Paras ruoka tulee läheltä – Satokausi huipentuu nyt

08.09.2023 12:00

Ensi lauantaina kannattaa napata kylmälaukku kyytiin ja lähteä viettämään lähellä tuotetun ruuan juhlaa. Lähiruokapäivässä pääset tutustumaan paikalliseen ruuantuotantoon ja ostat ruokaa, jonka alkuperää, tuoreutta ja turvallisuutta ei tarvitse arpoa.

Satokausi huipentuu lauantaina valtakunnalliseen lähiruokapäivään. Maataloustuottajat avaavat tilansa portit kuluttajille, järjestävät heille ohjelmaa, pistävät pystyy pop up -kahviloita ja myyvät kävijöille oman tilan tuotteita. Joillakin tiloilla pääsee opastetulle kierrokselle, toisella voi tavata vastasyntyneen karitsan.

Pirkanmaalla peräti 30 tilaa osallistuu lähiruokapäivään. Lauantaina kannattaakin pakata auton perään kylmälaukku ja avata kännykästä reittikartaksi lahiruokapaiva.fi-sivulta löytyvä kartta päivään osallistuvista tiloista. Verkkosivuista ja tilojen tietojen keräämisestä vastaa Ruokaviraston alainen Maaseutuverkostoyksikkö.

Ylämaankarja on majesteettinen skotlantilaisrotu, joka viihtyy oikein hyvin Pirkanmaan laitumilla. Kuva Mantereen tilalta Lempäälästä.

Kun suunnittelee reitin etukäteen, maakuntaan suuntautuvalle ostosreissulle voi huoletta varata aikaa useamman tunnin. Monessa paikassa on pop up -kahvila, ja joillakin tiloilla on myynnissä myös lämmintä ruokaa.

– Moni tulee meille varta vasten syömään ylämaankarjan lihasta tehdyt grillimakkarat tai hampurilaiset. Etenkin lapsiperheet arvostavat sitä, että lauantain lounasruokailu hoituu samalla kertaa, lempääläläisen Mantereen tilan emäntä Niina Mayer sanoo.

Herkuttelun jälkeen moni ostaa tilan makkaroita tai hampurilaispihvejä myös kotiin. Mantereen tilamyymälässä on lisäksi palvilihaa sekä Suoniemen luomutilan vihanneksia. Paikalla vierailevasta Juustosoppi-autosta voi ostaa vielä herkkujuustotkin.

Niina Mayer kertoo, että aiempina lähiruokapäivinä tilalla on käynyt kolmisensataa ihmistä. Vilinä on mielekästä vaihtelua tilalla, josta on Lempäälän keskustaan matkaa 12 kilometriä. Ihan joka päivä ei tilapuodissa ole kävijöitä. Lähiruokapäivänä se kannattaa pitää auki.

– Lähiruokapäivä on taloudellisesti ihan merkittävä tapahtuma. Kyllä siihen kannattaa tiloilla satsata, Niina Mayer sanoo.

Mantereen tilalla pääsee aidan takaa ihailemaan komeasarvista ylämaankarjaa ja pihassa rapsuttelemaan uteliaita lampaita. Vielä söpömpiä otuksia on nähtävillä naapurissa Tolvilan kastanon lammastilalla, jossa on parhaillaan menossa karitsointiaika. Moni lähiruokapäivän osallistuja piipahtaakin molemmilla tiloilla.

– Joinain vuosina, kun Tampereelta oli maksuttomia bussikuljetuksia, kävijöitä on ollut yli 400. Viime vuosi oli vielä koronan jäljiltä hiukan hiljaisempi. Yleensä kuitenkin kaikki, mitä myynnissä on, menee päivän aikana, lampuri Jarmo Latvanen kertoo.

– Osasta kävijöitä tulee myös uusia kanta-asiakkaita.

korostaa, että lähiruokapäivä on tärkeä tapahtuma myös siksi, että kaupunkilaiset ja etenkin lapset näkevät, mistä ruoka tulee. Tolvilassa kerrotaan kävijöille tilan eläinten elämästä ja perinnebiotoopeista, joita ne hoitavat.

Tolvilan kartanon lammastilan lampuri Jarmo Latvanen lupaa, että lähiruokapäivässä tilalla pääsee näkemään aivan pikkuisia karitsoja.

Lähiruokapäivänä lammastilan Paimenen Makasiinissa on myynnissä tuoretta karitsanlihaa, raakamakkaroita ja muita lammasjalosteita. Etenkin tuore karitsanliha on herkku, jota on vaikea löytää kaupunkien marketeista.

Jos maakuntapäivä autoillen ei kiinnosta, kannattaa hypätä bussiin ja suunnistaa AhlmanEdulle Tampereen Hallilaan. Ahlmanilla maiseman valtiaita ovat opetustilan suomenkarjalehmät, mutta lähiruokatorilla on tarjolla pirkanmaalaisia herkkuja ympäri maakuntaa: Nymanin kalatuotteita, Aallon leipää ja leivonnaisia, Unnaslahden lammasta, vihanneksia, ryynejä ja hiutaleita, mehuja, hilloja, käsitöitä, luonnonkosmetiikkaa…

Harvoin on tarjolla näin kattava valikoima pelkästään pirkanmaalaisia tuotteita.

– Lähiruokatori yhdistää maaseudun tuottajat ja kaupungissa asuvat asiakkaat. Kaikkien ei ole mahdollista kierrellä tiloilla ympäri maakuntaa. Täällä on bussimatkan päässä ainakin kymmenen erilaista maaseututuottajaa sekä AhlmanEdun opiskelijoiden pop up -myyntipisteitä, projektipäällikkö Riitta Niiranen kertoo.

Kiireiselle kävijälle Ahlmanilla on tarjolla lähituottajien tuotteista koottu lähiruokaboksi. Se sisältää paikalliset raaka-aineet ja reseptit neljän hengen illalliseen. Mukana on ylämaankarjan lihaa, osterivinokkaita, vihanneksia, yrttejä, hunajaa ja hapanleipäjuuri.

Ruokatarvikkeiden ja reseptien lisäksi Lähiruokaboksi sisältää inspiraatiota arkikokkailuun ja ohjeita ruokaelämyksen luomiseen. Myös Ahlmanilla on tarjolla lämmintä ruokaa Riihi BBQ:ssa sekä kahvia ja pullaa ravintola Kapustassa. Jos sää hiukankin suosii, Ahlmanille odotetaan lauantaina yli tuhatta kävijää. Oma auto kannattaa jättää suosiolla kauemmas ja saapua paikalle bussilla.