Ammatillinen koulutus sopii käytännönläheisyyttä arvostavalle opiskelijalle – ”En nähnyt itseäni lukiossa opiskelijana kirjojen kanssa”

10.06.2023 14:00

Yleissivistävä lukio on edelleen toisen asteen koulutukseen siirtyvän nuoren ensisijainen valinta. Tredun ammattiopistosta vastavalmistunut kertoo, miksi valitsi mieluummin ammatillisen koulutuksen.
Eero Uusitalo arvosti ammattiopistossa nopeaa työllistymistä ja käytännönläheistä opetusta. (Kuva: Eero Jauhiainen)

Lukio on tyypillisesti ollut peruskoulun jälkeen ensisijainen jatko-opiskelupaikka. Ero ammattikouluun ei kuitenkaan ole kovin suuri. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa peruskoulusta valmistuvista noin 53 prosenttia menee lukioon ja vajaa 41 prosenttia ammatilliseen koulutukseen.

Useimmille nuorille valinta lukion ja ammattikoulun välillä on elämän ensimmäisiä suuria päätöksiä. Yleissivistävän lukion on tyypillisesti nähty avaavan enemmän ovia korkeakoulututkintoihin. Ammattiopiston kautta puolestaan matka työelämään on tyypillisesti lyhyempi.

Juuri nopeampi siirtyminen työelämään ja käytännönläheisempi opiskelu aikanaan vaikuttivat Tredun Ylöjärven Pallotien toimipisteestä kone- ja tuotantotekniikan alalle valmistuneen Eero Uusitalon, 18, opiskelupaikan valintaan.

– Minulle oli aika selvää mennä ammatilliseen koulutukseen. Olin kuullut, että ammattioppilaitoksessa myös opintojen aikana voi tehdä töitä ja päästä samalla tienaamaan, Uusitalo kertoo.

– En nähnyt itseäni lukiossa opiskelijana kirjojen kanssa. On se varmaan asennekysymyskin, koska olisin siellä varmasti pärjännytkin, mutta näin itseni enemmän käytännön töissä ammattikoulussa, hän jatkaa.

Tredun Pallotien toimipiste sijaitseen Koulutuskeskus Valon tiloissa. Samassa yhteydessä toimii myös Ylöjärven lukio, mikä helpottaa kaksoistutkinnon suorittamista. (Kuva: Hanna Arkko)

Opintoala oman kiinnostuksen mukaan

Uusitalo on tämän kevätlukukauden valmistujia, mutta tarkalleen ottaen hän valmistui jo helmikuussa.

– Ammattiopistossa on ollut tapana, että jos on kesällä ollut oman alan töissä, niin se lyhentää valmistumisaikaa.

Toiveidensa mukaisesti Uusitalo on päässyt työskentelemään opintojen aikana enemmänkin.

– Työllistyin työharjoittelun kautta jo opintojen aikana. Toisen vuoden keväällä aloitin työt, olin töissä keväästä syksyyn. Sitten vaihdoin työpaikkaa, jossa olin viime syksystä jouluun asti ja sen jälkeen tulin kouluun suorittamaan opinnot loppuun.

Kone- ja tuotantotekniikan alalla on Uusitalon mukaan hyvin töitä. Alan työtilanne ei kuitenkaan ollut hänelle vaikuttava tekijä opintoalaa valittaessa, vaan valintaan vaikuttivat ensisijaisesti omat kiinnostuksen kohteet.

– Eniten kiinnosti, että saa työskennellä koneiden parissa ja esimerkiksi pohtia, että missä se vika on. Olen maatilalta kotoisin ja olen touhuillut koneiden parissa pienestä pitäen.

Ovet auki korkeakouluun

Ammattiopisto on ollut Uusitalolle onnistunut valinta. Hän kertoo opetuksen olleen käytännönläheistä ja juuri sellaista kuin oli toivonutkin.

Ammatillisen koulutuksen valinta ei myöskään ole sulkenut ovia korkeakouluun, koska pian alkavan asepalveluksen jälkeen Uusitalo aikoo syventää ammatillista osaamistaan.

– Sain opiskelupaikan Seinäjoen ammattikorkeakoulusta, joten sinne olisi tarkoitus mennä armeijan jälkeen opiskelemaan konetekniikan insinööriksi.