Viisi valtuustoryhmää syyttää perussuomalaisia Ylöjärven poliittisen päätöksentekokyvyn ajamisesta ahtaalle

Mediassa on laajalti käsitelty Ylöjärven kaupunginhallituksen tietovuotoja sekä niistä seuranneita ongelmia kaupungin poliittisessa päätöksenteossa. Viimeisin julkitulo aiheesta on perussuomalaisten valtuustoryhmän Ylelle 15.9. ilmoittama vaatimus koko kaupunginhallituksen vaihtamisesta. Tämän tiedotteemme tarkoituksena on kertoa allekirjoittaneiden valtuustoryhmien näkemys kiusalliseen tilanteeseen johtaneista syistä sekä valtuustoryhmien tämän hetken yhteistyöstä.

Kaupunginvaltuuston nimeämä tilapäinen valiokunta teki kaupunginhallituksen toimintakykyyn liittyen kattavan selvityksen, jonka lopputuloksena päätösesitys kaupunginhallituksen erottamisesta julkaistiin 23.8. Toimielinten nimitykset on tavattu sopia ja listata etukäteen, jotta valtuuston kokoukset etenisivät joutuisasti. Tästä johtuen valtuustoryhmät nimesivät neuvotteluryhmän sopimaan myös mahdollisen uuden kaupunginhallituksen kokoonpanosta. Ensimmäisen neuvotteluryhmän tapaamisessa 24.8. perussuomalaisten neuvotteluryhmä ilmoitti oman neuvottelutaukonsa jälkeen, että eivät esitä Erja Pelkosta uuteen hallitukseen. Seuraavana aamuna perussuomalaiset kuitenkin peruivat neuvottelutuloksen eivätkä suostuneet keskustelemaan asiasta ennen valtuuston kokousta. Neuvotteluryhmä kutsuttiin koolle vielä kaksi kertaa, mutta perussuomalaiset eivät enää osallistuneet.

Kaupunginvaltuuston kokouksessa 11.9. epäluottamus kaupunginhallituksen toimintakykyyn oli varsin selvää, kun 36 valtuutettua äänesti kaupunginhallituksen erottamisen puolesta. Valtuuston enemmistö on menettänyt luottamuksensa Erja Pelkoseen, joka on myöntänyt vuotaneensa kaupunginhallituksen luottamuksellisia keskusteluja. Toimintaansa Pelkonen ei ole missään vaiheessa pahoitellut. Muut kaupunginhallituksen jäsenet nauttivat edelleen valtuuston enemmistön luottamusta.

Uuden kaupunginhallituksen nimeäminen epäonnistui, koska perussuomalaiset eivät edes valtuuston kokouksen neuvottelutauoilla pyrkineet yhteisen ratkaisun löytämiseen. Kokouksen jälkeen ryhmäpuheenjohtajia on pyydetty ehdottamaan, miten asiassa edetään. Tähän perussuomalaiset ovat vastanneet, etteivät asiasta toistaiseksi neuvottele. Pian tämän jälkeen he kuitenkin mediassa ilmoittivat vaatimuksensa koko kaupunginhallituksen vaihtamisesta.

Kaupunginhallituksen toiminta vaatii kokeneita valtuutettuja sekä jatkuvuutta, ja toimielimeen on valittu päättäjiä, jotka ovat saaneet äänestäjiltä suurimman oikeutuksen tehtävään ja/tai heillä on arvokasta kokemusta Ylöjärven toiminnasta ja päätöksenteosta. Perussuomalaiset pyrkivät ehdotuksellaan vain pelastamaan omat kasvonsa samalla kun jättävät täysin huomiotta valtuuston enemmistön näkemykset sekä kaupunginhallituksen toimintaedellytykset tässä hetkessä.

Olemme pahoillamme siitä, miten tämä kokonaisuus näyttäytyy ulospäin. Perussuomalaiset ovat tehneet yhteistyön kanssaan mahdottomaksi; luottamuksen rikkominen pitäisi lakaista maton alle, yhteisiin neuvotteluihin ei saavuta paikalle ja keskustelu rajoittuu vinoiluun ja ylimielisyyteen siitä, että heillä on oikeus nimetä toimielimeen kenet haluavat. Meillä ei ole muita vaihtoehtoja, kuin vastustaa näitä toimintatapoja, jotta ne eivät juurru toimintakulttuuriimme. Jotta poliittinen rauha saadaan aikaiseksi, se edellyttää perussuomalaisilta yhteistyökykyä, valtuuston enemmistön kunnioittamista ja ylöjärveläisten asettamista omien tavoitteiden edelle.

Karita Jäppinen (pj.), kokoomuksen valtuustoryhmä, Ylöjärvi
Jaana Heikkilä (pj.), SDP:n valtuustoryhmä, Ylöjärvi
Sari Listenmaa (pj.), vihreiden valtuustoryhmä, Ylöjärvi
Inga-Mari Lehti (pj.), Suomen katajan valtuustoryhmä, Ylöjärvi
Aki Leppänen (pj.), vasemmistoliiton valtuustoryhmä, Ylöjärvi