Ylöjärven tiekirkko-oppaana häärii viime kesältä tuttu nuorimies – ”Mitä ikinä tekee, on tärkeää tehdä se hymyssä suin”

Ylöjärven tiekirkko avautui maanantaina ja on avoinna joka arkipäivä kello 11–17. Tiekirkko-oppaana toimiva Leevi Päivinen odottaa tapaavansa kirkossa mielenkiintoisia ihmisiä.
Leevi Päivinen on jo toista kesää Ylöjärven tiekirkko-oppaana. Ennen kirkon avautumista Päivinen on tehnyt markkinointityötä seurakunnalle. Tulevaisuudessa hän toivoo pääsevänsä ulkomaille pelaamaan futsalia. (Kuva: Eero Jauhiainen)

Ylöjärven tiekirkko avautui vierailijoille maanantaina 26.6. Tiekirkossa oppaana toimii jo toista kesää paikallinen nuorimies Leevi Päivinen, 21, joka sai viime kesänä työstään paljon kiitosta.

– Varsinkin monet vanhemmat ihmiset pitivät sosiaaliseen mediaan tekemistäni lyhyistä videoista, joissa mainostin tiekirkkoa ja kerroin kirkon historiasta, Päivinen kertoo.

Viime kesänä tiekirkko-oppaan kesätyöpaikan saamisessa auttoi Päivisen tausta isosena ja sitä kautta saadut kontaktit seurakunnassa. Tälle kesälle työpaikka löytyi samasta osoitteesta hyvin menneen viime kesän ja talvella seurakunnalle tehdyn sosiaalisen median markkinointikampanjan ansiosta.

Markkinointi on ollut osa hänen toimenkuvaansa myös koko kesäkuun alun.

– Olen tehnyt nyt sosiaalisen median julkaisuja ja mainoksia. Siinä on ollut muutos viime kesään verrattuna, että nyt olen tehnyt enemmän graafista suunnittelua mainoksiin.

Markkinointi on Päiviselle tuttua opiskeluiden kautta.

– Juuri täyttyi kolmas vuosi Tampereen ammattikorkeakoulussa, jossa opiskelen kansainvälistä liiketoimintaa.

Yllätysvieraita Italiasta

Ylöjärven tiekirkko on auki noin kuukauden välillä 26.6.–28.7. joka arkipäivä klo 11–17. Tuona aikana opas on kirkossa paikalla, mutta mitä tiekirkko-oppaan toimenkuvaan kuuluu?

– Kuka tahansa saa tulla käymään tiekirkossa, joten vastuullani on ottaa vieraita vastaan. Lisäksi opastan vierailijoita ja kerron heille kirkon historiasta. Mutta totta kai kirkkoa voi myös halutessaan tulla katsomaan vapaasti ihan ilman mitään opastusta.

Ylöjärven tiekirkko on avoinna vieraille 26.6.-28.7. joka arkipäivä kello 11-17. Kirkossa voi käydä opastetulla kierroksella tai vain katselemassa ilman erillistä opastusta. (Kuva: Hanna Arkko)

Päivinen toivoo kesän olevan yhtä kiinnostava kuin vuosi sitten. Hän pitää työssä siitä, että joka päivä on erilainen, ja että tiekirkko-oppaana pääsee tapaamaan erilaisia ihmisiä.

– Esimerkiksi viime kesänä täällä tuli käymään italialainen pariskunta, joka oli pyöräillyt tänne Lapista. En odottanut törmääväni täällä italialaiseen pariskuntaan, mutta pidin heille sitten kirkkokierroksen englanniksi.

Tekemistä myös lapsille

Viime kesänä kirkossa vieraili myös paljon lapsiperheitä. Tuolloin vanhemmat olivat kiinnostuneita kirkko-opastuksista, mutta lapsilla ei ollut kirkossa kovin paljon tekemistä. Sen vuoksi opas on tänä vuonna osannut varautua lapsiperheiden vierailuun.

– Tein tällaisen etsintäpelin, jossa laitan tiekirkon kirjaimet eri puolille kirkkoa. Lapset voivat etsiä kirjaimet ja tuoda ne oikeille paikoilleen. Palkinnoksi he saavat esimerkiksi tikkareita tai jäätelöä tai jotain muuta. En ole vielä päättänyt mitä, Päivinen kertoo.

– Tämän etsintäpelin avulla lapsillakin on jotain tekemistä. Samalla he pääsevät pelin avulla tutustumaan kirkkoon ja näkemään eri paikkoja, hän jatkaa.

Päivisen mukaan tiekirkossa kannattaa vierailla, mikäli kirkon historia kiinnostaa, tai jos haluaa päästä tutustumaan kirkkoon tavalla, joka ei tyypillisesti ole mahdollista.

– Täällä voi päästä käymään esimerkiksi parvella ja sakastissa, joihin ei muuten normaalisti pääse.

– Lisäksi jos tulee oikeaan aikaan, niin saatan pitää täällä omaa konserttia. Hyvän akustiikan takia tykkään laulaa täällä. Laulaminen on muutenkin kivaa ja teen sitä aina, kun on mahdollista, mutta ensisijaisesti olen kuitenkin urheilumiehiä.

Tiekirkko-opas Leevi Päivinen on tänä vuonna askarrellut tekemistä myös lapsille. Päivisen tekemässä etsintäpelissä etsitään kultaisia kirjaimia. (Kuva: Eero Jauhiainen)

Futsalilla ulkomaille

Kysymykseen työn ulkopuolisista aktiviteeteista Päiviseltä tulee vastaus nopeasti.

– Vapaa-ajalla lähinnä treenaan.

Treenaamisella hän viittaa jalkapalloon ja futsaliin, joista jälkimmäinen on hänen ykköslajinsa. Kesällä se on kuitenkin tavallista pienemmässä roolissa.

– Tällä hetkellä treenejä on vain kolme kertaa viikossa, koska futsalkausi loppui juuri. Omatoimisesti harjoittelen kuitenkin vähintään kerran päivässä.

Aiemmin hän pelasi myös jääkiekkoa 14 vuotta, mutta lopulta futsal vei talviharjoittelussa voiton. Eikä se ole Päiviselle vain mikä tahansa harrastus.

– Futsalissa tavoite on päästä ihan ulkomaille asti pelaamaan.

Lyhyen tähtäimen tavoite Päivisellä on kuitenkin saada käynnissä olevat opinnot päätökseen. Toistaiseksi opintoihin kuuluva työharjoittelu on hänellä vielä suorittamatta ja yksi vaihtoehto on suorittaa se jatkamalla töitä seurakunnalla jouluun asti, mutta mitään ei ole vielä lyöty lukkoon.

Tavoitteissaan Päivistä vie eteenpäin positiivinen elämänasenne, mikä näkyy kaikessa hänen tekemisissään, oli kyse sitten työstä, opinnoista tai urheilusta. Hän toivoo asenteen vaikuttavan positiivisesti muihin myös tänä kesänä.

– Mielestäni elämässä kuuluu pitää hauskaa. Mitä ikinä tekee, on tärkeää tehdä se hymyssä suin. Silloin pystyt tekemään asioista muillekin kivoja, kun itse nautit siitä mitä teet. Jos esimerkiksi olen itse täällä kirkossa iloisin mielin, niin uskon, että muidenkin on silloin mukavampi vierailla täällä.