Pirkanmaan hyvinvointialue alkaa elokuussa myöntämään sosiaalista luottoa

Sosiaalisella luotolla pyritään ehkäisemään taloudellisia ongelmia ja edistämään henkilön itsenäistä suoriutumista.

Pirkanmaan hyvinvointialue voi 1.8.2023 alkaen myöntää sosiaalista luottoa Pirkanmaalla asuville vähävaraisille tai pienituloisille henkilöille. Luottoa voivat saada henkilöt, joilla on kyky maksaa se takaisin, mutta jotka eivät saa muuta luottoa esimerkiksi maksuhäiriömerkinnän vuoksi.

Sosiaalisen luoton on tarkoitus ehkäistä taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista. Samalla pyritään edistämään henkilön itsenäistä suoriutumista. Luottoa voidaan myöntää esimerkiksi velkojen järjestelyyn ja velkakierteen katkaisemiseen.

Pirkanmaalla sosiaalista luottoa on aiemmin myöntänyt Tampereen kaupunki, jonka myöntämät luotot siirtyivät vuoden alussa Pirkanmaan hyvinvointialueelle. Kyseiset luotot pysyvät ennallaan eivätkä vaadi asiakkailta erillisiä toimenpiteitä.

Sosiaalisen luoton ehdot

Jotta sosiaalista luottoa voi saada, tulee henkilön täyttää siihen oikeuttavat ehdot. Ehtoihin lukeutuu muun muassa se, että hakijan velkojen enimmäismäärä saa olla korkeintaan 10 000 euroa. Velkaantumisen tulee olla myös päättynyt ja siten myös taloudellisen tilanteen vakiintunut.

Sosiaalisen luoton hakijalla täytyy olla myös riittävä maksuvara, jotta hän voi maksaa luoton takaisin enintään viidessä vuodessa. Luoton saaminen edellyttää myös säännöllisiä tuloja ja kykyä suoriutua takaisinmaksusta. Hakijalla ei myöskään voi olla realisoitavaa varallisuutta tai säästöjä.

Tarkemmat luoton myöntämiselle asetetut ehdot löytyvät Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta.

Sosiaalista luottoa voi hakea 1.8. alkaen ottamalla yhteyttä palveluneuvojaan, joka tekee hakijan tilanteesta alkukartoituksen ja arvioi, täyttyvätkö sosiaalisen luoton myöntämisen ehdot. Palveluneuvojaan saa yhteyden puhelimitse numerosta 044 431 4040 ma-ti ja to-pe klo 9–10 tai sähköpostitse sosiaalinenluotto@pirha.fi.