Uusia keinoja käyttöön – Kiinnijäämisen riski laittaa miettimään

Ville MäkinenViime viikolla uutisoimme Ylöjärven joka kesäisestä harmista, ilkivallasta. Tässäkin lehdessä asiasta kerrotaan. Paikkojen rikkominen ja sotkeminen on jälleen tänä kesänä ryöpsähtänyt esiin etenkin kaupungin keskustan rannoilla.

Täysin ilkivaltaa ei koskaan saatane kuriin, mutta jotain asialle kannattaisi tehdä, koska tilanne on sama vuodesta toiseen.

Aika tarkalleen vuosi sitten tällä pääkirjoituspalstalla käsiteltiin täsmälleen samaa asiaa. Silloin ehdotuksena oli työkorvaus, jossa ilkivaltaa tehnyt nuori korvaa aiheuttamansa vahingot esimerkiksi ulkoalueiden siivoamisella tai kitkemällä rikkaruohoja. Lisäksi suositeltiin kameravalvonnan lisäämistä.

Ovat keinot sitten mitkä tahansa, jotain kannattaa yrittää. Asiantuntijoiden mukaan jämäkkä puuttuminen on tehokkaampaa kuin kova ankaruus ja rangaistusten koventaminen.
Ilkivallalle saattaa olla useampi syy, mutta kovin usein ilkivallan teot liittyvät päihteiden käyttöön, virheelliseen ajattelutapaan sekä oman suuttuneen mielen hallinnan puuttumiseen. Tietenkin kaveripiirillä on iso merkitys sille, miten nuori käyttäytyy. Ja tässä yhteydessä on nostettava esiin myös kotiolot ja vanhempien suosimat kasvatustavat.

Monissa kaupungeissa on huomattu, että ilkivalta vähentyy selvästi, kun kiinnijäämiseen riski suurenee. Kun samalla kylällä joku jää kiinni ja joutuu vastuuseen teostaan, sana kiirii ja joku jättää roskiksen kaatamatta.

Saataisiinko viimeistään ensi vuodeksi lisää keinoja käyttöön ilkivallan kitkemiseksi? Koko Ylöjärven ja etenkin sen uimarantojen viihtyvyys paranisi kertaheitolla.