Veteraanien kirkkopäivä keräsi Ylöjärven kirkon täyteen juhlaväkeä – Juhlassa puhui Pentti Heinijoki, joka lähti sotaan 17-vuotiaana

Pirkanmaan seutukunnallista sotiemme veteraanien kirkkopäivää vietettiin Ylöjärven kirkossa keskiviikkona. 99-vuotias sotaveteraani Pentti Heinijoki muistaa vielä lämpimän vastaanoton Kannaksella.
Ylöjärven kirkko täyttyi keskiviikkona sotaveteraaneista, lotista ja heidän omaisistaan. (Kuva: Sanna Hillberg)

Ylöjärven kirkossa tilaisuuden avasi emerituskirkkoherra Risto Takkinen, joka kertoi aluksi juhlayleisölle kirkon ja seurakunnan historiasta. Takkinen myös piti juhlasaarnan, jonka yksi ydinsanoma oli, että vahvemman oikeudella ei ole mitään tekemistä oikeudenmukaisuuden kanssa.

Liturgian suoritti Pirkanmaan Sotaveteraanien hengellisen toimikunnan puheenjohtaja ja pastori Anu Mätäsniemi. Hän iloitsi siitä, että niin moni pystyi osallistumaan juhlaan. Osallistujia oli peräti noin 230.

Emerituskirkkoherra Risto Takkinen saarnasi juhlassa. (Kuva: Sanna Hillberg)

Juhlallisuudet jatkuivat jumalanpalveluksen jälkeen kirkossa päiväjuhlalla, jonka juhlapuhujaksi oli kutsuttu Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen esikuntapäällikkö everstiluutnantti Jukka Saarela. Puheessaan Saarela kiitti sotaveteraaneja, lottia ja vanhempia sukupolvia siitä, että voimme asua itsenäisessä maassa.

– Tietyt maanpuolustukseen liittyvät asiat eivät muutu liittoutumisen myötä. Suomen kansa vastaa jatkossa oman maansa puolustamisesta. Tähän liittyen puolustusvoimat ylläpitävät ja kehittävät kansallista suorituskykyä. Nato-jäsenyys ei poista oman vahvan puolustuksen tarvetta, Saarela sanoi.

Everstiluutnantti Jukka Saarela piti juhlapuheen kirkossa. (Kuva: Sanna Hillberg)
Pentti Heinijoki lähti sotarintamalle 17-vuotiaana. Nyt 99-vuotiaana hän puhui juhlassa yhteistyön tärkeydestä. Vieressä Pirkanmaan Sotaveteraanit ry:n toiminnanjohtaja Veli-Matti Heinijoki. (Kuva: Sanna Hillberg)

Yksi juhlan puhujista oli 99-vuotias tamperelainen sotaveteraani Pentti Heinijoki, joka lähti jatkosotaan 17-vuotiaana vapaaehtoisena isänsä kanssa.

– Ollaan yhtä, seistään toistemme rinnalla. Niin tein minäkin, kun yhdessä isäni kanssa olimme puolustamassa tätä maata, hän sanoi.

Juhlassa oli myös yhteislaulua ja musiikkiesityksiä. Nuorten Verso-kuorolaisten reipas esitys sai monien silmäkulmat kostumaan. Kuoroa johti kanttori Saara Syrjäniemi.

Reipas Verso-kuoro esiintyi Veteraanien kirkkopäivässä. (Kuva: Sanna Hillberg)
Pastori Anu Mätäsniemi esitteli yleisölle kirkkosalin etuosassa esillä olleet liput. Vasemmalta Suomen lippu, Hämeen sotainvalidiliiton lippu, Pirkanmaan sotaveteraaniyhdistyksen lippu sekä Ylöjärven sotaveteraaniyhdistyksen lippu. (Kuva: Sanna Hillberg)

Juhlan päätteeksi oli seppeleen lasku sankarihaudoille. Tämän jälkeen juhlaväki siirtyi yhteiselle aterialle seurakuntakeskukseen.

Veteraanien kirkkopäivä järjestetään vuosittain Pirkanmaan eri kunnissa. Ensi vuonna juhla järjestetään Kangasalla. 19. syyskuuta 2024 tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun Neuvostoliitto, Suomi ja Britannia allekirjoittivat Moskovan välirauhansopimuksen.

Seppele laskettiin juhlallisesti sankarihaudoilla. (Kuva: Sanna Hillberg)

”Nyt meille saunaan”

Tilaisuuden jälkeen Heinijoki kertoi muutamia muistojaan sodasta.

– Saimme Kannaksen valloitettua. Mannerheim sanoi, että alle 18-vuotiaat kotiin. Menin tätini luokse Laviaan ja siellä minut komennettiin hakemaan metsäkaartilaisia Suodenniemen Hämeenkyrön ja Kankaanpään väliseltä metsäalueelta. Tänä päivänä olen kiitollinen ettei löydetty. Ne menivät karkuun meitä. Siellä saattoi olla (miehiä) uskonnollisista syistä.

Heinijoki muistaa vielä lämpimän vastaanoton, kun hänen joukko-osastonsa oli valloittanut erään kylän Kannaksella.

– Karjalan poika sanoi, ”Nyt meille saunaan”. Se tuli sydämestä, aina muistan sen.

Kuvagalleria: