Upeaa paikallishistoriaa

Ville MäkinenKulttuuritalo Sauriolla vietettiin viime lauantaina upeita hetkiä. Ihan kuin osallistujat olisivat saaneet siirtyä niin henkisesti kuin fyysisestikin 120 vuotta ajassa taaksepäin. 120-vuotiaan kulttuuritalo Saurion ja 70-vuotiaan Ylöjärvi-Seuran juhlaan oli satsattu isosti.

Juhla nosti jälleen kerran esiin paikallishistorian merkityksen. Onneksi joukossamme on niitä, jotka vaalivat paikallishistoriaa ja kulttuuriperintöä. Nämä henkilöt auttavat historian tuntemuksellaan ja historian esiintuomisella meitä kaikkia ymmärtämään, mistä monet tämänkin päivän asiat ja tapahtumat juontavat juurensa.

Historian, paikallishistorian ja kulttuuriperinnön tuntemisen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Pari vuotta sitten Tampereen yliopistossa tarkastetun pro gradu -tutkielman otsikossa asia kiteytetään hienosti: ”Historian opiskelun suurin hyöty on empatian kehittyminen”.

Kun tätä ajattelee juuri tässä hetkessä, kun Suomessa velloo rasismikeskustelu, niin miettii, että olisipa hienoa, jos kaikki tuntisivat historiaa riittävästi. Historia ja kulttuuriperinnön tunteminen auttaisi ymmärttämään toisten ihmisten kokemuksia ja elämää.

Pitäisiköhän kouluissa alkaa toteuttaa selvästi nykyistä enemmän kulttuuriperintökasvatusta?

Kannattaa myös muistaa, että paikallishistorian esille nostamisella on tutkimusten mukaan varsin suotuisa merkitys myös paikalliselle matkailutoiminnalle.

Ylöjärven entinen kirkkoherra Risto Takkinen kiteyttää koko aiheen taitavasti pian ilmestyvässä Kirkko Näkyy -lehdessä: ”Se joka ei arvosta historiaa, ei voi myöskään oppia tuntemaan tulevaisuutta.”