Karhelle on pystytetty kesän aikana oma pieni kirjasto vanhalle maitolaiturille. Palvelusta vastaavat ”kirjastontädit”, karhelaissyntyiset siskokset Kirsi ,31, ja Terhi Teiskonlahti, 42. Myös Heli-äiti tuurailee kirjastolla. Karhen pieni kirjasto on saanut nyt myös maakunnallista tunnustusta, kun se palkittiin Pirkanmaan vuoden kylätekona.
Kirjasto, 35 metriä. Näin neuvoo pieni kyltti Kyrönlahdentie 923 kohdalla Karhella. Tasan 35 metrin päässä nököttääkin huopakattoinen, punainen suloinen maitolaituri, jonka verannalla istuu sadetakkiin pukeutunut Kirsi Teiskonlahti.
Tampereella asuva Teiskonlahti viettää Karhella kesälomaansa synnyinkodissaan ja hoitaa samalla siskonsa Terhi Teiskonlahden kanssa perustamaansa pikkukirjastoa, jonka kokoelma on karttunut huimaa vauhtia kesän aikana.
Ja ei kun lisää tulee. Haastattelun aikana paikalle kurvaa parin kilometrin päässä asuva Tuula Kohonen, joka palauttaa kirjastoon jo aikaisemmin lainaamiaan kirjoja.
– Olen tehnyt täältä hyviä löytöjä. Pääasiassa olen ottanut kevyttä kesälukemista, en mitään raskasta. Myös seitsemänvuotiaalle tyttärentyttärelle on löytynyt hyvää luettavaa kesän ajaksi, kun hän on meillä kylässä.
Kohonen sanoo, että hän on ollut aina laiska kirjaston käyttäjä, mutta nyt kun palvelu on tuotu naapuriin omalle kylälle, on hän innostunut lainakirjoista vallan.
– Olen asioinut täällä useamman kerran kesän aikana. Tässä on hyvä poiketa ohikulkumatkalla. Tosi hyvä että laittoivat tämän pystyyn, hän kehuu.
Kirjavalikoima paisui äkkiä
Pienen omatoimikirjaston perustaminen Karhelle oli alun perin Teiskonlahden siskoksista paljon lukevan Terhin idea, joka keräsi kannatusta myös kyläläisten yhteisessä Facebook-ryhmässä. Viimeisen silauksen kirjaston perustamiselle antoi maitolaituri, joka oli jäänyt Teiskonlahtien tilan konehalliin vanhalta vuokralaiselta.
Näin Kirsi Teiskonlahti kääri hihansa ja ryhtyi nakuttelemaan kirjahyllyjä maitolaiturin seinälle.
– Tämä on lähes kokonaan kierrätysmateriaaleista tehty. Oven salpa on ostettu uutena. Esimerkiksi huopakatto on jäämistöä mökistämme, joka rakennettiin 2022 syksyllä. Laudat on meidän talosta, joka valmistui vuonna -94. Maali taas on äitini punaisesta mökistä.
Nykyiselle paikalleen maitolaituri, tai kirjasto, siirrettiin keväällä kylän avuliaiden miesten avustuksella. Avajaisia lainaamo vietti juhannuksen jälkeisellä viikolla, jolloin kokoelmassa oli vasta parikymmentä kirjaa.
– Terhi, äiti, minä ja veljemme Riku annoimme kirjastoon ensin omistamme. Aika äkkiä kirjoja alkoi tulla lisää ja nyt limiitti rupeaa olemaan täynnä.
Ota, tuo tai lainaa
Tällä hetkellä Karhen pienessä kirjastossa on noin sata kirjaa. Kirsi Teiskonlahti esittelee kokoelmaa, johon kuuluu muun muassa laaja valikoima dekkareita, erilaisia nuorten ja lasten kirjoja sekä esimerkiksi ilmiöksi noussut Satu Rämön Islantiin sijoittuva romaani Hildur.
Valikoima vaihtuu kirjastossa sen mukaan, miten ihmisiä poikkeaa. Kirjasto toimii ota, tuo, lainaa -periaatteella, ja kirjoja saa ottaa ja tuoda enintään kolme kerrallaan.
Kirjastosta löytyy myös lappuja, joihin voi jakaa kirjasuosituksiaan muille kyläläisille. Karhen pieni kirjasto toimii aktiivisesti myös Instagramissa, jossa jaossa on muun muassa lukutärppejä ja vinkkejä lainauksesta vapautuneista kirjoista.
Kirsi Teiskonlahti sanoo, että kirjaston perustaminen on saanut myös häneen liikettä kirjojen lukijana.
– Omassa kirjahyllyssäni on 20 lukematonta kirjaa. Tulen hulluksi aina kirjakaupassa, mutta sitten en välttämättä saa kirjoja luetuksi. Nyt on kuitenkin semmoinen fiilis, että pakko saada luetuksi niitä omia, että voin tuoda niitä tänne.
Minkä kirjan ajattelit lukea seuraavaksi?
– Tove Janssonin Kesäkirjan. Luen sen loppuun ja tuon sitten tänne.
Fakta: Karhen pieni kirjasto
- Karhella osoitteessa Kyrönlahdentie 923 sijaitseva omatoimikirjasto, joka toimii ota, tuo, lainaa -periaatteella. Valikoimassa on noin sata kirjaa dekkareista lastenkirjoihin.
- Kirjaston perustivat kyläläisten yhteiskäyttöön siskokset Kirsi ja Terhi Teiskonlahti.
- Toimii Instagramissa @karhenpienikirjasto
- Palkittiin Pirkan Kylät ry:n asiantuntijaraadin valitsemana Pirkanmaan vuoden kylätekona. Palkinto myönnettiin Pirkan päivänä 1.9.2023.