Jättipalsamit, lupiinit ja jättiputket ovat saaneet tänä kesänä kyytiä Ylöjärvellä – Antti ja Mikko ovat hävittäneet haitallisia vieraslajeja kansalaisten ilmiantojen perusteella

11.08.2023 15:00

Antti Salonen ja Mikko Jokinen ovat Ylöjärven kaupungin palveluksessa keskittyneet koko kesän vain yhteen asiaan: vieraslajien hävittämiseen kaupungin mailta.
Jättipalsamia löytyi Veittijärven rannan läheisyydestä suuri esiintymä, joka vedettiin matalaksi trimmerillä.

Kaksi neonkeltaisiin työvaatteisiin pukeutunutta miestä trimmeröi torstai-iltapäivänä tavallisen näköistä umpeen kasvanutta pusikkoa Siitamatien päädyssä Veittijärven vieressä.

Tarkemmin katsottuna pusikossa kaatuu kuitenkin jotakin muutakin kuin maitohorsmaa ja nokkosta: kauniisti vaaleanpunaisena kukkiva, mutta haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltu jättipalsami on vallannut tästäkin metsäisestä ranta-alueesta jo ison osan.

– Jättipalsamia on järjestäen vesistöjen läheisyydessä paikoissa, joissa on kosteaa ja varjoa. Nyt on viimeinen aika tehdä torjuntaa, ennen kuin kasvin siemenet ovat kypsiä parin viikon päästä, vieraslajitorjuntaa tämän kesän Ylöjärven kaupungilla tehnyt Mikko Jokinen kertoo.

Jättipalsami on yksivuotinen kasvi, mutta se leviää tehokkaasti ryöstäen kasvutilan kotoperäisiltä kasveilta. Jättipalsami voi ampua siemeniä useiden metrien päähän, ja näin ollen ne voivat päätyä vesistöön ja kulkea pitkänkin matkan.

Jättipalsami onkin aggressiivinen leviäjä, joka valtaa elinympäristöjä kotoperäisiltä kasvilajeiltamme. Jokisen mukaan jättipalsamin hävittäminen esimerkiksi juuri Veittijärven ympäristöstä on tärkeää, jotta kasvi ei levittäytyisi koko järven ympärille.

– Kävimme läpi järven ympäristöä, ja toistaiseksi jättipalsamia on nyt vain tässä. Mutta ei ole ollenkaan mahdotonta, että se leviäisi vaikka järven vastarannalle. Kasvi ampuu kypsiä siemeniä jopa useiden metrien päähän, ja vesistöön päätyessään ne voivat kulkea pitkänkin matkan, hän selvittää.

Jokisen työpari Antti Salonen sanoo, että jättipalsamin hävitys trimmerillä on melko helppoa, mutta hävitystyö vaatii pitkäjänteisyyttä.

– Hävitystyötä kannattaa tehdä useampana vuonna niin, ettei kasvia enää esiinny alueella.

Mikko Jokisen mukaan isoimmat jättipalsamiesiintymät on hävitetty Ylöjärvellä Suojastenlahden läheisyydestä ja Aron rannan metsiköstä, jossa jättipalsami oli vallannut kaiken.

Vieraslajeista tehty ilmiantoja

Jokinen ja Salonen ovat työskennelleet Ylöjärven kaupungilla tämän kesän pelkästään vieraslajien hävittämisen parissa. Miesten mukaan työtä on piisannut, eikä se lopu tähän.

Alkukesästä miehet tekivät hävitystyötä lupiinien parissa, nyt trimmerin terästä ovat saaneet jättipalsamit. Myös myrkyllisiä jättiputkia on hävitetty eri paikoista.

– Jättiputkea hävittäessä on pidettävä pitkähihaiset, koska kasvi on myrkyllinen. Myös hengityssuojain on hyvä olla, koska kasvissa on todella vahva haju. Isoimmat ukonputket, joita olemme hävittäneet, ovat olleet yli parimetrisiä.

Jättiputken hävittimiseen tarvitaan myös järeämmät otteet.

– Kasvin varsi sahataan poikki, ja mikäli siinä on kukka, niin se kerätään talteen jätesäkkiin ja hävitetään.

Mistä Jokinen ja Salonen sitten tietävät suunnistaa vieraslajiesiintymien luokse?

Miesten mukaan kansalaiset ovat käyttäneet aktiivisesti Crowdsorsa-nimistä puhelinsovellusta, jolla kerättiin alkukesästä kansalaishavaintoja vieraslajeista Ylöjärvellä. Ylöjärven kaupungin mukaan vieraslajeja ilmiantoi sovelluksessa yhteensä 67 kuntalaista.

– Tämän jättipalsamiesiintymä, jota nyt hävitämme, oli joku merkannut sovellukseen, Jokinen kertoo.

Lue myös: Ylöjärvellä hävitetään vieraslajeja mobiilipelin avulla – kuka tahansa voi pelata ja tienata rahaa

Antti Salonen sanoo, että vieraslajitorjunta ei ole kertaluonteista. Hävitystyö vaatii pitkää pinnaa ja sitä kannattaa tehdä useampana vuonna, jotta vieraslaji saadaan hävitettyä pysyvästi.