Kujanpään seiväskunto hyvässä nousussa – Vähäkoski uudelle metriluvulle

Vuorentaustalaislähtöinen seiväshyppääjä Urho Kujanpää onnistui viime viikolla Joensuun GP-kilpailuissa mainiosti hypättyään voittotuloksekseen 560. Tapojensa mukaan hän ylitti sen kolmannella yrityksellään.

Tulos on kotimaan tämän kesän kärki ja nousee Kujanpään kaikkien aikojen listalla nelostilalle. Parhaimmillaan hän on ylittänyt hallissa 566 ja ulkona 565. Seuraavaksi Kujanpää korotutti riman 572:een, mutta siitä yli ei enää menty.

Urho Kujanpää voi keskittyä hyvillä mielin parin viikon harjoitusjaksolle ennen kauden pääkilpailuja. (Kuva: Hannu Kujanpää)

Neljä päivää myöhemmin olivat vuorossa Oulun GP-mittelöt, joissa Urho ylitti kahden muun hyppääjän tavoin 530, mutta koska niin se kuin aloituskorkeus 500 vaativat täydet kolme hyppyä, sijoitukseksi tuli kolmas.

– Joensuussa tuli useita hyviä hyppyjä, mutta sen kilpailun ehkä suurin anti kuitenkin oli se, että nautin kunnolla hyppäämisestä, Kujanpää puntaroi.

– En ehtinyt kunnolla palautua Joensuun kovia tehoja vaatineista hypyistä, eivätkä tuuletkaan olleet Oulussa niin hyvät, hän vertaili.

Seuraavaksi Kujanää keskittyy pari viikkoa harjoittelemaan, puolustaa mestaruuttaan Lahden Kalevan kisoissa ja lähtee universiadeihin Kiinan Chengduun. Elokuun loppupuolella Budapestissa pidettäviin MM-kilpailuihin hän on rankingin nykytilanteen sijalta 26 menossa, mutta varmaa se ei ole.

– Kymmenkunnan hyppääjän pitäisi mennä ohitseni, eli hyvältä näyttää, mutta voihan sieltä nousta miehiä suoralla tulosrajalla 581 tai nykyistä enemmän pinnoja antavilla kilpailuilla, Kujanpää arvioi.

Hän ei ole kesälläkään päässyt turhan usein samalle kentälle valmentajansa Rauli Pudaksen kanssa, mutta kahden ammattimiehen yhteistyö on toiminut videoiden välitykselläkin. Uusittu juoksutekniikka toimii koko ajan paremmin ja tuottaa tehoa hypyn alkuvaiheeseen.

Vähäkoski hyvässä kiekkovireessä

Tampereen Urheilijat -38:aa edustava ylöjärveläinen kiekonheittäjä Anni Vähäkoski nakkasi Nokialla ennätyksensä ja siirtyi samalla uudelle metriluvulle tuloksellaan 47,01.

Vähäkosken viime heinäkuussa Kankaanpäässä heittämä entinen ennätys parani 77 senttiä, kun hän sijoittui toiseksi Uudenkaupungin Kenttä-Karhujen 42-vuotiaalle Pauliina Aallolle 1,61 metriä hävinneenä.

Ennätysheiton lisäksi Vähäkosken sarjaan mahtuivat lukemat 43,87 ja 43,83, joten kunto on nousussa kauden tärkeimpien kilpailujen alla.
Vähäkoski nousi Kalevan kisojen rankingissa 18:nneksi eli pääsee näillä asetelmilla mukaan SM-mittelöihin Lahdessa kahden viikon päästä.

Viime kesänä Vähäkoski putosi ensimmäisenä Kalevan kisojen finaalista sijoituttuaan karsinnan 11:nneksi. Sen sijaan 22-vuotiaiden SM-ringistä heltisi pronssimitali, jota Vähäkoski lähtee puolustamaan elokuussa Ratinassa.