Tänään vietetään Suomen luonnon päivää – Lippu salkoon ja luonnosta nauttimaan, Koveron perinnetilalla voi tutustua perinnekädentaitoihin

Tänä vuonna Suomen luonnon päivää vietetään 11. kerran. Ensimmäistä kertaa päivä on virallinen liputuspäivä. Koveron perinnetilalla Seitsemisessä päivää juhlistetaan perinnekädentaitojen ja villiyrttien merkeissä.
Suomen luonnon päivä on tänä vuonna ensimmäistä kertaa liputuspäivä. (Kuva Eeva Mäkinen)

Päivän tavoitteena on luonnon arvostuksen lisääminen sekä luontosuhteen vahvistaminen kaupungistuvassa yhteiskunnassa. Suomen luonnon päivä on nostettu osaksi kansallista juhlapäivien perinnettä. Päivän suojelijana toimii rouva Jenni Haukio.

Suomen luonnon päivälle omistetulla verkkosivulla päivän viettoon ohjataan hymyillen , rennosti ja pilke silmäkulmassa, mutta samalla arvokkaasti ja ylpeänä Suomen luonnosta.

Luonnolle omistettua päivää voi juhlistaa esimerkiksi retkeillen, nukkumalla yö ulkona ja syömällä mustikkapiirakkaa, joka on Suomen luonnon päivän virallinen leivos.

Seitsemisessä perinnetapahtuma

Koveron perinnetilalla Seitsemisessä vietetään lauantaina Suomen luonnon päivää kello 11–15. Tapahtumassa esitellään perinnekädentaitoja, esimerkiksi villan työstämistä ja kehräämistä. Martat antavat opastusta villiyrteistä. Kahvin ja syömisen lisäksi myynnissä on lammas- ja luomutilan tuotteita. Lapsille on keppihevosrata ja käpylehmien tekoa. Päivän lopuksi tanssitaan haitarimusiikin tahtiin.

Koveron perinnetila vietetään lauantaina Suomen luonnon päivää. (Arkistokuva: Sannamari Ratilainen)

Laavuretkelle luonnonhelmaan

Ylöjärvellä on useita luontokohteita, joissa Suomen luonnon päivää voi viettää retkeillen. Kaupungin verkkosivuilla listataan yhteensä 14 laavua: keskustan läheisyydessä sijaitsevat Pikku-Ahveniston laavu ja Haaviston laavu, Viljakkalassa sijaitsevat Kuivavuoren laavu, Keihäänmaan laavu, ja Väinänvuoren laavu (Karhe) sekä Löyttyjärven kota, Rysäslammin laavu, Koukerinvuoren laavu, Hevossaaren laavu, Romusaarennokan kota, Ruukinkosken laavu, Pyydysjärven laavu, Iso Kalliojärven laavu,  ja Karhukosken laavu Kurussa.

Muita luontokohteita Ylöjärvellä ovat esimerkiksi Pikku-Ahveniston luontopolku, Kirsi Kunnaksen muistoksi perustettu Tiitiäisen metsä, Puut-luontopolku Veittijärvellä sekä Mikko Saarelan muistometsä Mastosvuoren alueella.

Lue lisää:

Pikku-Ahveniston poltettu laavu sai seuraajan – Paikalla ovat nyt upouudet ja käyttövalmiit rakennukset

Tiitiäisen metsä on helppokulkuinen retkeilyalue, jolla on mielenkiintoinen tausta – Katso kuvagalleria

Eppu Normaalin edesmennyt jäsen Mikko Saarela sai muistometsäänsä muistolaatan – Täältä sen löytää