Mahdollisimman korkealta yli, vaikka välillä on ”otta kipiä” – Pasi Tanninen luotsaa Vaasantien varressa yhtä Suomen parhaista burgeriravintoloista

Entisellä Kesoilin huoltoasemalla Vaasantien varressa sijaitsee yksi Suomen parhaista burgeriravintoloista, vaikka listalta löytyy monia muitakin herkkuja. Yrittäjä Pasi Tanninen luottaa omaleimaisuuteen ja laatuun.
Pasi Tanninen luottaa ruoka-annosten laatuun ja omaleimaisuuteen. (Kuva: Sanna Hillberg)

Iloisen Pojan Street Food Bar äänestettiin kesäkuussa koko Suomen 12:nneksi parhaaksi burgeriravintolaksi Burger Lovers Finlandin ja Foodoran järjestämässä äänestyksessä. Avoimessa yleisöäänestyksessä annettiin 22 300 hyväksyttyä ääntä.

Yrittäjävetoisten burgeriravintoloiden sarjassa sijoitus oli 8. Tässä sarjassa Iloisen Pojan Street Food Bar oli ainoa pirkanmaalainen burgeriravintola kymmenen parhaan joukossa.

Ylöjärveläisomisteinen Pancho Villa -ketju äänestettiin kokonaiskilpailussa sijalle 14 ja ketjuravintoloiden joukossa sijalle 5.

”Teemme kaiken itse”

Entinen huoltoasemarakennus on kokenut täydellisen kasvojenkohotuksen Tannisen käsissä. Yrittäjällä on aikaa myös vaihtaa kuulumisia asiakkaiden kanssa. (Kuva: Sanna Hillberg)

Iloisen Pojan Street Food Baria luotsaavan Pasi Tannisen mukaan sijoitus äänestyksessä tuntuu hyvältä.

– Se kertoo siitä, että ihmiset, jotka täällä käyvät ovat tosi tyytyväisiä saamaansa tuotteeseen. Se tuottaa hedelmää, että tekee ja uskaltaa olla omanlaisensa, eikä yritä mennä valtavirran mukana ja tehdä sitä samaa kuin kaikki muutkin.

Turusta lähtöisin oleva Tanninen kertoo olleensa aina oman tiensä kulkija.

– Toki siinä on välillä otta kipiä ja hakkaa päätä seinään, ikänsä elintarvikealalla joko perheyrityksessä tai yksinyrittäjänä toiminut ravintoloitsija toteaa.

Tannisen mukaan hänen ravintolansa ei tavoittele massavirtoja, vaan asiakkaita, jotka arvostavat omaleimaisuutta, erilaisuutta ja laadukasta ruokaa.
– Teemme kaiken itse, meillä ei ole mitään tukun tavaraa. Sillä tavalla erotumme joukosta.

Iloisen Pojan Street Food Bar on toki muutakin kuin hampurilaisravintola. Listalla on muun muassa salaatteja, tortilloita, pitsoja ja revittyä härkää. Tanninen kertoo, että annoksia voidaan tarvittaessa räätälöidä asiakkaan maun mukaan.

Matias Forsström kertoo olevansa vakiasiakas Iloisen Pojan Street Food Barissa. Tällä kertaa hän tilasi Special burgerin, vaikka oma suosikki onkin Brisket burger. (Kuva: Sanna Hillberg)

Omasta puutarhasta

Iloisen Pojan Street Food Barin kantava ajatus on laatu.

– Mahdollisimman läheltä ja omatuotettua, puhdasta ja laadukasta. Meillä ei tingitä mistään. Toiset menevät siitä mistä aita on matalin, me menemme mahdollisimman korkealta yli.

Tannisten puutarha on pullollaan hyötykasveja, jotka päätyvät ravintolassa asiakkaiden lautasille, kuten tämäkin chili aikanaan. (Kuva: Sanna Hillberg)

Tanninen asuu perheineen Vahannassa, missä he viljelevät lähes 300:a erilaista hyötykasvia.

– Sieltä tuodaan aina kausien mukaan kaikki mitä tarvitaan. Tänäänkin on mukana neljää-viittä sorttia puutarhasta, hän kertoo haastattelupäivänä ja lisää, että he pyrkivät hyödyntämään esimerkiksi lähituottajien lihaa niin paljon kuin mahdollista.

Tanninen on myös tuottanut juomia kuten chiliolutta, joka oli niin suosittu, että erä on jo loppunut. Hän onkin jättänyt ravintolan takahuoneeseen tilavarauksen omalle panimolle. Maailmantilanteen niin salliessa hän suunnittelee ottavansa sen käyttöön.

– Tällä hetkellä ravintoloilla on huonot ajat. Aika kauan meitä on tässä kärsitetty, eikä tunnu loppua olevan, Tanninen viittaa pandemiasulkuihin, Ukrainassa käytävän sodan nostamiin kustannuksiin, inflaatioon ja korkojen nousuun.

Tanninen valmistaa myös annosten kastikkeet itse ja niitä myydään ravintolan myymälässä. (Kuva: Sanna Hillberg)

Sattumalta Vaasantien varteen

Iloisen Pojan Street Food Bar on toiminut jo kahdeksan vuotta, vaikka Vaasantien varressa se aloittikin vasta reilu vuosi sitten.
– Originaalisti aloitettiin Pirkkalassa Cittarin pihalla. Olimme Nokialla siirtotiloissa sen jälkeen. Sitten löytyivät nämä tilat ja teimme valtavan remontin täällä. Revimme kaiken pois seiniä myöten ja teimme kaiken uudestaan.

Entisen Kesoilin tiloihin ravintola päätyi sattuman kautta. Tannisella oli catering-keikka Akun Tehtaalla, kun hänen autonsa hajosi. Vaasantien varressa oleva Pitstop Teivo oli lähin autokorjaamo. Tanninen vei autonsa sinne ja tutustui samalla samassa kiinteistössä olevan kahvilan tiloihin. Kun tilat muutaman vuoden kuluttua vapautuivat, Tanninen päätti tarttua tilaisuuteen ja siirtää ravintolansa sinne.

Iloisen Pojan Street Food Barin kabinetti on sisustettu rustiikkisesti ja rosoisesti. Kattolamput on tuunattu vanhoista huuvista ja pöydät on valmistettu vanhoista hirsistä. (Kuva: Sanna Hillberg)

Sijainnilla entisen huoltamon tiloissa on etunsa: pihassa on paljon maksuttomia parkkipaikkoja ja kulkuyhteydet ovat hyvät.

Tannisen mukaan ensimmäinen puoli vuotta Ylöjärvellä sujui erinomaisesti ja tupa oli täynnä. Sitten iski energiakriisi, joka vaikutti ihmisten kulutuskäyttäytymiseen ja ravintolakäynnit alkoivat keskittyä enemmän viikonloppuihin. Tulevaisuus riippuu Tannisen mukaan maailmantilanteesta.
– Ei tässä voi kuin yrittää tehdä parhaansa ja pitää laadun koko ajan korkealla.

Tannisella on ravintolansa varalle kehitysideoita. Niihin hän tarttuu, kun olosuhteet sen sallivat.

Tulevia projekteja Tanninen ehtii suunnitella vaikkapa oman puutarhan kesähuoneen terassilla. Edessään pöydällä hänellä on omasta puutarhasta kerättyä lehtikaalia, lamopinaattia, rakuunaa, minttua ja lakritsayrttiä. (Kuva: Sanna Hillberg)