Mitä ja kuinka paljon karsitaan? – Aluevaltuutettujen tehtävä on katsoa koko hyvinvointialuetta, ei yksittäisiä kuntia

Ville MäkinenAluevaltuusto hyväksyi maanantaina Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluverkoston uudistuksen periaatteet. Nyt aluevaltuutetuilla alkaa tässä asiassa todellinen työ, ja se työ sisältänee valitettavasti myös karsimista.

Lähitulevaisuudessa on määrä linjata, miten ja missä sotepalveluja Pirkanmaalla tuotetaan. Soteasemista ja vuodeosastoista saataneen päätöksiä hyvinkin pian syksyn alkaessa. Paineita muutoksiin luovat muun muassa väestön vanheneminen sekä tietenkin talous. Kukkaron koko määrittää palveluverkoston laajuutta ja tasoa kaikista eniten.

Vaikka laki takaa yhdenvertaiset palvelut, lienee selvää, että pienet soteyksiköt ovat vaarassa. Laki kun ei määritä palvelupisteiden sijaintia.

Aluevaltuutettujen tehtävä on katsoa koko hyvinvointialuetta, ei yksittäisiä kuntia. Siksi syrjemmällä kasvukeskuksista sijaitsevat sotepalvelut ovat ensimmäisenä liipaisimella.

Esimerkiksi kiirevastaanottoja on määrä uudistaa. Tulevaisuudessa kiirevastaanottoja on vähemmän, mutta aukioloajat olisivat laajempia ja palvelua saisi kattavasti myös virka-ajan ulkopuolella.
Nyt voimme vain jännittää, minkälaisen sote-palveluverkoston aluevaltuutetut Pirkanmaalle haluavat ja saavat aikaiseksi. Joka tapauksessa hyvinvointialueen asukkaille pitäisi taata yhdenvertaiset palvelut. Miten tämä käytännössä sitten järjestetään, on toinen asia.

Voisi ajatella, että etenkin liikkuvat palvelut lisääntyvät sähköisten palvelujen laajentumisen rinnalla. Tarkoittaako tämä sitten käytännössä kaikkien kivijalkapalveluiden katoamista haja-asutusalueilta? Se jää nää nähtäväksi.