Nuoriso hajotti paikkoja parjantaipäivänä Ylisellä, kun toimittaja sattui visiitille – Mikä on hylätyn ja alati rappeutuvan kuntoutuskeskuksen kohtalo?

Vanhalla Ylisen kuntoutuskeskuksella tapahtuva ilkivalta on paikallisten mukaan päivittäistä, ja Ylöjärven Uutisten toimittaja pääsi todistamaan tätä konkreettisesti. Kysyimme kuntoutuskeskuksen omistajalta Pirkanmaan hyvinvointialueelta, mitä rappeutuvalle kiinteistökokonaisuudelle aiotaan tehdä.
Ylisen kuntoutuskeskus lakkautettiin vuonna 2015. Nykyään sairaala on enää ”avuton alue”,  josta Pirkanmaan hyvinvointialue haluaisi eroon.

Ylisellä sijaitseva entinen kehitysvammaisten kuntoutuskeskus on ollut tyhjillään vuodesta 2015, kun sen asiakkaat ja henkilökunta siirtyivät Pitkäänniemeen. Vuosien aikana tyhjillään oleva rakennus on päässyt rappeutumaan pahasti, eikä asiaa ole auttanut paikalla tapahtuva ilkivalta.

Paikallisten mukaan nuorten tekemä ilkivalta on kuntoutuskeskuksella lähes päivittäistä. Asiasta on käyty tällä viikolla ylöjärveläisten kesken myös vilkasta keskustelua, jossa ihmetellään, miten kuntoutuskeskus on päästetty nykyiseen kuntoonsa ja mikä on nuorten ja näiden vanhempien vastuu pahanteosta.

– Ylisen kuntoutuslaitoksella on lähes joka ilta/yö moponuoria hajottamassa paikkoja. Kaikki mikä irti lähtee, revitään ja heitetään ikkunoista läpi. Voisin kuvitella, että ihan pikkusummista ei ole kyse ja laskuhan siitä tulee, kun jäävät kiinni. Alue on toisen omaisuutta ja vaikka siellä kaikki onkin retuperällä, ei sinne ole ulkopuolisilla asiaa, keskustelun aloittaja toteaa.

Ylöjärven Uutisten toimittaja päätti käydä kuntoutuskeskuksella vierailemassa ja kuvaamassa, millaiseen kuntoon rakennukset ovat päässeet. Paikalla olleet nuoret osoittivat, etteivät puheet ilkivallasta ole tuulesta temmattuja.

Tässä sairaalarakennuksessa toimi Ylisen kuntoutuskeskuksen tutkimus- ja hoityksikön 1. osasto. Saman rakennuksen sisätiloissa nuoriso hajotti paikkoja Ylöjärven Uutisten vieraillessa paikalla. (Kuva: Jani Saarenpää)

Entiseltä osastolta kuuluu pauke

Perjantaina klo 11.30 Ylisen kuntoutuskeskuksen parkkipaikka odottaa autiona. Opastuskyltin opasteet sojottavat ylös ja alas, ja alueen infotaulun Savuton alue -teksti on muutettu osuvasti muotoon avuton alue. Tämä jos jokin kuvaa Ylisen kuntoutuskeskuksen nykykuntoa.

Kuntoutuskeskuksen 19 hehtaarin alue sijaitsee upeissa maisemissa Näsijärven rannalla. Kiinteistökompleksiin kuuluu yhteensä 20 erillisrakennusta, josta valtaosa on purkukunnossa. Lisäksi alueella sijaitsevat arvorakennukset, suojellut kartano, väentupa ja kirkko.

Upeat maisemat ovat kuitenkin kaukana näystä, joka kuntoutuskeskuksen entisillä sairaalarakennuksilla odottaa. Homeen haju, rikotut ikkunat, lahonneet katot, vanereilla päällystetyt seinät, isot graffitit ja pihamaalla lepäävät rikkinäiset sairalasängyt tuovat mieleen lähinnä Tšernobylin aavekaupungin.

Jostakin kuuluu pauketta, jonka lähdettä alan etsiä. Kuljettuani opastekyltiltä eteenpäin entisen osaston 1 rakennukselle, ääni voimistuu. Seisahdan hetkeksi rakennuksen seinän viereen ja näen ikkunan takana heilahtavan laudan pätkän, joka isketään sisätiloissa johonkin kovan äänen saattelemana. Samalla sisältä alkaa kuulua iloista nuorten puheensorinaa.

Lähestulkoon kaikkien sairaalarakennusten ikkunat ovat säpäleinä. Ylisen kuntoutuskeskusta on käyttänyt harjoitteluun viime aikoina sekä poliisi että puolustusvoimat.

Huppupäät pinkaisivat pakoon

Alueen asukkaat siis ovat olleet harvinaisen oikeassa siitä, että nuoriso viihtyy Ylisellä. Paitsi iltaisin ja öisin, näköjään myös arkena aamupäivisin.

Päätän kokeilla päästä rakennukseen sisään, jotta voisin jututtaa nuoria heidän erikoisesta ajanvietostaan alueella, jonne ei ulkopuolisilla olisi asiaa. Rakennuksen ovi ei kuitenkaan aukea, joten hiippailen rakennuksen toiseen päähän lasinsirujen narskuessa samalla kenkien alla.

Sisäpihalle päästyäni kuuluu valtava pamaus, kun jokin iso lasi rikkoutuu. Hajottamista säestää tytön ja pojan nauru.

Ajattelen, että ehkä on viisaampi houkutella nuoret ulos, jotten jää esimerkiksi rikkoutuvan ikkunan alle. Kesken nuorten harrastelun ja jutustelun koputan voimakkaasti ulkoseinän vaneriin, joka poikii sisältä kauhistuneen kiljahduksen. Sitten hiljenee. Jään passiin seinän taakse, mikäli nuoret sattuvat tulemaan ulos seinän kolosta suoraan syliini.

Ja vielä mitä. Muutaman minuutin kuluttua näen kauempana, kun kaksi tai kolme hupparipäistä nuorta pinkoo pitkin kuntoutuskeskuksen tietä kadoten rakennusten taa. Tällä kertaa tilanteesta jäi muistoksi vain kuva, mutta haastattelu jäi saamatta.

Moni Ylisen sairaalarakennus on saanut seiniinsä vaneria suojaksi.

Alueella on vartiointia

Pirkanmaan hyvinvointialueen kiinteistöpäällikkö Saara Vänskän mukaan Pirha on tietoinen alueella tapahtuvasta ilkivallasta. Hänen mukaansa myös kansalaiset viestittävät tästä Pirhan suuntaan.

– Kyllä me tiedämme, että se houkuttelee alueena ilkivaltaan. Vartiointipalvelun kautta näitä viestejä tulee.

Vänskä sanoo, että kuntoutuskeskuksen alueella on siis vartiointia, mutta se ei ole kuitenkaan lopettanut ilkivaltaa. Hänen mukaansa alue on saattanut rauhoittua hieman sen jälkeen, kun poliisi ja puolustusvoimat ovat alkaneet käyttää kuntoutuskeskusta ja sen ympäristöä harjoitteluun.

Poliisin valmiusyksikkö Karhu-ryhmä harjoitteli Ylisellä viimeksi elokuussa. Puolustusvoimat puolestaan järjesti alueella tämän vuoden maaliskuussa ison harjoitusiskun, johon osallistui yli sata reserviläistä.

Lue myös: Ylisen kuntoutuskeskus on ollut vuosia tyhjillään – video ja kuvat kertovat, miltä alueella näyttää ilmasta katsottuna

Rakennuksista lähdettiin aikanaan kiireellä. Rakennuksiin pääsee sisään vaivatta tutkimaan sinne jääneitä tavaroita, joiden joukossa on esimerkiksi sairaalakalusteita, mutta myös erilaisia asiakirjoja ja potilaille kuulunutta omaisuutta.

Kiinteistön myyntiä yritetty tuloksetta

Ylisen kuntoutuskeskusta ei kuitenkaan voida pitää nykyisessä kunnossaan ikuisesti. Vänskän mukaan kiinteistökokonaisuus rasittaa hyvinvointialuetta ja käy kalliiksi, sillä alueen pelkät ylläpitokustannukset ovat vuosittain sadan tuhannen euron luokkaa, vaikka suojeltuja kartanoa ja renkitupaa lukuunottamatta rakennuset pidetään kylmänä.

Kuluja lisää entisestään ilkivalta.

–  Eihän tällaisten tyhjien kiinteistöjen omistaminen tässä taloustilanteessa ole kannattavaa, Vänskä toteaa.

Ylisen kuntoutuskeskuksen entinen omistaja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri yrittikin myydä kiinteistökokonaisuutta vuodesta 2015 lähtien, mutta tuloksetta.

Alkuvuodesta 2022 kauppojen solmiminen kävi kuitenkin lähellä.

Ensin kuntoutuskeskuksesta kiinnostui yksityishenkilö, joka tarjosi kiinteistöistä 80 000 euron kauppahintaa. PSHP ei tyytynyt tarjoukseen, vaan järjesti helmikuussa alueella yleisen näytön, joka poiki yhteensä kuusi myyntitarjousta. Näistä korkein oli Arvorakentajat Oy:n jättämä 674 000 euron tarjous.

Yhtiö kuitenkin perääntyi kaupoista, ja kuntoutuskeskuksen kohtalo jäi jälleen auki.

Myöskään alueen rakennusten purkaminen ei tule kysymykseen. Aikaisemman arvion mukaan purku tulisi maksamaan 1,5 miljoonaa euroa.

Lue myös: Rapistunut Ylisen kuntoutuskeskus aiotaan myydä puoli-ilmaiseksi – Ostotarjous on pienempi kuin laitoksen vuosittaiset ylläpitokustannukset

Ylisen kuntoutuskeskuksen rakennuksiin kuuluu suojeltu 1920-luvulla rakennettu kartano. Kartanon läheisyydessä sijaitsevat myös vanhat renkitupa ja kappeli, jotka ovat myös suojeltuja.

Kiinteistö taas myyntiin?

Mikä sitten on rappeutuneen kuntoutuskeskuksen kohtalo tulevaisuudessa? Vänskä sanoo, että todennäköisesti kiinteistökokonaisuudelle ryhdytään etsimään jälleen uutta ostajaehdokasta.

– Todennäköisesti se (kuntoutuskeskus) menee myyntiin lähiaikoina. Myyntiin asettamisesta päättää aluehallitus.

Vänskä myöntää, että vallitseva aika myyntiin asettamiselle ei ole paras mahdollinen kiinteistökaupankäynnin horrostilan vuoksi.  Hänen mukaansa kuntoutuskeskuksen myynti on kuitenkin hyvinvointialueen taloustilanteen kannalta jäkevää.

–  Tilojen käytön tehostaminen on muutenkin yksi tärkeä kokonaisuus hyvinvointialueen talouden sopeutustoimissa, ja tämä tyhjien kiinteistöjen myynti on yksi osa sitä.

Vänskä epäilee, ettei Ylisen kuntoutuskeskuksesta saada vallitsevan taloustilanteen vuoksi enää yhtä korkeaa tarjousta, kuin viime myyntikierroksella vuonna 2022

– Varmaksihan sitä ei tiedä, mutta tähän taloustilanteeseen peilaten tuskin tulee. Viime myynnissä meillä ei ollut pohjahintaa, kun talous oli eri tolalla enne Ukrainan sodan syttymistä. Nyt kohteelle varmaan laaditaan jokin pohjahinta, josta ylöspäin ostajat voivat tarjota.

Sairaanhoitopiiri teetti alueesta ennen vuoden 2022 myyntiin asettamistaan kaksi ulkopuolisen arvioijan tekemää arviokirjaa. Toisen kiinteistöarvion mukaan kiinteistön markkina-arvo oli tuolloin -1,5 miljoonaa euroa  ja toisen 150 000 euroa.

Lue myös: Entisen Ylisen kuntoutuskeskuksen kiinteistö kiinnostaa mahdollisia ostajia, mutta riskit ovat kovat

Näsijärven rannassa sijaitsevan 19 hehtaarin alueeseen kuuluu yhteensä 20 erillisrakennusta, josta valtaosa on purkukunnossa.