Urho Kujanpää toteutti universiadiunelmansa – ”Nyt lyö tyhjää!”

Seiväshyppääjä Urho Kujanpää toteutti sataprosenttisesti suunnitelmansa Chengdun universiadeissa: ylitti 555 ja nappasi sillä huippuarvokkaan kultamitalin.

– Yleensä pystyn analysoimaan aika hyvin suorituksiani, mutta nyt lyö tyhjää! En muista hypyistäni juuri muuta kuin että hyppy kerrallaan mentiin eteenpäin; se oli jatkuvaa suorittamista, Kujanpää kuvaili tuoreimpia tuntojaan pari tuntia kilpailun päättymisen jälkeen doping-testiä odotellessaan.

Mitalit ratkottiin lauantai-iltana paikallista aikaa suoraan loppukilpailuna, sillä torstain karsinta peruutettiin, kun mukaan lähti vain 13 hyppääjää.

Urho Kujanpää juhlisti universiadivoittoaan Chengdun stadionilla perinteisin menoin siniristilipun kanssa. (Kuva: Tiina Rönning / Suomen Olympiakomitea)

Kujanpää aloitti 510:stä ja huilasi 535:een asti mennen sen toisellaan. Thaimaan Pol Arsamang ja Hollannin Koen van der Wijst selvittivät sen ensimmäisellään, mutta 545 onnistui vain Arsamangilta ja Kujanpäältä ensimmäisellä.

Ratkaisuksi muodostui 555, jota van der Wijst ei enää päässyt. Kujanpää sai toisella yrittämällään palaset kohdalleen, mutta Arsamang tarvitsi kolme hyppyä. Kumpikin teki 560:stä hyviä yrityksiä, muttei ylityksiä, joten peli oli selvä.

– Olen erityisen iloinen, että sain palkintopallille seurakseni van der Wijstin, josta on tullut kilpailureissuilla hyvä ystäväni, Kujanpää myhäili.

Edellinenkin Suomen universiadikulta oli Tampereen Pyrinnön yleisurheilijan, seitsenottelija Miia Sillmanin tuoma. Chengdussa pronssille ylsivät Topias Laine keihäänheitossa ja Venla Pulkkanen korkeushypyssä.

Helle aikaeroa isompi ongelma

Aikaero Suomen ja Kiinan välillä on viisi tuntia, mutta Kujanpäätä se ei haitannut, vaikka kyseessä oli hänen ensimmäinen Aasian-reissunsa.

– Nukuin kuin tukki kaikki muut yöt paitsi kilpailua edeltäneen. Onneksi se ei vaikuttanut suoritukseen mitenkään.

Sen sijaan tyypillinen lounaiskiinalainen sää rassasi:

– Lämpötila oli 32–34 astetta, ja vaikka aurinko ehti laskea kilpailun aikana, koko ajan oli hiki pinnassa. Siinä sai olla tarkkana, ettei kroppa kuivu eivätkä suolat katoa, ja onneksi käytössä oli jääliivikin, Kujanpää kuvaili.

Universiadien olympiamainen ympäristö yllätti hänet, vaikka tiedossa olikin, että mukaan on päästy todella suureen tapahtumaan.

– Tämä oli vielä odottamaani hienompi kokemus, sillä valtavasta kisakylästä löytyi kaikki tarpeellinen, ja siellä oli kiva tutustua muidenkin lajien urheilijoihin.

Mahdollisuus kokea vielä pykälää suurempi tapahtuma avautuu vuoden päästä Pariisin olympiakisoissa, jos kaikki menee kohdalleen. Onnistuminen Budapestin MM-kilpailuissa kahden viikon päästä toisi arvokkaita ranking-pisteitä sitä ajatellen,

– Minulla on olympiarankingissa nyt kaksi hyvää kilpailua, ja tarvitsen vielä kolme lisää, Kujanpää laskeskeli.

Hänet on ilmoitettu myös tiistai-illan Tampereen GP-kilpailuun, eikä siinä hyppääminen ole täysin pois suljettua tiukasta matkustusaikataulusta huolimatta. Kujanpää lensi sunnuntaina Chengdusta Shanghaihin, josta hän kotiutui tiistaina Suomeen,

– Katsotaan nyt, tuleeko esimerkiksi lihaskramppeja, ja millainen vointi muutenkin on.