Kesäkaupunkikierros

Kävin viiden päivän ja parin tuhannen kilometrin road tripillä, joka ulottui Torniosta Kuusamon kautta Lappeenrantaan. Hokema siitä, että kotimaassa on kesäisin paljon nähtävää ja koettavaa, on täysin totta.

Jo muutaman sadan kilometrin lenkkiin saisi käytettyä samat viisi päivää, jos pysähtyisi ajan kanssa kokemaan ja ihmettelemään kaikkea, mitä reitin varrella on tarjolla.

Samoin tuli todistettua se, että kaikki Suomen kaupungit ja pienemmätkin kylät ovat kesäisin kovin idyllisiä ja kutsuvia. ”Kesäkaupunki”, totesimme reissukaverin kanssa yhteen ääneen jokaisen kaupungin jälkeen. En ole varma viehättyisinkö marraskuisesta Oulusta, Kemistä, Joensuusta tai Lappeenrannasta, saati Kouvolasta. Kesäasussaan ne ovat kuitenkin viihtyisiä. Toisaalta, tuskin meistä ihmisistäkään moni on talvella parhaimmillaan?

Kesäreissussa oleva pienyrittäjä miettii jatkuvasti, että mitä kaikki ne kesäkahviloiden, pihakirppisten, torikojujen ja kotieläinpihojen pitäjät tekevät talvisin? Varsinkin paikoissa, joissa lähintä kaupunkia ei edes ole, tai se kaupunki vaipuu täydelliseen talvihorrokseen matkailijoiden osalta.

Moni muukin asia alkoi siinä ajellessa ja jutellessa askarruttaa. Onneksi nykyään voi löytää vastauksia kysymyksiin ilman, että aiheesta täytyy väitellä viittäsataa kilometriä. Googlen hakuhistoria kertoo, että matkan aikana on selvitetty mm. Suviseurojen pääsylippujen hintoja (ei ole, vain teltta- tai autopaikan vuokra) ja vaihtavatko Suviseurat vuosittain paikkakuntaa (kyllä).

Mariskan tämän vuoden keikkakalenterin jälkeen on selvitetty Hailuodon lautan aikataulut ja lauttamatkan pituus (7 kilometriä). Kiinnostusta on herättänyt myös se, kuinka vanhaksi porot elävät (10-20 vuotta) ja mikä järvi Kolin juurella on (Pielinen).

Google on etsinyt meille nepalilaisen ravintolan Lappeenrannasta, minkä jälkeen on alkanut kiinnostaa, onko Suomessa ratoja, joilla pääsee ajamaan kauko-ohjattavilla autoilla (on, mutta päätetty rakentaa itse hienompi).

Googlen käyttäminen hotellien ja nähtävyyksien hakemiseen poikii sen, että uutissivuni ja somefeedini on nyt täynnä hotellitarjouksia ja ”10 nähtävyyttä Suomessa, joita ei kannata ohittaa” -tyylisiä juttuja. Samoin minulle tarjotaan erikoisen paljon uutisia ja YouTube-videoita Suviseuroilta.

Jätän kuitenkin nuo kymmenen ohittamatonta nähtävyyttä ensi kesään, koska minulla on tällä erää maisemaähky, informaatioähky sekä kiintiö huoltoasemakahviin täynnä. Toisen lomaviikkoni käytän sen selvittämiseen, mitä kaikkea ihmeellistä Karhella voikaan kesäisin kokea. Aloitan pyykinpesulla.