Lomalompakko tyhjä? – Ei haittaa, kaikki kiva ei ole kallista ainakaan Ylöjärvellä

Kun lomalompakko huutaa tyhjyyttään ja lapset valittavat, että on tylsää, ovat hyvät neuvot kalliit – paitsi että tällä kertaa ne ovat ilmaisia. Ylöjärvellä on paljon kivaa kesätekemistä pikkurahalla tai maksutta.

40 leikkipuistoa, 13 uimarantaa ja lukemattomat lähimetsät ovat ylöjärveläisen lapsiperheen pelastus, kun seinät kaatuvat päälle ja rahat ovat vähissä. Kesän mittaan sekä lapset että vanhemmat kaipaavat kuitenkin uusia ideoita ja ikäistään seuraa, joita ei välttämättä lähileikkipaikoilta löydy.

Lähimetsät ja Pikku-Ahvenisto ovat mukavia retkikohteita. Kuva: Sofia Ahvenainen / Ylöjärven kaupunki

Silloin kannattaa kurkistaa nettiin ja someen: Ylöjärven kaupungin tapahtumakalenterista ja seurakunnan Mukulamenoa-somesta löytyy tekemistä lähes kesän jokaiselle päivälle.

Lapsiperheiden viikko-ohjelma keskittyy kesällä museoihin. Ylöjärven museo Hietasmäessä on oikea suunta tiistai-, keskiviikko- ja torstaiaamuisin 6. kesäkuuta alkaen. Tiistaisin ja keskiviikkoisin tarjolla on satutuokiot ja torstaisin satujumppaa.

Keskiviikon satutuokion aikana aikuisille on liikkuvuutta kehittävä ja rentouttava kehonhuoltojumppa – tekee hyvää kelle tahansa mutta etenkin lasten kanssa kotona kesää viettävälle äidille tai isälle.

Kunnon hulinaa kaipaavien kesän kohokohta on Mökkirokki heinäkuun lopussa. Räikänpuistossa esiintyvät Kengurumeininki, Jenni Mustajärvi, Uniklubi ja Kuumaa. Tapahtuma on maksuton, ja Räikkään voi tulla omien eväiden kera piknikille kuuntelemaan musiikki ja tapaamaan kavereita.

Lasten museopäivää vietetään Kurun ulkomuseolla 5. heinäkuuta. Tapahtuma polkaistaan käyntiin satujumpalla, jonka jälkeen eläydytään entisajan elämään ja askarrellaan pieni lelu luonnonmateriaaleista. Kello 17 nähdään vielä nukketeatteri Hupilaisen Lumottu metsämökki -esitys.

Kurun museolla satujumpataan taas 7. heinäkuuta, ja Kuru-viikon lastenjuhla 18. heinäkuuta kutsuu sekin museolle. Kädentaitopajat alkavat kello 14, parin tunnin päästä diskoillaan Kurun urheilutalolla ja alkuillasta museolla esiintyy vielä lastenmusiikkiorkesteri Loiskis.

Ylöjärven kaupungin kulttuuri- ja markkinointituottaja Leila Gröndahl vinkkaa, että lapset voivat Kurussa osallistua myös Keihäslahden näyttelytalossa pidettäviin Kirjat kiertoon-, Nauha ja nyöri- sekä nukketyöpajaan.

– Esimerkiksi nukketyöpajassa riittää, että osaa tehdä solmun ja rullata kangasta. Edes saksia ei ole pakko käyttää, Gröndahl vakuuttaa.

– Taidenäyttelyynkin voi hyvin tulla myös lasten kanssa. Kuru-viikolla Keihäslahden näyttelytalolla on Tuija Sirosen keramiikkanäyttely, jonka teokset ovat tosi hauskoja. Uskon, että ne ovat myös lasten mieleen.

Mökkirokissa on mukava piknik-meininki. Tänä vuonna lapsille esiintyy Kengurumeininki. Kuva: Annastiina Airaksinen / Ylöjärven kaupunki

Liikunta tekee hyvää kaikenikäisille. Koko perhe pääsee liikkumaan yhdessä keskiviikkoisin Ylöjärven Urheilutalon palloiluhallissa PerheSporttis-vuorolla. Temppuradat ja palloiluhallin välineet houkuttelevat kokeilemaan monenlaista liikuntaa. Heinäkuussa PerheSporttikset järjestetään myös Kurussa ja Viljakkalassa.

Olennainen osa lasten kesänviettoa on uimakoulu. Alkeis- ja alkeisjatkouimakoulut pidetään kesäkuussa uimahallissa ja heinäkuussa rannoilla Räikässä, Kurun Hevossaaressa ja Viljakkalan Paijalan rannassa. Uimakouluihin pitää ilmoittautua, mutta liikuntatoimesta kerrotaan, että halliryhmiinkin on vielä tilaa. Hallissa neljän kerran uimakoulu maksaa 30 euroa, rannoilla 15 eurolla saa viisi opetuskertaa.

Pappilan perhetalon puutarha on ollut lapsiperheiden kohtaamispaikka jo muutamana kesänä. Tänäkin vuonna kesäkuun arkipäivät voi juhannukseen asti viettää Pappilan kesäpihalla aamuyhdeksästä iltapäivään asti ja tiistaisin iltaseitsemään.

Kesäpihalle tullaan yhdessä vanhempien kanssa, mutta lapsille on siellä muitakin leikittäjiä ja viihdyttäjiä. Seurakunnan lastenohjaajat ja isonen järjestävät ohjelmaa lapsille.

– Pappilan kesäpihalta löytyy kavereita ja juttuseuraa sekä lapsille että vanhemmille. Tiedossa on ainakin muskarihetkiä, kepparikisoja, vilttikirppis ja Supersamin vierailu, varhaiskasvatuksen ja perhetyön koordinaattori Mirja Kairavuo kertoo.

Pappilan kesäpihan päivän ohjelma julkaistaan sosiaalisen median Mukulamenoa-sivuilla viimeistään edellisenä päivänä. Sieltä voi siis illalla kurkistaa, millaista touhua seuraavana päivänä olisi tarjolla.

Kesäpihalla toimii myös kahvila, josta voi ostaa pikkurahalla makeaa ja suolaista purtavaa. Paikalle saa kuitenkin tulla myös omien eväiden kanssa.

Niille, joita musiikki kiinnostaa, seurakunnan tapahtumakalenterista löytyy Puistogospel Kurun kirkon pihalla 17. kesäkuuta. Siellä muskari-Maria laulattaa lapsia ulkona heti tapahtuman alkaessa. Yleistä mukavaa yhdessäoloa, kokko ja lasten omaa ohjelmaa on tarjolla Lempiäniemen leirikeskuksen juhannusjuhlassa. Seurakuntakeskukselta on maksuton bussikuljetus Lempsuun, jossa seurakunta tarjoaa kakkukahvit. Leirikeskuksessa on myynnissä makkaraa, mutta tähänkin tilaisuuteen saa tulla myös omien makkaroiden kera.

Kun menoa ja meininkiä on ollut tarpeeksi, on hyvä tasapainottaa tilannetta lähtemällä luontoon. Jos helposti saavutettava Pikku-Ahvenisto, satumainen Tiitiäisen metsä ja Ylöjärvi retkelle -karttapalvelu ovat vielä outoja tuttavuuksia, ne kannattaa ottaa tänä kesänä lasten kanssa haltuun.

Kun helle hellii liikaakin, paahtavaa kuumuutta voi paeta ilmastoidun kirjaston viileyteen. Musikaalinen perhe varaa pääkirjasto Leijasta äänitys- ja soittotilan ja tekee siellä lasten kanssa omat kesähitit. Kitarat, basso, rummut ja kosketinsoitin sekä miksaus- ja äänitysohjelmat mahdollistavat ammattimaisen tekemisen. Studion ikäraja on 12 vuotta, mutta sitä nuoremmatkin pääsevät musisoimaan aikuisen kanssa. Varaukseen tarvitaan kirjastokortti.