Koulut alkoivat keskiviikkona. Vierailimme upouudessa Siltatien koulussa, jossa aloitti yhteensä 152 lasta.
Hyvää huomenta! Näin reippaasti kuuluttavat yhteen ääneen Siltatien yhtenäiskoulun uudet ykköset, kakkoset ja kolmoset, joiden koulutaival upouudessa koulurakennuksessa alkoi keskiviikkoaamuna.
Ilmassa on iloinen ja toisaalta hieman haikeakin tunnelma, eikä kyyneleiltäkään vältytä — ainakaan koululaisten vanhempien keskuudessa.
Ekaluokkalaistaan Luka Nyblomia koulutielle saatteleva Tiina Nyblom sanoo, että heistä kahdesta häntä jännittää koulun alku enemmän. Luka on muiden koululaisten tavoin päässyt tutustumaan uuteen kouluunsa jo edellispäivänä, mikä huuhtoi pois pahimmat jännitykset.
Mitä nuorimies tuumaa uudesta opinahjostaan?
– Hyvä oli, hän tiivistää.
Tuoretta ekaluokkalaista viehättää erityisesti koulun monipuolinen piha, jossa on tarjolla monenlaista liikunnallista tekemistä välitunneille.
– Keinut on kivat. Aion keinua ainakin kerran päivässä, hän arvelee.
Lue: Muuttuva Ylöjärvi taivaalta – Katso miten Siltatien koulun alue on muuttunut muutaman vuoden aikana
Lielahdesta Siltatielle
Kakkosluokkalainen Rihanna Mahmud on Luka Nyblomin tapaan varsin tyytyväinen uuteen kouluunsa. Mahmud on muuttanut Haavistolle hiljattain Tampereelta, jossa hän kävi ensimmäisen luokan Lielahden koulussa.
– Vanha koulu näytti vähän roskikselta. Tilat olivat aika pienet ja pöydät olivat yhdessä. Täällä taas on isot tilat, hän arvioi.
Tyttöä saattamassa oleva äiti Riania Yussef kertoo, että myös Rihannan pikkusisko aloittaa Siltatiellä esikoulussa. Yussef työskentelee itse Lielahden koulussa, joten lasten päästäminen toiseen kouluun luonnollisesti jännittää.
– Mutta kaikki menee varmasti hyvin.
Nykyiset kolmoset koulunsa vanhimpia
Rihanna Mahmudin ja Luka Nyblomin lisäksi uudessa Siltatien yhtenäiskoulussa aloitti keskiviikkona koulutaipaleensa yhteensä 150 oppilasta.
Rehtori Tapio Ala-Rautalahti kertoo, että valtaosa toisen ja kolmannen luokan oppilaista on siirtynyt Siltatielle Kauraslammen koulun Veittijärven toimipisteestä ja Soppeenmäen yhtenäiskoulusta (entinen Ylöjärven yhtenäiskoulu). Myös vaativan erityisen tuen oppilaat muuttivat Soppeenmäen yhtenäiskoulusta Siltatielle uusiin huippuvarusteltuihin tiloihinsa. Siltatiellä aloitti myös uusi esikouluryhmä.
Jatkossa koulu täyttyy niin, että nykyiset kolmoset ovat aina koulunsa vanhimpia, aina yhdeksänteen luokkaan asti. Luokkien 5–9 tilat on tarkoitus valmistua niin kutsutussa Siltatien yhtenäiskoulun kolmosvaiheessa, jonka tulisi olla valmis vuonna 2027.
Koulun kakkosvaihe, joka pitää sisällään uuden liikuntasalin ja pihaan tulevan täysmittaisen pesäpallokentän, valmistuu vuonna 2024.
– Liikuntahalli valmistuu helmikuussa, pesäpallokenttä syksyllä. Kenttä toimii talvisin tekojääratana, Ala-Rautalahti sanoo.
Rehtorin mukaan koulussa päästään kuitenkin jo nyt toteuttamaan liikunnan perusopetusta monin tavoin, esimerkiksi ulkoliikuntana jo valmistuneella pienemmällä kentällä.
Ryhmäyttämistä ja yhteisopettajuutta
Siltatien yhtenäiskoulussa ollaan epätavallisessa tilanteessa siinä mielessä, että sekä koulu että sen oppilaat ja henkilökunta ovat kaikki uusia. Tapio Ala-Rautalahti sanoo, että koulun lopulliseen muotoon ja sen käytänteisiin pääsevät vaikuttamaan niin henkilökunta kuin oppilaat.
– Tästä koulusta toivotaan sellaista, että täältä ei haluttaisi pois.
Tämän toiveen toteutumisessa rehtori pitää ensiarvoisen tärkeänä oppilaiden ryhmäyttämistä siten, että luokka-asteet toimivat yhdessä.
Samalla Siltatiellä kehitetään yhteisopettajuutta, jossa esimerkiksi yhden luokka-asteen luokanopettajat suunnittelevat ja toteuttavat yhdessä oppimiskokonaisuuksia.
– Opetustyö on ollut ennen pitkälti yksilötyötä, mutta nyt haetaan tiimityötä.
Siltatien yhtenäiskoulun tilat onkin suunniteltu ryhmäyttämistä silmällä pitäen.
Esimerkiksi kaksi ekaluokkalaisten luokkatilaa saadaan tarvittaessa yhdistettyä yhdeksi isoksi tilaksi avaamalla luokkien välissä oleva äänieristetty seinä, joka kulkee kiskoilla.
Lisäksi koulussa on lukuisia muita oppimisympäristöjä, jotka sopivat erilaisille oppilaille.
– Tilat ovat todella hyvin muovattavissa kunkin ryhmän tarpeeseen. Osa oppilaista tykkää toimia hyvin avoimessa ympäristössä, esimerkiksi perinteisessä luokkatilassa. Osa taas tarvitsee ärsykkeiden karsintaa, mikä on tiloissamme helposti toteutettavissa.