Ylöjärven imago ja houkuttelevuus – Ylöjärvellä säteilee poliittisen luottamuksen puute

03.07.2023 07:00

Imagon kehittäminen voi perustua useisiin tekijöihin, kuten luonnonsuojelualueisiin, monimuotoisuuteen ja yhdenvertaisuuteen sekä poliittiseen luottamukseen.

Luonnonsuojelualueet tarjoavat kaupungeille arvokkaan mahdollisuuden vahvistaa imagoaan. Nämä alueet tarjoavat paikan luonnonkauneuden ja rauhan kokemiselle kaupungin sisällä. Ne luovat viihtyisän ja terveellisen ympäristön, joka houkuttelee sekä asukkaita että matkailijoita. Luonnonsuojelualueet tarjoavat mahdollisuuksia ulkoiluun, retkeilyyn ja muuhun luontoon liittyvään aktiviteettiin, mikä parantaa elämänlaatua.

Lisäksi luonnonsuojelualueet edustavat kaupungin sitoutumista ympäristönsuojeluun ja kestävään kehitykseen. Ne voivat symboloida kaupungin vastuullisuutta ja ympäristötietoisuutta, mikä luo myönteistä imagoa. Luonnonsuojelualueet houkuttelevat ympäristötietoisia asukkaita, matkailijoita ja yrityksiä, jotka arvostavat kestävää elämäntapaa ja ympäristönsuojelua. Ylöjärven hallinnon käsitys luonnonsuojelusta on äärinuiva. Tästä esimerkkinä kaupunginhallituksen nihkeä suhtautuminen Seitsemisen-Helvetinjärven välisen alueen suojeluun, jonka päätöksenteon perusteena oli kurulaisen metsäoppilaitoksen väkeen kuuluvien mielipidekirjoitus.

Monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden edistäminen kaupungissa voi vaikuttaa positiivisesti kaupungin imagoon useilla tavoilla. Monimuotoisuuden korostaminen viestii kaupungin avoimuudesta eri kulttuureille, ihmisille ja näkemyksille. Tällainen monimuotoisuus luo rikkaan palvelu- ja kulttuuritarjonnan, joka houkuttelee matkailijoita, taiteilijoita ja kulttuurin harrastajia.

Monimuotoisuus myös edistää innovaatioita ja luovuutta. Erilaiset taustat, osaamiset ja näkökulmat voivat johtaa uusiin ideoihin ja ratkaisuihin, mikä voi vahvistaa kaupungin mainetta innovaatioiden keskuksena. Monimuotoisuuden edistäminen työpaikoilla ja kaupungin palveluissa lisää asukkaiden tyytyväisyyttä ja sitoutumista kaupunkiin.

Yhdenvertaisuuden edistäminen parantaa kaikkien asukkaiden mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa kaupungin kehittämiseen. Tällainen osallistuminen ja vaikuttaminen vahvistavat yhteisöllisyyttä ja luottamusta kaupungin instituutioihin. Tästä esimerkkinä käynnissä oleva keskusta-alueen arkkitehtikilpailu.

Ylöjärvellä säteilee poliittisen luottamuksen puute. Se heijastuu kaupungin imagoon negatiivisesti. Epäluottamus ja poliittinen epävakaus voivat saada yritykset välttämään investointeja kaupunkiin ja asukkaat harkitsemaan muuttoa muualle. Lisäksi negatiivinen julkisuus ja maineen heikentyminen vaikuttavat kaupungin houkuttelevuuteen.

Aiheet tähän tekstiin valikoituvat ajankohtaisuuden perusteella. Kaupungin imagoon liittyviä tekijöitä on kosolti muitakin. Lisäksi mainituilla aiheilla on myös muita kuin imagoarvoja. Ne ovat pääsääntöisesti vielä painavampia. Imagoa miettiessä kannattaa muistaa, että se määritellään aina ulkoa käsin. Kaupunki ei voi tehdä imagostaan päätöstä.

Timo Halttula
Vihreät