Kesätöitä ei herunut, mutta Arttu ei lannistunut – Nuorimies laittoi pystyyn oman fillarihuollon: ”Osaan tämän homman”

Takaamaalainen 14-vuotias Arttu Niemi aloitti polkupyörien fiksaamisen vuosia sitten perheen omista fillareista. Viime kesänä nuorimies laittoi pystyyn oman polkupyörähuollon, joka huoltaa, korjaa ja myy polkupyöriä.
14-vuotias takamaalainen Arttu Niemi on ollut aina kiinnostunut korjailusta ja käsillä tekemisestä. Innostus pyörien roplaamiseen tuli perheen fillareista, joita hän on korjannut nelosluokalta asti. (Kuva: Hanna Arkko)

Kauraslammen koulua käyvän seiskaluokkalaisen Arttu Niemen tarina kesätyöhausta on tuttu: intoa, puhtia ja taitoa monenlaiseen työntekoon löytyisi, mutta 14-vuoden ikä tuntuu olevan esteenä työn saamiseen.

Viime vuoden keväällä Niemi kuitenkin päätti, että mikäli kukaan ei huoli häntä kesätöihin, työllistää hän siinä tapauksessa itse itsensä: niin nuorimies kääri hihat ja laittoi pystyyn 4H-yrityksen Arniehuollon, jonka palveluihin kuuluvat polkupyörien perushuollot ja korjaukset sekä pihatyöt.

Nuoresta iästään huolimatta Niemellä on jo useiden vuosien kokemus pyörien korjailusta ja huoltamisesta, sillä hän on vastannut 14-henkisen perheensä polkupyörien kunnossapidosta.

– Nelosluokalla aloitin korjailun perheen pyöristä. Olen siis lähinnä itseoppinut. Viime vuonna sitten päätin perustaa tämän yrityksen, koska osaan tämän homman (korjailun). Lisäksi se on mielestäni hauskaa, helppoa ja kivaa. Lopuksi tulee aina hyvä mieli, kun pyörä valmistuu, nuori yrittäjä perustelee.

Arttu Niemi metsästää huonokuntoisia fillareita Torista. Osan hän kunnostaa myytäväksi, osan hän hyödyntää varaosina.
– Vaikka pyörässä olisi pari kallista osaa rikki, niin loput osat voi hyödyntää varaosina.

Arttu ostaa pyöriä kunnostettavaksi

Koulupäivien päätyttyä Niemi löytää itsensä usein kotipihansa autotallista, jonka hän on isänsä Topi Niemen sanojen mukaisesti vallannut. Autotallista löytyy Arniehuollon toimipiste, jonka katoksessa huoltoa ja korjausta odottaa haastatteluhetkellä viisi pyörää.

– Melkein joka pyörästä saa vaihtaa käsigripit, koska ne ovat päässeet huonoon kuntoon. Sitten on kumia tyhjänä, vaihteet ei toimi tai jarrut ei jarruta. Sitten voi olla laakereissa väljyyttä ja muuta, nuori yrittäjä luettelee.

Yksityishenkilöiden pyörien huoltamisen lisäksi Niemi mestsästää korjattavaa myös Tori.fi:stä. Pirkanmaan alueelta hän on ostanut edullisesti huonokuntoisia polkupyöriä, jotka hän on huoltanut ja myynyt eteenpäin.

Kannattaako polkupyörää ostaa käytettynä?

– Kyllä kannattaa! Kaikki itse myymäni pyörät ovat kunnossa ja ne toimitetaan pestynä ja rasvattuna.

Uutta omistajaa odottaa Niemen tallissa kuusi valmista pyörää, joista yksi on menossa isän äidille lahjaksi, kaksi Takamaan koululle.

– Takamaan Kyläyhdistys on tilannut Artulta yhteensä viisi pyörää, jotka menevät Takamaan koululle koululaisten käyttöön,  Topi Niemi kertoo.

Tässä odottavat omistajaansa Niemen kunnostamat pyörät. Kaksi niistä menee Takamaan koululle oppilaiden käyttöön.

Tienisteillä omia työkoneita

Polkupyörien korjaamisen lisäksi Arttu Niemi tekee yrityksensä nimissä myös pihahommia, muun muassa nurmikonleikkuuta. Hän on leikannut perheen oman kotipihan nurmikon kymmenvuotiaasta saakka päältä ajettavalla ruohonleikkurilla.

– Lääniä riittää, ajettavaa on semmoinen 7 500 neliötä. Lisäksi viime kesänä Artulla oli Takamaalla yksi vakipiha, jota hän kävi ajamassa, Topi Niemi sanoo.

Talvisin Arttu Niemi tekee auraushommia. Hän on hankkinut ansaitsemillaan tienisteillä päältä ajettavan ruohonleikkurin, joka on pääsääntöisesti talvikäytössä.

– Aurailen sillä pihoja talvisin. Kesällä ajelen lähinnä puita.

Hän on kerännyt rahaa myös oman kulkupelin hankkimiseen.

– Ajattelin ostaa mopon, että pääsee kulkemaan. Tai sitten mönkijän, on tässä vähän kaikkea mietitty. Osan rahoista säästän.

Fakta: Tällainen on 4H-yritys:

  • 4H-yritys on pienimuotoisen yrittäjyyden malli, jota voivat harjoittaa 13–28-vuotiaat.
  • 4H-yrittäjä on aina 4H-yhdistyksen jäsen.
  • 4H-yrityksessä yrityksen myynti saa olla vuodessa 50–8 000 euroa.
  • 4H-yritys voi toimia Y-tunnuksella tai ilman.
  • 4H-yrittäjällä ei ole arvonlisäverovelvollisuutta, sillä yrityksen myynti jää alv-alarajan (15 000 e) alle.

Lähde: 4H.fi

Artun isä Topi Niemi sanoo, että Arttu on ollut pienestä pitäen kinnostunut koneista ja tekniikasta, joka on ollut aina mukana kaikenlaisissa töissä ja korjaushommissa. Arttu on rakentanut muun muassa bensamoottirilla toimivan polkupyörän ja huvikseen hän korjailee työnnettäviä ruohonleikkureita.