Kansallinen Lepakkobongaus juhlistaa Suomen luonnon päivää

Suomen lepakkotieteellinen yhdistys ry järjestää viikonloppuna kansallisen Lepakkobongauksen. Lepakoita voi havainnoida perjantaista sunnuntaihin yhden tunnin ajan ja ilmoittaa havainnot Suomen Lajitietokeskuksen palvelussa.
pohjanlepakko, lepakko
Suomessa tavataan 13 lepakkolajia. Tässä kuvassa yksi yleisimmistä lajeista, pohjanlepakko. (Arkistokuva: Harri Luojus)

Bongaus on ajoitettu Suomen luonnon päivän viikonlopulle ja tuo lepakkohavainnoinnin osaksi kotimaisen luonnon juhlapäivää – ja varsinkin yötä, kerrotaan Suomen lepakkotieteellinen yhdistys ry:n tiedotteessa. Bongaus on samalla osa kansainvälistä Lepakkoyötä, jota vietetään lukuisissa maissa.

Lepakkobongauksen ideana on havainnoida lepakoita yhden tunnin ajan omavalintaisessa paikassa esimerkiksi pihassa, kesämökillä, puistossa tai lähellä sijaitsevan vesistön rannassa. Niitä löytää lentelemästä monista paikoista auringon laskettua.

Lepakkobongaukseen voi osallistua kuka tahansa lepakoista kiinnostunut. Erityistä asiantuntemusta ei osallistumiseen vaadita.

Lepakoita voi havainnoida silmämääräisesti tai lepakkodetektorilla, joka muuntaa lepakoiden lähettämät ultraäänet ihmiskorvin kuultaviksi.

detektori, lepakkobongaus
Lepakot on helpointa havata detektorin avulla, joka muuttaa lepakoiden lähettämät ultraäänet ihmiskorvin kuultaviksi. (Arkistokuva)

Kirjaa lajihavainnot ja yksilömäärät

Bongauksessa kirjataan lajihavainnot ja yksilömäärät.

Suomessa on tavattu 13 lepakkolajia, jotka poikkeavat elintavoiltaan selkeästi toisistaan. Esimerkiksi pohjanlepakon näkee usein lentämässä talon tai kesämökin pihapiirissä. Vesisiipan löytää puolestaan todennäköisemmin lähijärveltä saalistamasta hyönteisiä veden pinnan tuntumasta.

Lajihavainnot voi ilmoittaa Suomen Lajitietokeskuksen palvelussa avoimella lomakkeella tai Oma Vihko -osion lomakkeilla.