Lasten ja nuorten harrastusten taloudellinen tukeminen on erittäin kannattava investointi kaupungille

Ville MäkinenJääurheiluseura Uplakersin kuntalaisaloite Ylöjärven jäähallin hinnankorotusten perumiseksi on saanut kannatusta ja huomiota. Aloite on myös herättänyt keskustelun ylipäätään lasten ja nuorten urheilu- ja harrastustoiminnan tukemisesta.

Nyt voisi olla aika laajemalle debatille siitä, miten kaupunki voisi mahdollisesti vielä nykyistä enemmän tukea lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Kaupungin rahakirstu aukeaa tunnetusti hitaasti, mutta vaikuttamistyön kautta kaikki on mahdollista.

Luulisi olevan jo kaikille selvää, minkälaisia ennaltaehkäiseviä hyötyjä lasten ja nuorten liikkumisesta saadaan. Säännöllinen liikunta auttaa ehkäisemään lihavuutta ja muita terveysongelmia, mikä voi vähentää valtavasti tulevia terveydenhuoltokustannuksia.

Ei pidä unohtaa myöskään sitä, miten harrastukset opettavat lapsille tärkeitä sosiaalisia taitoja, kuten tiimityötä, ystävyyssuhteiden rakentamista ja konfliktien ratkaisemista.
Tutkimukset ovat osoittaneet myös, että lapset, jotka osallistuvat harrastuksiin, menestyvät yleensä paremmin koulussa. Harrastukset voivat parantaa keskittymistä, itseohjautuvuutta ja opiskelutaitoja. Ja kovin usein hyvä harrastus tarjoaa vaihtoehdon haitalliselle vapaa-ajan aktiviteetille.

Taloudellisen tuen merkittävin saavutus lienee se, että sillä voidaan varmistaa kaikilla lapsille mahdollisuus osallistua harrastuksiin, riippumatta perheen taloudellisesta tilanteesta. Tämä edistää tasa-arvoa ja vähentää sosioekonomisia eroja.

Lasten ja nuorten liikunnan ja muidenkin harrastusten tukeminen voi olla erittäin kannattava pitkän aikavälin investointi kaupungin hyvinvointiin ja talouteen. Kun kaupungin kansalaiset voivat hyvin, se hyödyttää koko yhteisöä.

Kaupunginvaltuutettujen tehtävä on sitten ratkaista, miten paljon ja mihin kohteisiin taloudellista tukea kannattaa jakaa.