Poliisi valvoo viikonloppuna tehostetusti nuorison liikennekäyttäytymistä koko maassa

Poliisi tiedottaa valvovansa nuorten liikennekäyttäytymistä 4.–6. elokuuta välisenä aikana. Valvonnan painopiste on suurten ylinopeuksien paljastamisessa sekä nuorten liikennekäyttäytymisen ja mahdollisten kokoontumisajojen valvonnassa.

Poliisi kiinnittää viikonlopun ajan erityistä huomiota nuorten liikennekäyttäytymiseen, koska nuoret 15–24-vuotiaat ovat yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa. Nuorten aiheuttamien kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien yleisimpinä ajankohtina painottuu voimakkaasti perjantain ja lauantain välinen yö ja lähes yhtä voimakkaasti lauantain ja sunnuntain välinen yö.

Nuorten kuljettajien väestöön suhteutettu kuolemanriski on kolminkertainen koko väestöön verrattuna. Kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa on menehtynyt liikenteessä 12 alle 25-vuotiasta nuorta, tämä on 17 % kaikista menehtyneistä.

– Noin kolmasosaan kuolemaan johtavista tieliikenneonnettomuuksista liittyy liian suuri tai väärä tilannenopeus, toteaa poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta.

Suuremmissa nopeuksissa tapahtuvat onnettomuudet aiheuttavat paljon enemmän vahinkoa kuin alhaisemmassa nopeudessa tapahtuvat onnettomuudet.

– Törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat tyypillisesti juuri kovia ylinopeuksia (yli 50 km/h ylityksiä sallittuun nopeuteen). Vuosittain poliisi kirjaa noin kaksi tuhatta nuorta 17–24-vuotiasta kuljettajaa epäillyksi törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, poliisitarkastaja Kallio jatkaa.

Nuorten osuus mainituista rikoksista epäillyiksi kirjatuista on 45 %. Miesten osuus, yhtä lailla niin nuorista kuin kaikista törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta epäillyistä, on jopa noin 90 prosenttia.

Pirkanmaalla varsinkin laittomat mopomiitit ovat aiheuttaneet liikenneturvallisuusongelmia keväästä lähtien.

Lue myös: Mopomiitit ovat kasvava ongelma Pirkanmaalla – poliisi muistuttaa nuorten vanhempia kokoontumisajojen riskeistä

Lue myös: Mopomiiteistä jälleen ongelmia Pirkanmaalla – poliisi muistuttaa vanhempia miittien vaaroista