Kaupunkirakenteen tulevaisuus on käsillä – Se ratkaisee viihtyvyyden, elinvoiman ja taloudellisen kehityksen

Ylöjärvellä on käsillä kaupunkirakenteen ratkaisuajat. Kaupunkirakenteella on merkittävä vaikutus kaupungin imagoon ja houkuttelevuuteen. Kaupunkirakenteen muotoilu, toiminnallisuus ja visuaalinen ilme vaikuttavat ihmisten kokemukseen kaupungista ja sen vetovoimaisuuteen eri näkökulmista.

Hyvin suunniteltu ja toimiva kaupunkirakenne tarjoaa helpon pääsyn palveluihin, työpaikkoihin, liikennevälineisiin, virkistysalueisiin ja muihin tärkeisiin, kuten kulttuuri- ja vapaa-aikakohteisiin. Tehokas raitiotiehen perustuva joukkoliikenne parantaa kaupungin houkuttelevuutta palveluiden tuottamiseen ja asuinpaikkana.

Kaupunki on sellainen, miltä se näyttää eli kaupunkirakenteen visuaalisuus on imago ja viihtyvyystekijä. Rakennusten, katujen ja julkisten tilojen ulkoasu ja sijoittelu vaikuttavat kaupungin esteettiseen ilmeeseen.

Parkkialueiden rakentaminen, edes väliaikaisesti, kaupungin keskeisimmälle tontille ei ole kekseliäisyyttä korkeimmillaan kaupunkirakenteen näkökulmasta. Onneksi kyse on väliaikaisuudesta, mutta se voi silti kestää vuosia.

Hyvin suunniteltu kaupunkirakenne voi tarjota kauniita ja harmonisia ympäristöjä, joissa on viihtyisää oleskella. Esimerkiksi suojellut metsät, vehreät puistot, historialliset rakennukset ja tyylikkäät kaupalliset alueet luovat positiivisen mielikuvan kaupungista. Kaupunkitilan kauneus ja viihtyisyys vaikuttavat ihmisten kokemukseen ja tekevät kaupungista houkuttelevamman matkailijoiden, sijoittajien ja asukkaiden silmissä.

Kaupunkirakenne ratkaisee viihtyvyyden, elinvoiman ja taloudellisen kehityksen. Kaupunkirakenteen johtaminen on kasvutavoitteisen kaupungin painavin posti. Toivon juuri valitulle kaupunkirakennejohtajalle Jukka Nurmelle menestystä kaupunkimme kasvattajana. Kaupungin kohtalo on paljon kaupunkirakennejohtajan käsissä.

Tehokas ja houkutteleva kaupunkirakenne edistää taloudellista kasvua ja houkuttelee yrityksiä sekä investointeja. Esimerkiksi keskustan tiivis ja monipuolinen rakennuskanta, jossa on asuin-, kulttuuri ja vapaa-aika- sekä liikekiinteistöjä, houkuttelee asukkaita, yrityksiä ja luo työpaikkoja.

Hyvin suunnitellut julkiset tilat ja tapahtumapaikat, motivoivat kolmannen sektorin aktiivisuutta ja houkuttelevat kulttuuritapahtumia ja matkailijoita, mikä lisää kaupungin elinvoimaisuutta ja yleistä toimeliaisuutta.

Kaupunkirakenne on alustaratkaisu kaupungin imagon ja houkuttelevuuden muodostumisessa. Meneillään oleva keskustan ideakilpailu arkkitehtitoimistoille on Ylöjärven ehkä kaikkien aikojen tärkein akti tulevaisuuden tekemisessä.

Tulevaisuus ei ole jotain, joka tapahtuu, vaan siitä tulee sellainen kuin siitä tehdään. Ideakilpailun ratkettua kuntapäättäjien rohkeutta mitataan suunnitelmien toimeenpanossa. Kulttuurin monitoimitalolle on varmasti hyvä paikka katsottuna.

 

 

 

Timo Halttula
Vihreät