Keskustan asemakaava

Katselin Ylöjärven keskustan uusia asemakaavaluonnoksia. Erityinen mielenkiinnon kohteeni oli kaupungintalon viereiseltä tontilta puretun rakennuksen alueen suunnitelmat. Useimmissa ehdotuksista paikalle on suunniteltu kulttuuri- tai monitoimitaloa. Siis massiivista rakennusta.

Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan paikalle sijoitetaan väliaikainen parkkipaikka. Olen samaa mieltä Timo Halttulan kanssa (YS 12.8.2023) siitä, että mielikuvitusta ei ole käytetty alueen käytön suunnittelussa. Paikalla nykyisen työvaiheen mukaan on puolet loivaa luiskaa. Kuinkahan siihen pysäköidään auto?

Ylöjärvi, puutarhakaupunki, ansaitsee keskustaan toisenlaatuisen ratkaisun. Vieressä ovat Kirkkopuisto ja Räikän alue. Molemmat ovat hyvin hoidettuja alueita. Jos nykyinen tyhjä alue täytetään rakennuksella, katkaistaan yhteys, napanuora, näiden kahden viihtyisän puiston välillä.

Omassa tulevaisuuden näkymässäni näen paikalla Ylöjärven asukkaiden yhteisen kokoontumis- ja virkistäytymispaikan. Nykyistä kaupungintalon aukiota ja tätä uutta aluetta ideoimalla saataisiin osittain viheralueena toimiva ratkaisu. Nykyinen kaupungintalon aukio on kolkko, Eppujen patsas ja pari penkkiä. Ei ole näkynyt ihmismassoja paikalla.

Edellä mainitut kulttuuri- ja monitoitalo voidaan sijoittaa Leijan viereen. Pelastetaan ainakin osa Leijapuistoa uusilta supermarketeilta.

Mauri Jussila
Ylöjärvi