Kalevan kisoista Urho Kujanpäälle SM-hopeaa, Arttu Korkeasalolle tuskainen kuulapronssi

Seiväshyppääjä Urho Kujanpää lensi sunnuntaina Kiinan Chengduun Kalevan kisojen SM-hopeamitalistina ja mielessään nousta palkintopallille myös universiadeissa.
Urho Kujanpää lähti seiväshypyn hopeamitalistina luottavaisin mielin Chengdun universiadeihin. (Kuva: Taija Lankinen)

SM-mittelö käytiin osittain tihkusateisessa ja koleahkossa säässä, jossa Kujanpäälle riitti kakkossijaan 535:n ylittäminen kolmannella. Sitä ennen olivat 500 ja 515 vaatineet kaksi yritystä.

Kun tuore nuorten Euroopan mestari Juho Alasaari meni 545 ensimmäisellä, Urhon oli pakko aloittaa taktiikkapeli. Hän pudotti kerran 545:stä, 551:stä ja 557:stä. Ei onnistunut, joten Alasaari otti ensimmäisen miesten mestaruutensa 551:llä.

Kärkikaksikko erottui selvästi muista sillä Albin Lundberg kuittasi pronssin 515:llä, jonka myös Tommi Holttinen ja Mikko Paavola selvittivät. Kujanpäällä oli aiemmista Kalevan kisoista kaksi kultaa ja yksi pronssi.

– Tuuli ei puhaltanut hankalasti, mutta alkuverryttely sateessa aiheutti omat vaikeutensa. Sain kuitenkin tehtyä hyviäkin hyppyjä, Urho kertasi.

Universiadeissa seiväsmiehet karsivat torstaina ja hyppäävät loppukilpailun lauantaina. Aivan terävin kärki ei ole mukana, mutta vastustajistaan Kujanpää tiesi viikonloppuna hollantilaisen ja eteläafrikkalaisen, suunnilleen tasoisensa vastustajat.

– Yleensä universiadeissa mitalille on riittänyt 555–550, joten hyvillä mielin lähden hyppäämään sinne jopa voitosta.

– En ole tätä ennen käynyt Euroopan ulkopuolella kuin Etelä-Afrikassa, joten iso aikaero tulee uutena asiana.

Kiinan-reissun jälkeen vuorossa ovat elokuun kolmannella viikolla Budapestin MM-kilpailut, joihin sekä Kujanpään että Alasaaren ranking-pisteet riittivät.

Korkeasalolle tuskainen kuulapronssi

Ylöjärvelle tuli mitali odotetusti myös kuulantyönnöstä, mutta pronssinen väri ei tyydyttänyt tekniikkansa kanssa tuskaillutta Arttu Korkeasaloa sen enempää kuin tulos 17,97:kään.

Mestaruuden vei Nico Oksanen, joka pukkasi 18,74 ja kukisti mestaruutta puolustaneen Eero Aholan 41 sentillä. Ahola oli vielä ennen viimeistä pukkaustaan kaksi senttiä perässä Korkeasaloa, joka ei saanut työntöihinsä riittävää korkeuttakaan.

– Arttu ei ole tällä hetkellä teknisesti yhtä hyvässä kunnossa kuin keväällä; jalat eivät tuota työntöihin kunnolla nostetta. Harjoituksissa on tullut hyviäkin työntöjä, mutta kilpailutilanteisiin ne eivät siirry, Korkeasalon valmentaja Anssi Mäkinen tiivisti ongelman.

SM-finaalin kärkikolmikko on niin selvästi muiden edellä, ettei valinnoista Ruotsi-otteluun pitäisi tulla epäselvyyksiä. Artulla on nyt kuukausi aikaa löytää tekemiseensä kunnon meininki ennen loppukauden päätavoitetta.

– Tämä on vasta ensimmäinen yhteistyökautemme, ja työtä on paljon tehtävänä. Aivan nappityönnöllä 19 metriä olisi ollut mahdollinen, Mäkinen muistutti.

Finaalin aattona 29 vuotta täyttänyt Oksanen saavutti ensimmäisen mestaruutensa. Korkeasalolla on nyt koossa yksi hopea ja kaksi pronssia, mutta hallissa hänellä on kolmen kullan putki.

Lue lisää Kalevan kisojen ylöjärveläismenestyksestä täältä.