Kotimaisten kasvisten sesonki on parhaimmillaan – Säilöntä tuo herkut ruokapöytään myös talvella

Elokuussa on jo ripaus sadonkorjuun juhlaa, sillä kotimaisten kasvisten satokausi on nyt parhaimmillaan. Kotimaisia kasviksia on tarjolla runsaasti.

Satokausi käynnistyy toden teolla elokuussa, jolloin on tarjolla muun muassa erilaisia kaaleja, kuten kerä-, puna-, kukka-, parsa- ja kyssäkaalia. Ihan pian käynnistyy myös käärylekaalin kausi, Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK kertoo.

Kaalit ja kurpitsat tulevat nyt parhaimmillaan ruokakauppoihin. (Kuva: MTK)

Lisäksi on kotimainen kurpitsa. Elokuussa sen seuraan liittyvät esimerkiksi hokkaido-, spagetti- ja halloween-kurpitsa. Syyskuun puolella pääsee nauttimaan myös myskikurpitsasta.

Myös kotimaisten marjojen satokausi on kohdallaan. Metsän mustikoiden ja pian ilmoille tulevien puolukoiden ja karpaloiden lisäksi tarjolla on mansikkaa, vadelmaa ja karhunvatukkaa kausihuoneista syyskuun lopulle saakka. Sadonkorjuukauden merkki ovat myös kotimaiset omenat.

MTK antaa myös säilöntävinkkejä kotimaisille kasviksille. Helpoimmalla pääsee, kun pesee ja pilkkoo kasan tuoreita kasviksia, esimerkiksi porkkanoita, paprikoita, parsakaalia ja kyssäkaalia, valmiiksi rasioihin jääkaappiin.

Jos kotimaisia kasviksia sattuu saamaan isomman satsin hyvään hintaan, ne voi puhdistaa, pilkkoa ja pakastaa annospusseissa, jotka voi mitoittaa oman kotitalouden tarpeiden mukaan. Pakastaa voi ihan yhtä hyvin niin yksittäisiä kasviksia kuin valmiiksi sekoitettuja kimaroitakin, esimerkiksi keittojuureksia.

Pakastamisen ohella säilöntämenetelmänä voi käyttää hapatusta ja pikkelöintiä. Hapatus vaatii jonkin verran aikaa ja vaivannäköä. Pikkelöinti sen sijaan on helpompaa, ja etenkin pikapikkelöinti tuo pikanttia rouskuteltavaa pöytään vikkelää vauhtia.