Partiolippukunta Ylöjärven Otava täyttää 70 vuotta – Juhlaleirillä pääosassa yhteisöllisyys

22.06.2023 13:00

Ylöjärven Otavan juhlaleirillä opittiin erikoistaitoja ja arkisempia askareita. Leirillä tärkeintä on tehdä asioita yhdessä, eikä kenenkään tarvitse pärjätä yksin.
Ulvilan köysipunomon Anna-Carita Alho (oik.) opetti partioleiriläisille köydenpunontaa. (Kuva: Eero Jauhiainen)

Maanantaina 12.6. Vaakaniemen leirialueella harjoitellaan köydenpunontaa. Punonta on osa 7.6. alkaneen Ylöjärven Otava tyttölippukunnan Aamurusko-partioleirin ohjelmaa.

Tänä vuonna Ylöjärven Otavan kesäleirillä on erityinen merkitys: lippukunta täyttää 70 vuotta. Nimensä lippukunta on saanut siitä, että aluksi tyttöjä oli mukana yhtä paljon kuin tähtiä Otavassa. Nykyään jäseniä on jo noin 200.

Leirinjohtaja Minna Kaikkosen mukaan lippukunnan 70-vuotinen historia näkyy jo juhlaleirin nimessä, sillä Otavalla on ollut 50-luvulla Aamurusko-niminen vartio. Kaikkonen kertoo, että vuosikymmenten takaisten perinteiden mukaan tänä vuonna leirille on myös muodostettu partiolaisten vartiot.

– Vartioita on käytetty ennen enemmän, mutta viime vuosina se on jäänyt vähän pois. Tällä leirillä meillä on kuitenkin vesi-, puu- ja siisteysvartiot, joilla on omat tehtävänsä. Esimerkiksi vesivartio huolehtii, että on juoma- ja tiskivettä, puuvartio pitää huolen, että hellassa riittää puita ja sauna lämpiää.

Lippukunnanjohtaja Emmi Vuojolainen tarkentaa tehtävien jakamisen periaatetta.

– Tietysti aina on ollut eri tehtäviä, mutta yleensä ei olla näin selkeästi jaettu tietyille leiriläisille tiettyjä tehtäviä vuorotellen, Vuojolainen kertoo.

– Tärkeintä askareissa on kuitenkin yhdessä tekeminen, yksin ei tarvitse pärjätä, Kaikkonen jatkaa.

Leirinjohtaja Minna Kaikkosen (vas.) ja lippukunnanjohtaja Emmi Vuojolaisen mielestä partiossa parasta on yhteisöllisyys eri ikäisten ihmisten kesken. (Kuva: Eero Jauhiainen)

Elämyksiä, kokemuksia ja uuden oppimista

Partioleirillä keskeistä on myös luonnossa liikkuminen ja uusien taitojen oppiminen. Kaikkosen mukaan lasten luonnossa oleminen on kaupunkilaistumisen myötä yhä harvinaisempaa ja sen vuoksi partiolla on iso rooli luontosuhteen kehittämisessä ja ylläpitämisessä.

– Kyllä se on tärkeää, että lapset saavat täältä luontokokemuksia, ja että he oppivat selviytymään luonnossa. Jo tällaiset leiriolosuhteet tekevät paljon, koska täällä lapset keksivät tekemistä ilman älypuhelimia, sanoo Kaikkonen.

– Lapset ovat esimerkiksi leikkineet täällä yhdessä erilaisia leikkejä, pelanneet korttia teltassa, ja on tänne rakentunut pihalle myös tuollainen perinteinen käpylehmäfarmi, Vuojolainen tarkentaa.

Itse punotusta köydestä askarrellaan vielä avaimenperiä. (Kuva: Eero Jauhiainen)

Partioleirillä on luonnollisesti ollut myös ohjattua toimintaa, kuten käynnissä oleva köydenpunonta, jota partiolaiset pääsevät vuorollaan harjoittelemaan. Vajaan viikon aikana leirillä on myös ehditty suunnistaa, nikkaroida laivoja, kokkailla, viettää vierailupäivää ja jopa rakentaa vesistön ylittämiseen soveltuva pressulautta.

Ohjaajien mukaan nuorimmat lapset saavat partiossa uusia kokemuksia ja elämyksiä uuden oppimisesta. Vanhemmat partiolaiset pääsevät puolestaan opettamaan osaamiaan asioita nuoremmille.

– Pienimmille on tärkeää, että he pääsevät tekemään asioita itse. He saavat kokeilla ja onnistua. Esimerkiksi heille jo itse tiskaaminen on elämys, Vuojolainen kertoo.

Itse tekeminen myös opettaa.

– Kovin moni lapsi ei tee kalakeittoa edes kotona, mutta täällä he tekevät sitä retkikeittimellä metsässä, Vuojolainen jatkaa.

Ylöjärven Otavan Tarpojavartioon kuuluvat Sini Uusi-Niemi (vas.), Peppi Kevin, Janette Korpela ja Peppi Kilpi luottavat partiossa oppimiinsa selviytymistaitoihin. (Kuva: Eero Jauhiainen)

Maailmanlopun selviytyjät

Leirin johtajien tapaan myös partiolaisille itselleen yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen ovat partiossa tärkeitä. Otavan 12–14-vuotiaista koostuvaan Tarpojavartioon kuuluvat Peppi Kilpi, Janette Korpela, Peppi Kevin ja Sini Uusi-Niemi sanovatkin partiossa parasta olevan leirit, kaverit ja vaellukset.

Käynnissä olevalla 70-vuotisjuhlaleirillä mukavinta ovat puolestaan olleet perinteiset kesäaktiviteetit ja yhteistoiminta.

– Kivointa on ollut saunominen ja uiminen. Saunassa on tosi kivaa jutella kavereiden kanssa ja rentoutua pitkän leiripäivän jälkeen, sanoo Peppi Kilpi.

–  Ja leiriolympialaiset olivat tosi kivat, varsinkin saappaanheitto, jatkaa Janette Korpela.

Leiriläisiltä saa kiitosta myös vierailupäivä, jolloin lasten vanhemmat pääsivät vierailemaan leirillä. Vierailupäivänä paikalla oli yli 50 vierasta.

Hauskojen leiriaktiviteettien ohella partiolaiset pitävät tärkeinä harrastuksen tuomia oppeja. Partiossa tutuiksi tulleet selviytymistaidot ovat leiriläisten mielestä tarpeellisia monissa tilanteissa, ja tietysti myös pahimmissa mahdollisissa olosuhteissa.

– Jos tulee maailmanloppu, niin voi selviytyä pidempään kuin muut, kun osaa pystyttää teltan ja sytyttää tulen, Kilpi nauraa.