Tamperelainen Marko sijoittaa lapsensa lapsilisät osakeindeksirahastoon – ”100 euroa kuukaudessa säästöön opettaa lapselle talousajattelua”

07.08.2023 11:00

Marko uskoo, että perheen esikoispoika tulee olemaan 70-vuotiaana tyytyväinen, jos on jatkanut 100 euron säästämistä senkin jälkeen, kun on itse päättänyt raha-asioistaan. Kuva Pekka Mustonen.

Tamperelainen 42-vuotias Marko ei halua koko nimeään tähän lehtijuttuun, sillä kyse on hänen alaikäisen lapsensa raha-asioista. Mutta muuten hän puhuu mielellään siitä, miksi on päätynyt puolisonsa kanssa sijoittamaan perheen 3-vuotiaan pojan lapsilisät osakeindeksirahastoihin.

– Säästäminen ja sijoittaminen on ollut minulle luontevaa jo ihan siitä saakka, kun minulla on ollut omia tuloja. Olen aina pyrkinyt siihen, että laittaisin säästöön 10 prosenttia tuloistani, Marko kertoo.

Markon vanhemmat eivät olleet osakesijoittajia, mutta sijoittivat tavallaan.

– Heillä oli omistusasunto, jonka lainaa he lyhensivät. Varmaan heillä oli myös puskurirahaa yllätysmenoja varten. Kotona oli myös periaate, että ei pidä syödä enempää kuin tienaa.

Marko muistelee, että hänen omassa lapsuudessaan ja nuoruudessaan myöskään koulussa ei juuri sivuttu raha-asioita.

– Nyt olen kuullut, että kouluissa opetetaan muun muassa henkilökohtaista budjetointia. Se on oikein hyvä asia. Näin tietoa tulee heillekin, joille se ei tule kodin kautta, hän sanoo.

”Ei edellytä taitoja”

Marko alleviivaa, että osakeindeksirahastoihin sijoittaminen ei edellytä mitään valtavia sijoitustaitoja.

– Ei tämä missään nimessä vaikeaa ole. Vaikeus on lähinnä siinä, että onnistuuko säästämään sen 100 euroa. Harrastamme vaimon kanssa muutenkin sijoittamista, kun molempien talousasiat ovat kunnossa ja pystymme siihen.

Hän toteaa, ettei hänen oma tapansa sijoittaa ole järin riskialtis.

– Enhän ota kovin aktiivista näkemystä mihinkään yksittäiseen yritykseen, vaan sijoitukseni leviää kymmeniin yrityksiin. Tapani on hyvin konservatiivinen ja vastaa käytännössä vain kuukausittaista säästämistä.

Marko uskoo, että perheen esikoispoika ja tällä hetkellä myös perheen ainoa lapsi tulee olemaan 70-vuotiaana varsin tyytyväinen, jos on jatkanut 100 euron säästämistä senkin jälkeen, kun on itse päättänyt raha-asioistaan.

– Kun opettelee jäämään joka kuukausi plussan puolelle rahallisesti, elämä on stressivapaampaa, hän toteaa.

Haastateltavan henkilöllisyys on toimituksen tiedossa.

Vinkit aloittajalle

  1. Tulot suuremmat kuin menot

Laske tulosi ja kaikki menosi. Suhteuta menosi tulotasoosi, niin että rahaa jää säästöön. Sinun on säästettävä, jotta voit sijoittaa.

  1. Aloita sijoittaminen aikaisin

Raha tänään on arvokkaampi kuin sama summa vuoden päästä, koska tuotteiden hinnat nousevat. Säästäjälle maksetaan siitä, että hän lykkää kuluttamista. Varmista, että saat odottamisesta korvauksen.

  1. Alenna riskiä alentamatta tuottoa

Ei ole sijoituskohteita, joissa olisi korkea tuotto mutta ei mitään riskiä. Pankkitili on esimerkki sijoituskohteesta, jossa on alhainen tuotto ja alhainen riski. Yritysten osakkeisiin sijoittamiseen liittyy korkeampi tuotto ja korkeampi riski.

Ainoa tapa alentaa riskiä alentamatta tuottoa on hajauttaminen. Hajauttaminen tarkoittaa rahojen sijoittamista useampaan kohteeseen.

  1. Noudata suunnitelmaa

Sijoittajan kannattaa olla järjestelmällinen. Jos olet suunnitellut sijoittavasi vaikka sata euroa kuussa, siitä kannattaa pitää kiinni.

Määrittele omat tavoitteet, aikahorisontti, riskinottohalukkuus, se mitä sijoitustuotteita käytetään, millä perusteilla ostetaan ja millä myydään.

Lähde: Pörssisäätiö