Eveliina Sarismala matkaa naisohjastajien Suomen huipulle – ”Niin ihminen kuin eläin ovat antajina ja saajina”

20.07.2023 14:00

Sinivalkohopea-ajopukuinen ohjastaja Eveliina Sarismala, 28, rakastaa raviratsastusta eli montéa ja kärrylähtöjä. Ylöjärveläinen hevosurheilun moniottelija haluaa nousta naisohjastajien maamme kirkkaimpaan kärkeen. Hevoset ovat olleet keskeinen osa Sarismalan elämää hänen lapsuudestansa lähtien. Hän kiittää hevosrakkaudestaan Tiina-äitiä, joka on henkeen ja vereen hevosihminen.

Eveliina Sarismala on valmistunut agrologiksi Hämeen ammattikorkeakoulusta Mustialasta. Hän toimii asiakasvastaavana ja pitää kovasti työstään.

– Opiskeluvuoteni johdattivat minut mielenkiintoiseen maailmaan maaseutuelinkeinojen parissa. Opinnoissani oli tutkimista, kehittämistä ja innovaatiotoimintaa. Täydensin opintojani hevosalan kursseilla. Hevosalan yritysvierailut olivat erittäin antoisia.

Sarismala kuvaa persoonaansa terveellä tavalla kunnianhimoiseksi, ahkeraksi ja kehittämisnälkäiseksi.

– Haluan auttaa ja tukea hevosurheilusta innostuneita uusia kykyjä eteenpäin. Muiden muassa hevosalasta kiinnostuneiden nuorten kannustaminen, tutustuttaminen lajiin, opettaminen ja valmentaminen satavat koko hevosmaailman hyväksi.

Ylöjärveläisen Eveliina Sarismalan suuri intohimo on raviratsastus eli monté.
Tässä vauhtia rakastava Sarismala on Maracanazon selässä.

Kerran hevostyttö, aina hevostyttö.

Eveliina Sarismala kiittää vuolaasti Tiina-äitiään, jonka jalanjäljissä tyttärestä on varttunut henkeen ja vereen hevosihminen. Isällä on ollut kannustajan ja sponsorin rooli. Sarismala tunnetaan myös kilpapyöräily- ja hiihtourastaan. Niissähän hän saavutti SM-tason.

– Hevosrakkauteni on veren- ja kodinperintöä. Koko perheemme on vahvasti mukana hevosasiassa, mutta äiti ja minä muodostamme tehokaksikon, jolle hevoset ovat kaikki kaikessa. Jännää on, että siskoni mielenkiinnon kohteet ovat täysin toisaalla.

Sarismalan varhaisimmat hevosmuistot liittyvät Etelä-Pohjanmaan sydämeen Seinäjoelle, jonka raviradan kaviouran kopseen hän kuulee vieläkin korvissaan. Ylöjärvellä Sarismaloiden naapurina on suuri hevostila kymmenine ravihevosineen. Ylväät hevoset ovat aina silmissä.

Sarismala kertoo, että hänen tärkein esikuvansa ja motivoijansa hevosten maailmaan on oma äiti.

– Tiina-äiti on sataprosenttisesti omistautunut hevosille. Tässä mielessä olen äitini tyttö. Perheemme yhteinen nimittäjä on kilpaurheilu. Meillä hiihdetään, pesäpalloillaan, kilpapyöräillään, yleisurheillaan ja ravataan. Olen perinyt hevosjutut äidiltäni. Muu kilpailuhenkisyys ja urheilullisuus ovat lähtöisin isältäni.

Sarismala korostaa, että hevonen edellyttää omistajaltaan, hoitajaltaan ja ohjastajaltaan täydellistä sitoutumista ja omistautumista.

– Hevosen kanssa toimiminen on hyvin kiitollista ja palkitsevaa. Niin ihminen kuin eläin ovat antajina ja saajina.

– Hevosen ja ihmisen välille syntyy luja luottamus, suhde on ystävyyttä ja kumppanuutta parhaimmillaan.

Sarismala sanoo, että hevonen on viisas eläin.

– En ihmettele, että esimerkiksi monet maanviljelijät kutsuvat työhevosiaan luotettavimmiksi ystävikseen.

Sarismala teroittaa, että hevonen on keskeinen osa hänen päiväänsä. Tiina-äiti vastaa perheen hevosen hyvinvoinnista ja Eveliina-tytär valmentamisesta.

Ylöjärveläinen hevosurheilun aktiivi asettaa tavoitteensa korkealle. Eveliina Sarismala iloitsee, että 2020-luvulla ajopukuun somistautunutta naista ei pidetä enää kummajaisena.

– Hankin ravikortin kuusi vuotta sitten, kun olin 22-vuotias. Silloin miehet heittivät läppää, mutta mielestäni huulenheitto oli asiallista ja tarkoitettu huumoriksi. Olen ajatellut, että raivaan omalla käytökselläni ja työlläni sijaa ja tilaa naisille ohjastajien joukkoon.

– Toki ohjastajat ovat suurimmaksi osaksi miehiä, mutta uusia naisia tulee koko ajan lisää. Ohjastaminen ei ole kiinni sukupuolesta.

Sarismala muistuttaa, että naiset ovat tulleet menestyksellisesti niin mäkihyppyyn, jalkapalloon kuin jääkiekkoonkin.

Eveliina Sarismala muistetaan SM-tason hiihtäjänä ja pyöräilijänä. Hän on omistautunut lapsuudestaan lähtien hevosten kiehtovan maailmaan. Sarismala on tuttu näky raviratsastuksesta ja kärrylähdöistä. (Kuva: Tiina Sarismala)

– Erityinen kiitos kuuluu Miia Salmiselle, joka määrätietoisesti pyörittää naisohjastajille suunnattua lady-liigaa.

Sarismalan ykkösjuttu on monté eli raviratsastus, mutta hän on vahvasti mukana myös kärrylähdöissä. Ajopukista on tullut tuttu.
– Laji merkitsee minulle ennen kaikkea rehtiä urheilua. Siihen kuuluva terve kilpaileminen on elämäni mauste. Myös montéen ja kärrylähtöihin kuuluva vauhti kiehtoo minua.

Sarismala on kuskipörssissä, josta valmentajat valitsevat hevosilleen ohjastajat. Sarismala on tyytyväinen ohjastamistilanteeseensa. Ylöjärveläinen ohjastaja haluaa tehdä hevosurheilun historiaa.

– Rakkaudestani lajiin työskentelen niin hyvin, että etenen urallani maamme naisohjastajien top-listalle. Meitä on Suomessa parisataa. Lisäksi harrastajaohjastajia on suuri joukko.

Sarismala on kiinnostunut myös kansainvälisestä toiminnasta. Hän on osallistunut Saksassa derby-raveihin, jotka ovat ohjelmassa myös tänä vuonna.

–Ohjastajan keskeinen avu on hyvä tilannetaju, Eveliina Sarismala sanoo.

Sarismala kokee olevansa omimmassa roolissaan istuessaan hevosen selässä satulassa.

– Montéssa ohjastaja ja hevonen ovat kehollisesti kosketuksissa. Tässä jos missä vauhti huumaa. Vauhti voi kuvuta jopa 50-60 kilometriin tunnissa. Kaiken a ja o on hevosen ja ohjastajan välinen yhteistyö.

– Moni ohjastaja on kertonut minulle, että kärry synnyttää ja vahvistaa turvallisuuden tunnetta. Kärry tarjoaa oman tilan. Ihmisiä kiinnostaa yleensä, millaista kärryllä on istua. Se on suhteellisen helppoa.

Sarismala muistuttaa, että kokemus kasvaa vain käytännössä. Jokainen ohjastuskerta lisää ohjastajan ammattitaitoa.

– Hevoset rutinoituvat niin monté- kuin ravikärrylähtöihin.

– Ohjastajissa on paljonkin eroja. Alalla vallitsee käsitys, jonka mukaan naiset ovat pehmeämpikätisiä.

Sarismala toteaa, että hevosissa on yksilöitä, joille joko pehmeäkätiset naiset tai ronskiotteiset miehet ovat parhaita ohjastajia.

– Tutustun ohjastamiini hevosiin muun muassa videoiden avulla. Meillä on käytössä kiitettävän laaja videokirjasto hevosten aikaisimmista lähdöistä.

– Myös valmentaja on keskeisessä roolissa. Hän pystyy antamaan faktapohjaiset ohjeet.

– Hevoseen on aina tutustuttava, ja sen luottamus on voitettava.

Sarismalan mielestä ajovitsa on mainio apuväline vain merkinantoon. Hän suosii siistejä ja hevosystävällisiä ajotapoja.

Nainen ajopukilla ei ole enää harvinaisuus Suomessa. Eveliina Sarismala työskentelee aktiivisesti sen eteen, että yhä useammat naiset rohkenesivat ohjastajiksi. Tässä Sarismala ohjastaa Moonlight Awsomea. – Tavoitteenani on päästä naisohjastajien huippukastiin. (Kuva: Satu Pitkänen)

Kuinka monta hevostyttötarinaa Suomessa onkaan? Eveliina Sarismalan mielestä jokainen uusi hevostyttö ja -poika on tervetullut ja merkittävä koko hevosharrastukselle ja -alalle. Sarismala kiittelee Teivon ravikeskusta, joka tekee valtakunnallisesti vertailtuna korkeatasoista työtä ravikoulussa. Se tavoittaa kaikenikäiset lapsista aikuisiin.

Sarismala tarjoaa koutsaus-, valmennus- ja koulutuspalveluja sekä alan kursseja.

– Kun rauta on kuuma, sitä on taottava. Olen mielelläni apuna ja tukena. Alan elinvoima kumpuaa ruohonjuuritasolta. Laji on sitä vetovoimaisempi, mitä kirkkaammin se on esillä, ja miten hyvin harrastajat viihtyvät. Moni voi löytää myös koko elämänsä aikaisen harrastuksen ja parhaassa tapauksessa ammatin.

Sarismala muistaa omasta lapsuudestaan, kuinka perheen ystäväpiiriin kuulunut ohjastaja Jorma Kontio teki häneen lähtemättömän vaikutuksen.

– Kontioilla oli raviponi. Se oli kova juttu, jännittäväkin.

Eveliina Sarismalaa koskettaa hevosten osoittama viisaus ja nöyrä palvelualttius.

– Hevonen on hieno eläin!

Sarismala on huomannut vuosikausien aikana, että hevoset aistivat ihmisten tunteet ja mielenlaadut.

– Monesti olen huomannut, että hevonen on askeleen tai ajatuksen edellä omiani. Hevonen osoittaa viisautensa herkkyydellään ja läsnäolollaan.

Sarismala tietää, että hevoset ovat pääasiassa hyväntuulisia. Jos ne irvistelevät tai tuiskivat, niihin on oikea syy.

Sarismala puhuu suomenhevosen puolesta.

– On muistettava, että suomenhevonen on raviurheilumme jalusta ja perusta.

– Suomenhevonen on uniikki hevosrotu, jonka vaaliminen on meidän suomalaisten kunnia-asia.

–Puolisoni ei ole hevosihminen, mutta hän on myös urheilija. Saan häneltä tukea hevosharrastukselleni. Iloitsen siitä, että kumppanini osoittaa aitoa mielenkiintoa lajiani kohtaan esimerkiksi seuraamalla kaikki ravilähtöni, Eveliina Sarismala kertoo.

Sarismala teroittaa, että hevosurheilun parissa työskentelevä ihminen tarvitsee aina sitoutuneen ja kannustavan taustaporukan.

Ravit liikuttavat niin ihmisiä kuin hevosia. Sarismalan mielestä kesäkausi on tervetullut, koska silloin maassamme on hevoskilpailuja monilla maakuntaraviradoilla, joilla toimintaa on vain sulan maan aikaan.

– Muun muassa Kausalassa on ravit ainoastaan helluntaina. Tapahtuma on odotettu, ja se kerää uskolliset kävijät kerta toisensa jälkeen.

Kuninkuusravit on hevosurheilun vuotuinen suuri juhla. Sarismala odottaa hetkeään, jolloin hän voisi olla ajopukilla näissä kansallisissa mittelöissä.