Ikkunat on juuri eilen pesty, mutta nyt siellä on jo kärpäsiä. Ilmiö lienee monelle tuttu, mutta harva tietää, miten kärpäset ovat ikkunan väliin edes päätyneet.
Dosentti Jari Haimi Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisestä tiedekunnasta, mistä on kyse?
– Kyseessä on yleensä syksyinen ilmiö, joka liittyy tiettyjen kärpässukujen ja -lajien talvehtimiseen. Ullakkokärpäset ja syysolkikärpäset talvehtivat syys-lokakuussa, ja ne ovat ainoita isoja talvehtivia kärpäsiä. Ne siis etsivät sopivaa paikkaa talveksi. Useimmat kärpäset eivät talvehdi aikuisena, vaan ovat ennemminkin toukkana tai kotelona maaperässä. Ilmiö tuntuu lisääntyneen viime vuosina.
Miten kärpäset ovat päässeet ikkunoiden väliin?
– Ikkunoissa on tuuletusrakoja tai elementtejä, joista kärpänen pääsee sisään. Usein kärpäsillä on jokin vihje, kuten haju tai ilmavirta, jolla ne löytävät ikkunasta sopivan raon. Mahdollisten vihjeiden lisäksi voi myös olla, ettei ikkuna ole täysin tiivis, jolloin kärpänen löytää sen helposti. On myös tiettyjä taloja, jossa kärpäsiä voi olla ikkunan välissä paljonkin.
Miksi ne jäävät sinne?
– Voisi sanoa, että ikkuna on kuin pyydys: sinne pääsee, mutta sieltä ei pääse pois. Kun ikkunan välissä ei ole samanlaista ilmavirtaa, ei ole ulospääsyä. Hieman toki riippuu ikkunasta, mutta yleensä niitä tiivistetään sisäpuolelta, jolloin sisäikkunat ovat hyvinkin tiiviitä. Silloin siitä ei pääse enää kulkemaan, ja kärpänen on pyydyksessä.
Miksi ikkunoiden välissä on juuri kärpäsiä?
– Harvalla hyönteisellä on samanlaisia käytöspiirteitä kuin ullakko- ja syysolkikärpäsillä, joihin ilmiö eniten liittyy. Yleensä hyönteiset talvehtivat muutoin kuin aikuisvaiheessa.
Voiko siellä olla myös muita hyönteisiä?
– Kyllä voi. Yksi tavallisimmista on harsokorento, joka on väriltään vihreä, mutta talven aikana muuttuu kellanruskeaksi ikkunan välissä. Harsokorentoja on kuitenkin yleensä vain yksittäisiä, kun taas kärpäsiä voi olla samankin ikkunan välissä useita.
Kirjoittaja: Patrik Oksanen