Nuorten SM-kisat: Nea Lennolle tuplakultaa ja kutsu Ruotsi-otteluun – ”Olen löytänyt taas itseluottamukseni”

Nea Lennon nousukunto jatkui myös nuorten SM-kilpailuissa Tampereella, sillä hänen saaliina oli kaksi 22-vuotiaiden sarjan kultamitalia ja pitkään jahdattu pituuden ennätysparannus.

Perjantain pituuskarsinnan tulos 620 ensimmäisellä hypyllä lupaili hyvää, ja lauantain finaalin viimeisellä rävähti 627. Se on kolme senttiä parempi kuin Lennon vuoden 2019 SM-halleissa hyppäämä edellinen ennätys.
Neea Käyhkön hopeatulos oli 596, jota pidemmälle Lento ponnisti peräti viidesti.

Nea Lento on päässyt elämänsä kuntoon, vaikka joutui keväällä pitämään tauon rasitusvamman takia. (Kuva: Anssi Mäkinen)

– Ennätys aamukymmeneltä alkaneessa kilpailussa lämmittää, muttei se tullut vieläkään ihan nappihypyllä. Tuuli pyöri kauheasti, mutta karsinnassa tullut positiivinen tunne oli päällä, Lento kuvaili.

Hänen toiseksi pisimmässä, 614 kantaneessa hypyssä tuulta oli 1,8 sekuntimetriä vastaisesti ja voittopompussa 0,5 myötäisesti.

Kolmiloikka hypättiin sunnuntaiaamuna, ja Lento kukisti nuorten EM-edustajan Ilona Ruoholan 12,73–12,71. Jälleen tuulen suunta vaihteli, eikä kolea sadesääkään ollut eduksi. Vaikka pituus painoi jaloissa, Lennon sarjassa oli taas silmiinpistävän tasainen, sillä hän ponnisti myös 12,69 ja kahdesti 12,68.

– Olen löytänyt taas itseluottamukseni. Kevään treenitauko säären rasitusvamman takia taisi koitua onnekseni, sillä sen aikana sain mielikuvaharjoitteilla mietittyä hyppyä kuntoon.

– Pääsin eroon parina viime kaudella haitanneesta jarrutuksesta ja lankun takaa ponnistamisesta. Kävi, kuten ounastelin, että kunhan pääsen kilpailemaan, tuloskuntokin löytyy, Lento mietti.

Nea Lennon mitalikokoelma karttui taas Ratinan SM-hypyistä. (Kuva: Tomi Lento)

Vahva loppukausi Kalevan kisojen pituuspronsseineen takasi hänelle ensimmäistä kertaa uralla paikan naisten Ruotsi-otteluun, joka käydään Tukholmassa ensi viikonloppuna. Tarjolla olisi sielläkin tuplat.

– Minua pyydettiin kolmiloikkaankin Senni Salmisen ilmoitettua kautensa päättämisestä. Olen valmis, mutta täytyy vielä keskustella isäni kanssa asiasta, Lento sanoo.

Valmentajaisä Tomi Lennon huoli iskutukseen liittyvästä vaarasta on ymmärrettävä. Nealle on tärkeää saada kerrankin ehjä harjoituskausi, sillä ensi vuonna tarjolla on maan ykköshyppääjän asema.

Neean 19-vuotias pikkusisko Sanni aloitti kilpailukautensa suoraan SM-tasolta ja sijoittui kolmiloikassa viidenneksi tuloksella 11,54. Pronssi jäi 30 sentin päähän ylöjärveläishyppääjästä, jonka panostus kilpaurheiluun ei ole ollut aiempien vuosien tasolla.

Harjunmaa seitsemäs, Mäkinen kahdeksas

Ylöjärveläisistä kahdeksan parhaan joukkoon Ratinassa selvisivät myös Eelis Harjunmaa 19-vuotiaiden kolmiloikassa ja Miro Mäkinen samanikäisten 200 metrillä.

Kahden edelliskesän mitalisti Harjunmaa ponnisti neljännellään ennätyksensä 13,58 eli sentin pidemmälle kuin viime helmikuussa hallissa. Ulkorataennätys parani 18 senttiä.

– Olen tyytyväinen, sillä pääsin tasolleni viimeisillä kolmella kiekalla, vaikkei ”pankkia räjäyttävää” hyppyä tullutkaan, toiseksi pisimällään 13,47 mittauttanut Harjunmaa sanoi.

Harjunmaa jätti pari viikkoa sitten kipeytyneen polven takia korkeuden väliin, mutta teki pituuskarsinnassa kauden parhaansa 619 sijoittuen 15:nneksi. Hänen kautensa jatkuu vielä pm- ja SM-viesteillä.

Miro Mäkisen neljän mitalikesän putki katkesi, mutta 200 metrin alkueräaika 22,93 vei finaaliin, jossa kulki kahdeksanteen sijaan oikeuttaneesti 23,07.

– Pitkät koulupäivät ja bussimatkat aiheuttivat alipalautumistilan, josta en ole toipunut. Nyt käyn koulussa Nokialla vain kolmena päivänä viikossa, joten ehdin välillä levätäkin, rakennusalaa opiskeleva kurulainen Mäkinen kertoi.

Satasella nopein ylöjärveläinen oli Elias Sireni, jonka alkuerän ennätysaika 11,27 vei välieriin. Niissä aika parani 11,24:ään, mutta finaalipaikka jäi erän viitossijalta 0,16 sekunnin taakse.

Mäkinen juoksi alkuerissä 11,40 ja välierissä 11,47. Mikko Murron alkuerä kesti 12,18. Mikko Mäkipään alkueräaika 11,34 jätti 0,03 sekunnin erolla rannalle 22-vuotiaiden välieräpaikasta.

Uuttera loukkaantui, Kujanpää palasi

Konsta Uuttera joutui keskeyttämään 19-vuotiaiden 400 metrillä jo 100 metrin jälkeen vasemman takareiden kivun takia. Se tuli antamatta merkkejä alkuverryttelyssä.

Viime kesänkin SM:t koronan takia menettäneeltä Uutteralta jäi tietenkin juoksematta lauantain 800 metriä. Jatko selviää alkuviikon lääkärissä käynnin jälkeen.

Sen sijaan Iida Kujanpää palasi selän rasitusvamman aiheuttamalta tauolta kilparadoille. Kujanpää juoksi 19-vuotiaiden 200 metrin alkuerissä 26,89 ja 100 metrin aitojen alkuerissä 15,06 sekä pukkasi kuulaa yhdeksänteen sijaan oikeuttaneet lukemat 11,12.

Valmentajaisä Hannu Kujanpää arvioi, että Iidan lajitekniikat olivat kohdallaan, mutta voima ja nopeus eivät. Seitsenottelut jäivät tänä kesänä väliin, ja nyt on tärkeintä päästä normaaliin harjoitteluun kiinni.

Isoveli Urho Kujanpää jäi Budapestin MM-seiväskarsinnassa ilman tulosta, kun aloituskorkeus 535 oli liikaa, mutta Urhon kausi jatkuu Finnkampenissa Tukholman olympiastadionilla.