Ensi sunnuntaina juhlistetaan vuonna 1894 hankittujen Kurun kirkon urkujen restaurointia. Uruilla on mielenkiintoinen historia.
Kurun kirkon urut tilattiin Kangasalan urkutehtaalta ja urut rakensi Bror Axel Thulé. 11-äänikertaiset urut maksoivat 7 400 markkaa. Tämän päivän hinnaksi muutettuna se olisi noin 42 900 euroa. Urut ovat säilyneet muuttamattomana. Vastaavia urkuja on Suomessa enää kolmet.
Urut olivat pitkään pois käytöstä ja kirkossa soitettiin digitaalisilla uruilla. Urut restauroitiin vuonna 2013, jolloin urkujen sisälle sijoitettiin uusi puhallin, ilmakanavat uusittiin, vaurioituneet pillit kunnostettiin ja ilmalaatikot korjattiin.
Urut on sijoitettu pääoven yläpuolella olevalle parvelle, joka rakennettiin urkujen hankintavuonna. Urkujen julkisivu on valkoinen ja koristeet on kullattu. Urkujen soittaja istuu kirkkoon päin.
Urkujen tekniikka on osittain mekaaninen, osittain pneumaattinen. Jokaisella urkujen pillillä on oma soittoventtiilinsä. Kun kosketinta painetaan, nämä aukeavat hieman eri aikaan. Tämä antaa äänikertayhdistelmille hämyisää sävyä. Urkujen äänikertamäärä on pieni, mutta koska soinnin ytimen vaatimat äänikerrat ovat mukana, urut soivat kuin suuret urut.
Urkujen kunnostamisen kunniaksi Kurun kirkossa järjestetään ensi sunnuntaina juhlakonsertti kello 15–16. Urkukonsertin keskeisiä teemoja ovat juhla ja rukous. Konsertissa nuoren polven urkutaiteilija Irina Vavilova soittaa suomalaisen ja ranskalaisen urkukirjallisuuden helmiä.
Lähde: Sibelius-Akatemian virtuaalikatedraali