Pienvesien tilaa kartoitetaan Pirkanmaalla – Tavoitteena pienvesien tilan parantaminen

Pienvesien nykytilaa ja ennallistamistarpeita kartoitetaan osana Helmi-elinympäristöohjelmaa.
Kuvassa on kirkasvetinen lähde, jonka pinnalla on lähdelaji hetealvesammallen muodostamia lauttoja. (Kuva: Pirkanmaan Ely-keskus / Miia Mäkilouko)

Pirkanmaan ELY-keskus kertoo kartoittaneensa huonosti tunnettujen pienvesien tilaa ja ennallistamistarpeita Pirkanmaalla. Erityisesti on keskitytty uhanalaisimpiin ja kiireellisemmin ennallistettaviin pienvesityyppeihin, lähteikköihin ja puroihin.

– Tänä vuonna tavoitteena on lähteikköjen ja purojen lisäksi kartoittaa myös lampia, kertoo projektisuunnittelija Miia Mäkilouko Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Pienvesillä on tärkeä rooli muun muassa veden kiertokulussa, ja niillä elää useita pienvesien viileään pienilmastoon sopeutuneita lajeja. Lisäksi lähteillä pohjavesi tuo oman leimansa lajistoon. Maankäytön paineet kuten esimerkiksi ojitus ja metsätalous ovat monin paikoin muuttaneet pienvesien tilaa.

Kartoitukset ovat osa ympäristöministeriön rahoittamaa Helmi-elinympäristöhanketta, joka tähtää Suomen luonnon monimuotoisuuden ja elinympäristöjen tilan parantamiseen.

Syyskuun loppuun mennessä

Maastokartoitukset tehdään pääsääntöisesti syyskuun loppuun mennessä.

Maastokartoituksilla havainnoidaan muun muassa pienvesille ominaisia piirteitä, kohteen luonnontilaa ja siihen vaikuttaneita tekijöitä, sekä kohteen ennallistamistarpeita. Kyseessä ole alueiden suojelu.

Tavoitteena on saada tietoa huonosti tunnettujen pienvesien nykytilasta, sekä päästä parantamaan pienvesien nykytilaa.

Kartoitus ei velvoita maanomistajaa toimenpiteisiin. Mikäli kohteella havaitaan ennallistamistarpeita, niistä keskustellaan yhdessä maanomistajan kanssa. Ennallistamistoimenpiteet ovat vapaaehtoisia ja maanomistajalle ilmaisia.

– Pirkanmaan ELY-keskukseen voi myös olla yhteydessä, mikäli kiinteistölläsi sijaitsee lähde, lampi tai puro, jonka ennallistamisesta olet kiinnostunut, Mäkilouko vinkkaa.