Tredun Metsätien toimipisteestä valmistutaan suoraan metsätöihin – silti vain noin kolmasosa jää alalle

05.06.2023 14:00

Metsäkoneen kuljettajille on töitä hyvin tarjolla, mutta itsenäinen ja vaativa työ ei sovi kaikille. Myös tänä keväänä valmistuneista kuljettajista osa siirtyy muille aloille.
Tredun Metsätien toimipiste- ja koulutuspäällikkö Mari Nieminen antoi juhlapuheessaan vastavalmistuneille eväitä työelämään. (Kuva: Eero Jauhiainen)

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Metsätien toimipisteessä vietettiin valmistujaisia 2.6. perjantaina. Ylöjärven Kurussa sijaitsevassa koulussa koulutetaan metsäalan, logistiikan ja luontoalan ammattilaisia.

Erityisesti metsäkoneen kuljettajista on Suomessa pulaa, mitä tuotiin valmistujaispuheissa vahvasti esille. Valmistuneille metsäalan ammattilaisille suunnatuissa puheissa painotettiin alan tärkeyttä Suomessa ja toivottiin uusien ammattilaisten jäävän metsätöiden pariin.

Metsäalan suotuisista työllistymismahdollisuuksista kielii myös Tredun Metsätieltä vastavalmistuneiden metsäkoneen kuljettajien Roope Kuoppalan, 19, ja Olli Leiniön, 19, työtilanteet.

– Minulla on ollut vakituinen työpaikka Ähtärissä jo jonkin aikaa. Ensimmäisen opiskeluvuoden keväällä menin työharjoitteluun ja sen jälkeen työt ovat jatkuneet, Kuoppala sanoo.

– Minullakin on vakituinen työ. Ensimmäisen opiskeluvuoden kesällä aloitin, kertoo puolestaan Leiniö.

Alan hyvä työtilanne ei kuitenkaan ole ollut Kuoppalalle ja Leiniölle syy opiskelualan valintaan.

– Minulla on metsäalalla paljon sukulaisia ja halusin metsäkonekouluun, Kuoppala toteaa.

Uudestakaupungista kotoisin olevalle Leiniön lähtöasetelmat opinnoille olivat erilaiset.

– En tiedä, halusinko tälle alalle, mutta jotenkin se kiinnosti, koska meillä on kotona paljon metsää, Leiniö pohtii.

Roope Kuoppala (oik.) aikoo jatkaa metsäkoneen ohjaksissa, mutta Olli Leiniö aikoo suunnata poliisikouluun. (Kuva: Eero Jauhiainen)

Työ on itsenäistä ja vaativaa

Metsäalalla ongelmaksi on muodostunut se, että hyvästä työllisyystilanteesta huolimatta vain noin kolmasosa metsäkoneen kuljettajista työskentelee alalla.

Muihin töihin siirtymisen taustalla vaikuttanee se, että metsäkoneen kuljettajan työ on vaativaa, teknistä ja hyvin itsenäistä, eikä se siksi sovi kaikille.

Ainakin Kuoppala on silti myös valmistumisen jälkeen halukas jatkamaan metsätöiden parissa.

– Kyllä ajattelin jatkaa alalla. Tämä on ihan mukavaa hommaa, jos viihtyy yksin. Tässä saa myös tehdä paljon itsenäisiä päätöksiä, hän kertoo.

Alalta poistumisen trendi näkyy kuitenkin myös vastavalmistuneissa, sillä Leiniö ei aio jatkaa metsätöiden parissa.

– Tämä on niin yksinäistä työtä ja samalla pitäisi saada tulosta aikaiseksi. Menen seuraavaksi armeijaan ja sen jälkeen Tampereen poliisikouluun, hän toteaa.

Leiniö löytää metsätöistä kuitenkin myös positiivisia piiteitä.

– Töissä on melko joustava työaika. Työajat eivät ole kiveen hakattuja ja oman työvuoron voi käydä tekemässä esimerkiksi viikonloppuna.

Tredun Metsätien Kurussa on syrjäinen oppilaitos. Opiskelijoilla on mahdollisuus asua koulun asuntolassa. (Kuva: Eero Jauhiainen)

Syrjäisessä opiskelupaikassa on puolensa

Alan opinnoista Kurussa on jäänyt sekä Kuoppalalle että Leiniölle pääosin positiiviset tuntemukset. Syrjäisessä Tredun Metsätien toimipisteessä on heidän mukaansa hyvät puolensa.

– On täältä saanut kavereita ja se hyvä puoli tässä koulussa on, että täältä työllistyy hyvin, jos vain haluaa, Kuoppala kertaa.

Lisäksi koulun yhteydessä oleva asuntola saa kiitosta. Samassa paikassa asuminen tekee opiskelijoista tiiviin porukan ja on koulun asuntolassa asumisesta muutakin hyötyä.

– Siinä on se hyvä puoli, että koulua varten ei tarvitse herätä kovin aikaisin, Leiniö toteaa.