyttävää avausmaalia jouduttiin odottamaan tuskastuttavan pitkään.

Joukkuettaan pitkään pelissä mukana pitänyt PU-62 maalivahti Ciia Hokkanen joutui lopulta antautumaan ajassa 13:10. YIlveksen onnistunut rajapotkukuvio pelattiin maalialueen rajalle Sini Sutiselle, joka iski läheltä tarkalla laukauksella pallon ohi Hokkasen.

Kun vapauttava avausmaali oli tehty, seurasi pian jatkoa. Tilda Pyykkönen eteni vastahyökkäykseen vasenta sektoria ja laukoi vauhdista pallon tarkasti takatolpan kautta maaliin ajassa 14:43.

Vielä kerran päästiin tulostaululle ennen taukoa, kun YIlveksen kulmatilanne pelattiin maalin edustalle. Ajassa 17:17 Mia Pajunen laukoi pallon matalana maskipelaaja Tilda Pyykkösen avustuksella Hokkasen torjunnan läpi maaliin. Pyykkönen itse ei myöntänyt ohjanneensa palloa, mutta videotallenne kertoo lahjomatta takavasaran heilahtaneen tuhoisasti.

Tauolle mentäessä oli kotijoukkue hämäläisestä alusta tointuneena saanut juonesta kiinni. Vieraiden rivit toisaalta olivat alkaneet painua oman maalin suuntaan.

PU-62 panosti puolustukseen

Elisa Ilottu upottaa pallon maaliin. (Kuva: Esa Norvia)

Pallopeleissä yksi jännitystä tuova vakioelementti on palaaminen tauolta peliin. Kumpi joukkueista on mahdollisesti löytänyt peliinsä jotain käänteentekevää? Ehkä pukuhuoneessa poriseva käärmekeittopata joskus on se juttu ja muutoksen lähde.

Toisen jakson alkuminuutit kertoivat PU-62 edelleen panostavan lujaan puolustukseen. Ensi jaksolla nähtyjä rohkeita haastotilanteita ei juuri nähty.

YIlves sai edetä mukavuusalueellaan ja tulosta alkoi syntyä ajassa 22:01. Elisa Ilottu oli vapaana maalialueella ja laukoi irtopallon tarkasti takatolpan kautta verkon perukoille.

Kotijoukkueen vahva ote lukuisine maalitilanteineen johti tulostaululle viidennen kerran ajassa 23:36. Jenni Häkli lusikoi Hokkasen torjunnasta kimmonneen pallon läheltä ylös ja peli alkoi olla ratkaistu.

Vierasjoukkue otti peliin lentävän maalivahdin muutamaan otteeseen. YIlveksen kurinalainen puolustus kuitenkin mursi ylivoimapelin, eikä tulosta suuntaan tai toiseen saavutettu.

Pelin yksi tyylikkäimmistä maaleista oli seurausta YIlveksen jo vapautuneesta pelistä. Kenttänelikko Kurppa-Pyykkönen-Ilottu-Pajunen kierrätti komeilla tsippipalloilla maalitilanteen Pajusen päähän maalin edustalle.
Pajunen nikkasi iltapäivän toisen maalinsa korkealta nätisti maaliin yli Hokkasen ajassa 34:32.

Sinetin pelille ajassa 36:50 laukoi Siiri Kurppa takatolpalta maittavasta päätyrajan suuntaisesta Häklin poikkisyötöstä. Pitkältä ottelutauolta palannut Kurppa näytti, että peli kulkee taas ja että paikasta pallo laitetaan tilanteen tullen pussiin.

Siis YIlves kotivoittoon 7-0.

Moni YIlveksen pelaaja onnistui

Jos nyt ottelua jonkinlaisena tasonmittarina pitää, niin ehkä tulos kärkipään ja liigan alkutaipaleella olevan välillä voi olla tuossa. Ensimmäisen kymmenminuuttisen perusteella tosin PU-62 paikka tuntuu löytyvän paljon korkeammalta. Urheilullinen pelaajamateriaali ainakin lupaa hyvää mikkeliläisille. Joulutauolle ehdittäessä olemme taas tässäkin asiassa viisaampia.

Päävalmentaja Vesa Parviainen kiitteli voitetun ottelun jälkeen joukkueen kärsivällisyyttä. Pitkä maaliton jakso ottelun alussa ei pelitapaa horjuttanut ja lopulta pää saatiin auki. Nyt meillä oli paljon väljempää kentällä avauskierrokseen verrattuna.

Pitkään harjoitellut tilanteet alkoivat napsua kohdilleen ja tulos oli palkitseva. Moni onnistui, mikä myöskin lämmittää ja tottakai Unkurin nollapeli oli hieno juttu.

Seuraava YIlveksen ottelu pelataan Jyväskylän Monnarilla ensi sunnuntaina 8.10 klo 17.30 alkaen. Vastassa on joukkue, jolle YIlves hävisi kautta edeltävässä harjoitusottelussa. Odotettavissa on tasainen taisto, sillä Kampuksen Dynamo on napannut pisteitä molemmista alkukierrosten otteluista.